Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Gangguan bipolar pada orang dewasa

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 11.04.2020

Artikel ini mengkaji gangguan bipolar pada pesakit dewasa. Kira-kira 3 juta penduduk AS, atau 1% daripada jumlah penduduk AS, menderita penyakit ini, termasuk angka yang sama di dunia. Penyakit ini memberi kesan kepada kedua-dua lelaki dan wanita. Selalunya ia berkembang pada usia 15 hingga 24 tahun.

Apakah gangguan bipolar?

Gangguan bipolar adalah penyakit yang menyebabkan perubahan mood yang mendadak, sebagai contoh, keadaan mania yang berlebihan secara tiba-tiba berubah menjadi keadaan kemurungan yang serius. Penyakit ini mempunyai penyakit lain - sindrom manic-depressive.

Gangguan bipolar menjejaskan suasana hati anda sehingga anda tidak dapat melaksanakan tugas anda di tempat kerja sepenuhnya, berkelakuan baik dalam keluarga atau dengan orang sekitarnya. Sesetengah orang dengan penyakit ini menjadi terdedah kepada bunuh diri.

Penyakit ini boleh menyebabkan seseorang yang sakit berasa tidak berdaya dan tiada harapan. Walau bagaimanapun, orang sakit tidak bersendirian. Jika dia melawat kumpulan sokongan dan ceramah kepada orang-orang seperti dia, dia akan memahami bahawa ada harapan untuk kehidupan yang lebih baik. Dan rawatan itu akan membantu dia menguasai semula moodnya.

Juga saudara-mara pesakit merasa tidak berdaya. Sekiranya keluarga anda mempunyai orang yang mengalami gangguan bipolar, anda harus melawat sendiri sesi psikoterapi. Sesi psikoterapi juga akan membantu kanak-kanak yang ibu bapa sakit penyakit ini.

Punca gangguan bipolar pada orang dewasa

Setakat ini, para saintis tidak dapat menyatakan secara tepat apakah punca gangguan bipolar. Ia hanya diketahui bahawa penyakit ini adalah keturunan. Ia juga boleh membangunkan latar belakang persekitaran atau masalah keluarga. Salah satu sebab yang paling biasa ialah ketidakseimbangan unsur-unsur kimia otak.

Walaupun penyebab perkembangan gangguan bipolar belum dipelajari, ada bukti bahawa penyakit ini diwarisi. Masalah dalam keluarga atau pengaruh negatif terhadap alam sekitar juga boleh menyebabkan perkembangan penyakit ini. Di samping itu, serangan mania atau kemurungan boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan unsur-unsur kimia di dalam otak, seperti neurotransmitter.

Antidepressants boleh menyebabkan serangan mania dalam pesakit pada gangguan bipolar. Ini boleh berlaku walaupun sebelum pesakit didiagnosis dengan gangguan bipolar, pada masa ia akan dirawat untuk kemurungan.

Gangguan tidur, penyalahgunaan alkohol atau perangsang, seperti kafein, juga boleh menyebabkan serangan ke atas seseorang dengan penyakit ini.

Faktor yang memprovokasi

Gangguan bipolar diwarisi. Sekiranya keluarga anda mempunyai kes-kes gangguan bipolar, maka peluang anda untuk mendapatkan penyakit ini semakin meningkat.

Sekiranya anda mempunyai gangguan bipolar, perubahan dalam jadual tidur atau rutin harian boleh menyebabkan serangan mania. Juga, penyebab serangan manusia dan antidepresan. Tetapi ini boleh muncul selepas pembangunan mania, ketika cuba menyembuhkan serangan kemurungan.

Keadaan-keadaan yang menegangkan dalam kehidupan boleh menyebabkan kemerahan dan kemurungan.

Peluang anda untuk membangunkan pertarungan mania atau kemurungan semakin meningkat. Sekiranya anda tidak mengikuti arahan doktor dan tidak mengambil ubat secara teratur. Seringkali semasa serangan mania, apabila pesakit merayakan dirinya dengan baik, dia berhenti mengambil ubat. Walaupun anda merasa lega, jangan berhenti mengambil ubat, ini akan membantu anda mengawal keadaan anda.

Penyalahgunaan alkohol, dadah atau keganasan yang berpengalaman meningkatkan peluang anda untuk serangan kedua penyakit ini.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Gejala gangguan bipolar pada orang dewasa

Gejala penyakit bergantung kepada fasa mood yang anda alami. Sebagai contoh, jika anda mempunyai keghairahan, maka anda akan merasa sangat bertenaga, gembira dan bersemangat seksual. Anda akan merasa bahawa anda tidak mahu tidur sama sekali. Anda akan berasa terlalu percaya diri. Sesetengah orang menghabiskan terlalu banyak wang semasa tempoh mania atau berkelakuan dengan cara yang mengancam nyawa.

Selepas fasa mania, anda boleh kembali ke keadaan biasa, atau, sebaliknya, jatuh ke dalam perasaan yang bertentangan kesedihan, penindasan dan ketidakberdayaan. Berada dalam suasana tertekan akan sukar untuk anda membuat keputusan dan berfikir dengan sihat. Mungkin ada masalah ingatan. Anda boleh kehilangan minat dalam usaha yang pernah dicintai. Mungkin ada juga pemikiran bunuh diri.

