Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Gangguan Delusional: Punca, Gejala, Diagnosis, Rawatan

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 24.06.2018

Gangguan delusional disifatkan sebagai delusi (kepercayaan salah) yang dekat dengan kehidupan seharian, yang berlangsung sekurang-kurangnya 1 bulan, sementara tidak ada tanda-tanda skizofrenia yang lain.

Dalam kesusasteraan mengenai hubungan gangguan mental dan jenayah, terutamanya ganas, gangguan delusional sering dirawat dengan skizofrenia, dan oleh itu, keputusan yang berkaitan dengan skizofrenia, boleh digunakan untuk gangguan delusional. Nilai tertentu adalah hasil di atas yang berkaitan dengan gangguan delusi.

Gangguan delusional berbeza daripada skizofrenia dalam omong kosong yang mendominasi tanpa adanya gejala skizofrenia yang lain. Idea-idea lazim melihat secara realistik dan mempengaruhi keadaan yang mungkin berlaku, seperti gangguan, keracunan, jangkitan, cinta pada jarak