Perubahan ayunan dalam gangguan bipolar boleh berlaku dalam kedua-dua bentuk yang ringan dan teruk. Serangan boleh bermula perlahan selama beberapa hari atau minggu atau berkembang secara tiba-tiba dalam masa beberapa jam. Serangan ini boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa bulan.

Gangguan bipolar menyebabkan perubahan mood secara tiba-tiba, apabila pesakit pada satu titik merasa terharu dengan kekuatan, dan selepas beberapa saat menjadi tertindas dan tidak berdaya.

Semasa serangan pesakit mania:

 • Terasa sangat gembira atau sangat mudah marah.
 • Mempunyai harga diri yang terlalu tinggi.
 • Tidak memerlukan mimpi, seperti biasa (terasa berehat selepas tiga jam tidur).
 • Ia menjadi terlalu banyak bercakap.
 • Lebih aktif daripada biasa.
 • Tidak boleh memberi tumpuan kepada satu perkara, kerana ia mempunyai terlalu banyak idea pada masa yang sama (pemikiran mengembara).
 • Mudah terganggu dengan bunyi atau gambar.
 • Berkelakuan gerak hati atau tidak bertanggungjawab, misalnya, membelanjakan jumlah wang yang banyak, cuai memandu kereta, terlibat dalam tawaran rendang dan menjadi melakukan seks secara rambang, yang membawa kepada seks tanpa perlindungan.

Semasa kemurungan pesakit boleh:

 • Kebanyakan masa menjadi tertekan atau bimbang tentang sesuatu.
 • Rasa pesimis atau tiada harapan.
 • Mengalami kelambatan dalam pergerakan atau ucapan kerana penurunan kekuatan.
 • Mempunyai kesukaran menumpukan perhatian, mengingat, atau membuat keputusan.
 • Bertahan hidup dalam selera makan atau gangguan tidur, yang membawa kepada makan berlebihan berlebihan atau mengantuk atau sebaliknya.
 • Mengalami sikap tidak peduli terhadap usaha yang pernah dicintai, termasuk seks.
 • Mempunyai pemikiran bunuh diri.
 • Jangan bergembira dengan perkara-perkara yang menyebabkan emosi positif pada masa lalu.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Tahap

trusted-source[9], [10], [11]

Gangguan bipolar pada peringkat pertama

Spesies ini dianggap sebagai bentuk klasik gangguan bipolar dan menyebabkan sawan kedua-dua mania dan kemurungan. Kemurungan kemurungan boleh berlangsung dalam masa yang singkat atau bulan. Selepas ini, pesakit boleh kembali ke keadaan biasa, atau pergi terus ke fasa mania.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Gangguan bipolar pada peringkat kedua

Dengan bentuk penyakit ini, pesakit mengalami serangan kemurungan, serta gangguan bipolar pada tahap pertama, tetapi serangan mania meneruskan bentuk yang lebih ringan, serangan yang disebut hypomania. Dengan tahap kedua gangguan bipolar, pesakit lebih cenderung mengalami serangan kemurungan daripada hypomania.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Bipolar disorder bentuk cyclic

Dengan bentuk penyakit ini, pesakit mengalami sekurang-kurangnya 4 serangan kemanusiaan, kemurungan atau gabungannya dalam masa satu tahun. Selalunya, sawan sering mengikuti satu sama lain, bergerak dari satu tahap mood ke yang lain. Kadang-kadang pesakit tidak dapat berada dalam keadaan normal untuk masa yang singkat antara serangan. Terdapat serangan kemanusiaan dan kemurungan serta jenis lain penyakit ini, bagaimanapun, kekerapan yang mana mereka berubah antara satu sama lain dan bercakap mengenai sifat kitaran gangguan bipolar.

Kadang-kadang pesakit dengan penyakit ini mungkin mempunyai gejala campuran, iaitu tanda-tanda mania dan kemurungan yang nyata pada masa yang sama. Gejala-gejala ini termasuk rasa sedih, keghairahan dan kerengsaan. Mereka juga boleh merangkumi keseronokan, kurang tidur, perubahan selera makan dan, mungkin, pemikiran bunuh diri. Kursus ini merumitkan proses rawatannya dan merumitkan kehidupan pesakit.

Selain perubahan mood, beberapa pesakit dengan gangguan bipolar mungkin mempunyai gejala sindrom kecemasan, serangan panik, atau gejala psikosis.

Gejala gangguan bipolar pada kanak-kanak mungkin sama sekali berbeza daripada gejala penyakit ini pada orang dewasa dan sering dianggap sebagai penyakit mental kanak-kanak lain, sebagai contoh, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian atau kemurungan. Gangguan bipolar pada kanak-kanak mempengaruhi prestasi akademik mereka di sekolah, keupayaan mereka untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan dan saudara-mara.

Terdapat penyakit seperti itu, gejala yang pada pandangan pertama adalah sama dengan gejala gangguan bipolar, contohnya, kemurungan, skizofrenia dan gangguan hiperaktif kekurangan defisit.

Orang yang didiagnosis dengan gangguan bipolar lebih cenderung untuk menyalahgunakan alkohol dan ubat-ubatan, sementara lelaki lebih sering menyalahgunakan bahan-bahan ini daripada wanita. Penggunaan alkohol atau ubat boleh menjejaskan keberkesanan rawatan dan ubat. Menghadapi latar belakang gangguan bipolar, penyakit seperti:

 • Gangguan obsesif-kompulsif
 • Gangguan panik atau serangan panik

Penyakit ini mesti dirawat bersama.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Komplikasi dan akibatnya

Dalam gangguan bipolar, keseimbangan pesakit antara serangan mania atau kemurungan. Antara serangan, pesakit boleh sama sekali kembali normal, atau mempunyai gejala kecil. Serangan perubahan mood boleh mula tiba-tiba dan tiba-tiba atau perlahan-lahan.

Semasa serangan mania, pesakit merasa sangat gembira dan penuh tenaga atau sangat marah selama seminggu atau lebih. Pesakit juga menjadi lebih cekap dan kreatif. Dia berasa kuat dan menggoda dan percaya bahawa dia boleh mencapai matlamat apa pun. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan selanjutnya serangan ini pesakit mula berkelakuan tidak terkawal dan tidak rasional. Dia mula menghabiskan sejumlah besar wang, terlibat dalam transaksi yang dipersoalkan dan tidur sangat sedikit. Pada masa ini, dia mengalami kesukaran bekerja dan berkomunikasi dengan orang yang dikasihinya.

Selepas serangan mania berlaku kemelesetan, pesakit boleh kembali ke keadaan biasa atau segera bertukar ke suasana yang bertentangan, dia merasa sia-sia, putus asa dan sedih. Semasa pertarungan kemurungan, pesakit mengalami kesukaran menumpukan perhatian, dia menjadi pelupa dan tidak dapat membuat keputusan sendiri. Perubahan selera dan tidurnya terganggu. Dia kehilangan minat dalam usaha yang pernah dicintai. Sesetengah orang dalam tempoh ini mungkin membunuh diri atau sengaja mengenakan luka. Orang lain percaya bahawa mereka tidak boleh bergerak, berfikir dan menjaga diri mereka sendiri.

Lelaki lebih cenderung kepada serangan ke atas manik manakala wanita lebih cenderung mengalami serangan kemurungan.

Punca perkembangan serangan mania atau kemurungan boleh mengalami tekanan. Tetapi dengan perkembangan penyakit ini, serangan-serangan ini dapat muncul tanpa alasan. Tanpa rawatan yang betul, gangguan bipolar akan meningkat, dan ia akan mengakibatkan serangan mania dan kemurungan yang kerap.

Orang dengan penyakit ini menjadi terdedah kepada penyakit seperti penyakit kardiovaskular, obesiti, tekanan darah tinggi dan diabetes. Sekiranya anda menjalani rawatan, doktor akan memantau kesihatan anda.

trusted-source[33], [34]

Diagnostik gangguan bipolar pada orang dewasa

Gangguan bipolar adalah penyakit yang sangat sukar untuk didiagnosis. Malangnya, tiada ujian makmal tertentu yang mana penyakit ini dapat ditentukan. Sebaliknya, doktor anda akan meminta banyak soalan tentang gejala anda, intensiti dan tempohnya. Untuk mendiagnosis gangguan bipolar tahap pertama, pesakit mesti berada dalam fasa mania sekurang-kurangnya seminggu (atau kurang, jika dia perlu dimasukkan ke hospital). Pada masa ini, pesakit harus memaparkan tiga atau lebih gejala mania, contohnya, mengurangkan keperluan untuk tidur, peningkatan sikap bicara, tingkah laku yang tidak bertanggungjawab, atau perasaan yang dikelirukan. Untuk diagnosis gangguan bipolar tahap kedua, serangan mania boleh menjadi lebih pendek dan meneruskan bentuk yang lebih ringan.

Juga, semasa diagnosis, doktor harus menetapkan ujian darah dan air kencing untuk mengecualikan penyakit lain yang menyebabkan gejala yang sama.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Analisis

Tiada ujian makmal khas yang boleh disahkan oleh gangguan bipolar. Sebaliknya, doktor akan bertanya soalan-soalan terperinci mengenai gejala-gejala penyakit itu, termasuk tempoh dan kekerapannya. Doktor akan berbincang dengan anda sejarah penyakit dalam keluarga anda dan membuat kesimpulan tentang keadaan mental.

Kesimpulan tentang keadaan mental akan membolehkan doktor menilai fungsi emosi anda, keupayaan untuk berfikir, ingat dan alasan. Kesimpulan ini terdiri daripada wawancara dengan pakar psikiatri, pemeriksaan fizikal dan ujian bertulis atau lisan. Semasa temuramah, psikiatri akan menilai penampilan, perasaan, tingkah laku, pemikiran anda, keupayaan anda untuk membuat alasan, ingatan anda, keupayaan untuk mengekspresikan diri dan keupayaan untuk mengekalkan hubungan.

Ujian darah dan air kencing juga akan dilakukan untuk mengecualikan penyakit lain yang menyebabkan gejala, contohnya disfungsi tiroid. Analisis juga akan dijalankan untuk kehadiran bahan narkotik dalam darah.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Diagnosis awal

Terdahulu gangguan bipolar didiagnosis dan rawatan diresepkan, sebelum ini anda boleh mendapatkan kembali kawalan ke atas mood anda. Diagnosis awal juga membantu mengelakkan akibat dari penyakit ini, seperti penyalahgunaan alkohol atau dadah, atau bunuh diri.

Kira-kira 10-15% pesakit dengan gangguan bipolar mati akibat bunuh diri. Kira-kira 60% pesakit mempunyai ketergantungan alkohol atau dadah, yang mempengaruhi keberkesanan rawatan.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan gangguan bipolar pada orang dewasa

Yang lebih awal anda mendiagnosis gangguan bipolar dan memulakan rawatan, semakin tinggi peluang anda untuk mendapatkan kembali kawalan mood anda. Salah satu momen yang paling penting dalam rawatan bipolar mania adalah pengiktirafan tanda-tanda awalnya, yang akan memberikan anda peluang untuk memulakan rawatan dengan ubat-ubatan secepat mungkin, yang harus meringankan keadaan mania.

Dalam rawatan gangguan bipolar, sebilangan besar ubat digunakan. Ada kemungkinan bahawa anda perlu mencuba beberapa ubat yang berbeza semasa anda memilih ubat yang sesuai dengan anda.

 • Kebanyakan pesakit dengan penyakit ini perlu mengambil ubat yang dinamakan penstabil mood setiap hari.
 • Ubat-ubatan, yang dipanggil neuroleptics, membantu dengan cepat menghadapi pertarungan mania.
 • Dalam beberapa kes, antidepresan digunakan untuk merawat episod kemurungan, tetapi ini mesti dilakukan dengan berhati-hati, kerana ia boleh menyebabkan serangan manik.

Lawatan berkala ke doktor akan membantu anda mencari ubat yang sesuai dengan anda dengan lebih cepat.

Juga peranan penting dalam rawatan dimainkan oleh psikoterapi, sesi yang harus dikunjungi tidak hanya oleh orang yang sakit, tetapi juga oleh saudara-mara mereka. Psikoterapi akan membantu pesakit menghadapi beberapa masalah yang boleh timbul di tempat kerja atau di rumah kerana penyakitnya.

Mengekalkan suasana buku harian mood akan membantu anda belajar mengenali perubahan terkecil dan gejala notis dengan lebih cepat. Tulis di dalam buku harian anda perasaan anda dan sebab-sebab yang menyebabkan mereka. Jika anda memahami apa yang menyebabkan anda mengubah mood anda, dalam masa yang anda akan belajar untuk mengelakkannya.

Sering kali, semasa mania, apabila pesakit merasa sangat baik, dia berhenti mengambil ubat itu. Tetapi ini tidak boleh dilakukan. Anda harus mengambil ubat sepanjang masa, walaupun anda merasa sihat.

Walaupun gangguan bipolar bukanlah penyakit yang boleh sembuh, ia boleh dirawat dengan gabungan ubat-ubatan dan sesi psikoterapi. Sebelum doktor anda memilih ubat yang sesuai untuk anda, anda perlu mencuba beberapa ubat yang berbeza.

Rawatan awal

Biasanya rawatan pertama ditetapkan dalam fasa akut gangguan bipolar, apabila pesakit sedang mengalami serangan pertama mania. Dalam fasa akut penyakit itu, pesakit mungkin berada dalam keadaan psikopatis, cenderung untuk membunuh diri, atau tidak boleh membuat alasan dengan begitu bijak sehingga dapat merugikan dirinya. Dalam kes sedemikian, doktor boleh menetapkan kemasukan ke hospital untuk melindungi pesakit dari tindakan yang tidak dipertimbangkan.

Dalam fasa akut penyakit ini, ubat berikut boleh digunakan:

 • Penstabil mood, sebagai contoh, litium karbonat. Pakar percaya bahawa litium mempengaruhi beberapa unsur kimia otak (neurotransmitter) yang menyebabkan perubahan mood. Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan ubat ini tidak diketahui.
 • Penstabil mood anticonvulsant, contohnya, natrium valproate, divalproex dan carbamazepines. Valproate dan divalproex digunakan dalam rawatan serangan manik. Lamotrigine anticonvulsant telah diluluskan untuk kegunaan jangka panjang dan digunakan dalam rawatan gangguan bipolar pada tahap pertama atau serangan kemurungan. Ubat-ubatan ini juga menunjukkan keberkesanannya dalam rawatan gangguan bipolar, yang sukar untuk dirawat. Gabungan anticonvulsants dan penstabil mood sering digunakan dalam rawatan serangan akut mania.
 • Neuroleptik, sebagai contoh, olanzapine, risperidone, quetiapine dan arapiprazole. Mereka membantu melegakan gejala kedua-dua serangan manik dan episod kemurungan. Mereka boleh digunakan dalam kombinasi dengan penstabil mood dan anticonvulsants.
 • Benzodiazepine, sebagai contoh, diazepam (Valium). Mereka digunakan di tempat neuroleptics atau sebagai alat tambahan dalam rawatan serangan manik.

Rawatan sokongan

Rawatan sokongan gangguan bipolar terdiri daripada menghadiri sesi psikoterapi dan ubat-ubatan yang diambil untuk mengelakkan serangan berulang dari mania atau kemurungan. Ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk gejala-gejala penyakit untuk memudahkan dan anda akan dapat kembali ke kehidupan normal.

Biasanya, penstabil mood ditetapkan untuk penerimaan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, walaupun penerimaan mereka, anda boleh mengalami serangan berulang mania atau kemurungan. Dalam kes sedemikian, doktor akan menetapkan ubat tambahan. Jika anda mempunyai beberapa episod manik atau satu serangan akut, anda perlu mengambil ubat sepanjang hayat anda. Psikoterapi akan membantu anda memulihkan hubungan anda dan kembali bekerja.

Anticonvulsant atipikal kini digunakan untuk rawatan penyelenggaraan, tetapi keberkesanannya belum terbukti.

Antidepressants, termasuk fluoxetine, yang digunakan untuk merawat serangan kemurungan, mesti diambil dengan sangat hati-hati, kerana ia boleh menyebabkan pertarungan mania. Pada masa ini, pakar menasihatkan mengambil antidepresan untuk tempoh masa yang singkat dan hanya dengan episod akut kemurungan dan digabungkan dengan penstabil mood.

Rawatan sekiranya penyakit itu bertambah buruk

Dalam sesetengah kes, terapi elektroconvulsif digunakan. Semasa prosedur ini, caj elektrik dikawal melalui elektrod yang dilekatkan pada tengkorak pesakit. Tuduhan ini boleh mencetuskan kekejangan kecil di dalam otak, yang dapat mengimbangi unsur-unsur kimia otak.

Jika, selain gangguan bipolar, anda mempunyai gejala sindrom kebimbangan, contohnya, kebimbangan dan kehilangan tidur, serangan panik atau tanda psikosis, anda perlu mengambil ubat tambahan.

Maklumat pertimbangan

Apabila membincangkan ubat ini atau dengan doktor anda, fikirkan sama ada gaya hidup anda akan mengambil ubat setiap hari pada masa yang sama. Jika anda tidak dapat mengingati tentang mengambil ubat, anda boleh meminta doktor untuk menetapkan ubat yang diambil sekali sehari.

Anda juga tidak sepatutnya melupakan kesan sampingan ubat-ubatan. Mungkin dengan beberapa kesan sampingan anda tidak akan dapat mengatasi. Sebelum anda mula mengambil ubat, pastikan anda membincangkan semua kesan sampingan dengan doktor anda, ini mungkin menjejaskan pilihan ubat.

Telah terbukti bahawa penggunaan antidepresan sebagai ubat bebas dalam rawatan kemurungan bipolar boleh menyebabkan serangan manik. Oleh itu, penggunaan antidepresan perlu dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor.

Malangnya, ramai orang tidak berunding dengan doktor dengan gejala gangguan bipolar. Ini adalah disebabkan oleh fakta bahawa seseorang berfikir seolah-olah dia boleh mengatasi gejala-gejala itu sendiri. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku.

Diagnosis tepat pada masanya penyakit dan rawatan yang berkesan akan membantu anda mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dan mengancam nyawa.

Langkah berjaga-jaga

Malangnya, gangguan bipolar tidak dapat dicegah, tetapi dengan bantuan ubat-ubatan, adalah mungkin untuk mengawal perubahan mood.

Setiap pesakit ketiga benar-benar sembuh dari gejala gangguan bipolar jika penstabil mood diambil sepanjang hidup mereka, misalnya, karbamazepin atau litium.

Untuk mencegah serangan mania atau kemurungan, anda boleh:

 • Mematuhi pemakanan yang seimbang.
 • Adakah latihan fizikal setiap hari.
 • Elakkan perjalanan ke zon waktu lain.
 • Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.
 • Elakkan alkohol dan ubat-ubatan.
 • Mengurangkan situasi tertekan di tempat kerja dan di rumah.
 • Kurangkan penggunaan kafein dan nikotin.
 • Mulakan rawatan sebaik sahaja anda melihat gejala serangan mania atau kemurungan.

Perubahan dalam jadual tidur biasa anda boleh menyebabkan pertarungan mania atau kemurungan. Sekiranya anda merancang perjalanan ke zon waktu yang lain, dapatkan nasihat doktor anda sebelum ini. Tanya kepadanya jika anda perlu menukar dos ubat dan apa yang perlu dilakukan jika anda mendapat serangan di kejauhan.

Rawatan Rumah

Rawatan di rumah memainkan peranan penting dalam rawatan keseluruhan gangguan bipolar. Untuk membantu diri anda mengawal mood, anda boleh:

 • Ambil ubat setiap hari mengikut preskripsi doktor.
 • Masuk untuk bersukan. Anda boleh melakukan latihan ringan selama 30 minit setiap hari. Untuk senaman sedemikian, mungkin membawa berjalan kaki.
 • Tonton tidur anda. Terus berdiam diri dan senja tidur dan cuba tidur di bahagian bawah dan pada masa yang sama.
 • Mematuhi pemakanan yang sihat dan seimbang. Dengan diet yang seimbang, kami bermaksud satu set makanan dari pelbagai kumpulan, contohnya, bijirin, produk tenusu, buah-buahan dan sayur-sayuran, protein. Makan makanan dari setiap kumpulan makanan (contohnya, makan buah-buahan yang berbeza, dan bukan hanya beberapa buah epal). Ini akan membantu anda bersama-sama dengan makanan semua nutrien yang diperlukan, kerana satu jenis produk tidak akan dapat menyediakannya. Makan sedikit, tetapi jangan makan terlalu banyak. Diet yang sihat boleh terdiri daripada makanan dari semua kumpulan makanan, tetapi dengan syarat anda mematuhi peraturan kekangan.
 • Pantau situasi tekanan dalam kehidupan. Menguruskan masa dan tanggungjawab anda, mewujudkan kumpulan sokongan sosial yang kuat, mencipta kaedah berkesan memerangi tekanan dan menjalani gaya hidup yang sihat. Kaedah untuk mengurangkan tekanan termasuk aktiviti fizikal dan senaman, senaman pernafasan, teknik relaksasi otot dan urutan.
 • Elakkan alkohol dan ubat-ubatan.
 • Semasa serangan mania, mengurangkan pengambilan kafein dan nikotin.
 • Belajar mengenali tanda-tanda awal mania atau kemurungan.
 • Tanya saudara atau rakan untuk membantu anda dalam masa yang sukar. Sebagai contoh, jika anda tertekan, anda mungkin perlu membantu dengan kerja rumah atau anda perlu dipantau semasa serangan manik.

Ahli keluarga seringkali berasa tidak berdaya apabila orang yang dikasihi sedang mengalami masalah kemanusiaan atau kemurungan. Tetapi saudara-mara dan rakan-rakan dapat membantu pesakit dengan cara berikut:

 • Mengekalkan dan menggalakkan ubat-ubatan, walaupun pesakit berasa sihat.
 • Dapat mengenali tanda-tanda bunuh diri, yang termasuk:
  • Penyalahgunaan alkohol atau dadah dalam kuantiti yang banyak.
  • Perbualan, surat atau lukisan mengenai kematian. Termasuk menulis mesej kematian.
  • Bercakap mengenai perkara yang boleh digunakan untuk membahayakan, seperti pil, senjata, atau pisau.
  • Masa belanja yang kerap sahaja.
  • Menyerahkan perkara anda sendiri.
  • Tingkah laku agresif atau tenang secara tiba-tiba.
 • Mengiktiraf tanda-tanda awal serangan mania atau kemurungan dan menggalakkan rawatan segera.
 • Berikan orang tercinta anda cukup masa untuk kembali ke kehidupan seharian selepas serangan.
 • Ketahui perbezaan antara perasaan yang baik dan keadaan hipomania. Hypomania adalah suasana yang menenangkan atau mudah tersinggung, yang sangat berbeza dari suasana hati yang baik dan boleh bertahan seminggu atau lebih lama.
 • Galakkan pesakit untuk menghadiri sesi psikoterapi dan kumpulan sokongan, serta melawat kumpulan sokongan sendiri, jika perlu.

Ubat-ubatan

Ubat-ubatan boleh membantu mengawal perubahan mood sekiranya mereka diambil secara teratur dan mengikut preskripsi doktor. Walaupun doktor keluarga boleh menetapkan ubat untuk rawatan gangguan bipolar, dia kemungkinan besar akan menghantar anda ke psikoterapi yang mempunyai pengalaman dalam merawat penyakit tersebut.

Penstabil mood, seperti lithium, adalah ubat pertama yang ditetapkan untuk merawat serangan mania, dan kemudiannya sebagai ubat-ubatan yang menghalang serangan dari mania dan kemurungan. Untuk mengawal sepenuhnya penyakit anda, anda mungkin perlu mengambil ubat selama bertahun-tahun atau seumur hidup. Untuk mengendalikan gejala penyakit yang lebih baik, doktor boleh menetapkan ubat tambahan - biasanya antikonvulsan.

Bergantung pada gejala anda, jenis penyakit dan tindak balas anda terhadap ubat-ubatan, doktor akan memilih dos ubat individu dan kombinasi mereka.

Pilihan ubat-ubatan

Dalam rawatan gangguan bipolar, beberapa jenis ubat digunakan. Sebelum anda mengambil alat yang sesuai dan dosnya, anda perlu mencuba beberapa ubat. Ubat-ubatan yang paling biasa termasuk:

 • Penstabil mood, sebagai contoh, litium karbonat. Pakar percaya bahawa litium mempengaruhi beberapa unsur kimia otak (neurotransmitter) yang menyebabkan perubahan mood. Walau bagaimanapun, mekanisme tindakan ubat ini tidak diketahui. Untuk merawat fasa akut serangan manik, para doktor dinasihatkan untuk mengambil penstabil mood dengan kombinasi neuroleptik. Dadah seperti sodium valproate, divalproex dan karbamazepin juga dianggap penstabil mood. Valproate dan divalproex digunakan dalam rawatan serangan manik. Lamotrigine anticonvulsant telah diluluskan untuk kegunaan jangka panjang dan digunakan dalam rawatan gangguan bipolar pada tahap pertama atau serangan kemurungan. Ubat-ubatan ini juga menunjukkan keberkesanannya dalam rawatan gangguan bipolar, yang sukar untuk dirawat.
 • Neuroleptik, sebagai contoh, olanzapine, risperidone, quetiapine dan arapiprazole. Neuroleptik melegakan gejala mania. Olanzapine boleh digunakan dalam kombinasi dengan penstabil mood dan anticonvulsants.
 • Benzodiazepine, sebagai contoh, diazepam (Valium). Mereka digunakan di tempat neuroleptics atau sebagai alat tambahan dalam rawatan serangan manik.

Maklumat pertimbangan

Antidepressants, termasuk fluoxetine, yang digunakan untuk merawat serangan kemurungan, mesti diambil dengan sangat hati-hati, kerana ia boleh menyebabkan pertarungan mania. Pada masa ini, pakar menasihatkan mengambil antidepresan untuk tempoh masa yang singkat dan hanya dengan episod akut kemurungan dan digabungkan dengan penstabil mood.

Jika anda ditetapkan lithium, valproate atau carbamazepine, anda perlu melakukan ujian darah biasa untuk memantau tahap ubat-ubatan ini dalam darah anda. Melebihi tahap litium yang dibenarkan di dalam darah, boleh mengakibatkan kesan sampingan yang serius. Semasa pengambilan ubat-ubatan ini, doktor juga akan memantau kesannya terhadap fungsi hati, ginjal, tiroid dan akan mengukur jumlah darah dalam badan.

Apabila anda berada di temujanji doktor, jangan lupa tanya dia:

 • Mengenai kesan sampingan setiap ubat.
 • Berapa kerap anda mengambil ubat ini.
 • Bagaimana ubat-ubatan ini boleh berinteraksi dengan ubat lain yang anda ambil.
 • Betapa pentingnya mengambil ubat setiap hari pada masa yang sama.

Jika anda mengambil ubat untuk gangguan bipolar semasa mengandung, ini boleh meningkatkan risiko kecacatan kelahiran anak. Sekiranya anda hamil atau merancang kehamilan, beritahu doktor anda tentangnya. Sekiranya penyakit anda teruk, anda perlu terus mengambil ubat. Doktor akan membantu anda membandingkan risiko rawatan dengan risiko membahayakan kanak-kanak.

Pejabat Kawalan Kualiti Makanan dan Pentadbiran Dadah menasihati yang berikut:

 • Ingat peningkatan risiko antidepresan untuk melakukan bunuh diri. Pihak pengurusan tidak mendakwa bahawa pesakit harus berhenti menggunakan ubat ini. Sebaliknya, adalah perlu untuk memantau orang yang mengambil antidepresan untuk tanda-tanda tingkah laku bunuh diri. Terutama ia menyangkut permulaan mengambil ubat-ubatan dan mengubah dos mereka.
 • Ingat untuk meningkatkan risiko antikonvulsan untuk melakukan bunuh diri. Pihak pengurusan tidak mendakwa bahawa pesakit harus berhenti menggunakan ubat ini. Sebaliknya, adalah perlu untuk memantau orang yang mengambil anticonvulsants untuk tanda-tanda tingkah laku bunuh diri. Jika anda mengambil ubat anticonvulsant dan bimbang tentang kesan sampingan ini, berjumpa dengan doktor anda.

trusted-source[55], [56], [57], [58]

Terapi alternatif

Kebanyakan pesakit dengan penyakit ini memerlukan ubat. Tetapi sesi psikoterapi juga memainkan peranan penting dalam proses rawatan, kerana mereka membantu anda mengatasi masalah di tempat kerja dan di rumah yang disebabkan oleh penyakit anda.

trusted-source[59]

Rawatan lain

Jenis-jenis psikoterapi yang digunakan dalam rawatan gangguan bipolar termasuklah:

 • Terapi kognitif-tingkah laku, yang memberi tumpuan kepada mengubah corak tingkah laku dan pemikiran tertentu, yang membantu anda berasa lebih baik. Ia berdasarkan teori bahawa pemikiran dan tingkah laku boleh menjejaskan gejala pesakit dan menjadi penghalang kepada pemulihan.
 • Terapi interpersonal, yang memberi tumpuan kepada hubungan peribadi dan sosial pesakit dan masalah yang berkaitan dengan mereka. Semasa sesi, pesakit membincangkan masalahnya, sebab kejadian dan cara resolusi mereka.
 • Terapi penyelesaian masalah, versi terapi kognitif yang dipermudahkan, yang pada masa lalu digunakan dalam rawatan kemurungan. Dia menumpukan pada masalah dan membantu pesakit mencari penyelesaian segera.
 • Terapi keluarga, terapi yang membantu saudara-mara dan ahli keluarga mengatasi keadaan tekanan atau peristiwa hidup yang penting. Semasa sesi, ahli keluarga dapat menyatakan ketakutan mereka tentang bagaimana penyakit itu akan menjejaskan pesakit dan seluruh keluarga secara keseluruhan.

Dalam sesetengah kes, terapi elektroconvulsif digunakan. Semasa prosedur ini, caj elektrik dikawal melalui elektrod yang dilekatkan pada tengkorak pesakit. Tuduhan ini boleh mencetuskan kekejangan kecil di dalam otak, yang dapat mengimbangi unsur-unsur kimia otak.

Terapi Tambahan

Asid lemak omega-3 yang terdapat dalam minyak ikan boleh digunakan sebagai penyediaan tambahan kepada rawatan utama gangguan bipolar. Walau bagaimanapun, suplemen makanan ini memerlukan penyelidikan tambahan mengenai keberkesanan penggunaannya dalam rawatan kanak-kanak dan remaja.

Maklumat pertimbangan

Mewujudkan hubungan yang panjang dan amanah dengan psikoterapi anda. Ia akan membantu anda melihat perubahan dalam tingkah laku dan ciri-ciri peribadi yang akan menunjukkan kepada anda bahawa anda mempunyai pertarungan kemanusiaan atau kemurungan. Rawatan awal serangan akan membantu dia untuk menghadapi lebih cepat.

Gangguan bipolar tidak hanya memberi kesan kepada pesakit tetapi memberi kesan kepada semua anggota keluarganya. Mereka mesti memahami apa jenis penyakit dan tahu bagaimana untuk membantu orang asli mereka.

Gangguan bipolar: bila hendak berjumpa doktor?

Sekiranya anda mempunyai gangguan bipolar, dapatkan nasihat perubatan dengan segera atau hubungi ambulans jika:

 • Anda berfikir bahawa anda tidak boleh melindungi diri anda daripada merosakkan diri sendiri atau orang lain.
 • Dengar suara yang tidak pernah didengar sebelum ini atau mereka kecewa lebih daripada biasa.
 • Anda mahu membunuh diri atau anda tahu orang yang akan melakukannya.

Tanda-tanda melakukan bunuh diri termasuk:

 • Penggunaan alkohol atau ubat yang berlebihan.
 • Perbualan, lukisan atau surat kematian, termasuk menulis mesej kematian atau bercakap tentang perkara yang boleh digunakan untuk membahayakan diri sendiri, seperti pil, senjata, atau pisau.
 • Keinginan untuk kekal bersendirian.
 • Menyerahkan perkara anda sendiri.
 • Tingkah laku yang agresif atau keadaan tenang secara tiba-tiba.

trusted-source[60], [61]

Menunggu dan menonton

Pemerhatian terhadap keadaan pesakit akan cukup jika dia berada di awal serangan dan mengambil ubat secara berkala. Sekiranya gejala serangan tidak bertambah baik selama 2 minggu, dapatkan nasihat doktor.

Jika seseorang yang anda suka mengalami serangan mania dan berkelakuan tidak rasional, bantu dia beralih kepada seorang profesional untuk mendapatkan bantuan.

Kepada siapa yang hendak berpaling?

Gangguan bipolar adalah kompleks dan sukar untuk mendiagnosis penyakit, kerana ia mempunyai banyak fasa dan gejala yang berbeza. Kadang-kadang dia mengembara dengan kemurungan, kerana ia adalah semasa tempoh kemurungan bahawa pesakit sering mencari bantuan.

Selepas diagnosis dibuat, pentingnya pesakit membina hubungan yang panjang dan amanah dengan doktor. Ini akan membantu doktor memilih ubat yang paling berkesan dan dos terbaik.

Walaupun diagnosis boleh meletakkan doktor yang berbeza, anda akan dinasihatkan untuk menghubungi psikiatri dengan pengalaman dalam merawat penyakit tersebut dan hak untuk menetapkan ubat.

Doktor yang boleh mendiagnosis gangguan bipolar:

 • Doktor keluarga.
 • Intern.
 • Mempraktikkan jururawat psikiatri.

Sokongan untuk saudara-mara

Sekiranya ahli keluarga atau seseorang yang anda sayangi sakit dengan gangguan bipolar, ia tidak akan menjadi buruk dan anda memerlukan pertolongan dari pakar psikiatri. Ini akan membantu anda mengetahui bagaimana penyakit orang yang dikasihi akan memberi kesan kepada kehidupan anda.

Selain itu, sesi psikoterapi akan membantu kanak-kanak itu selamat daripada penyakit ibu bapa. Menukar mood ibu bapa boleh menyebabkan anaknya menangis, marah, kemurungan atau ketidakpatuhan.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>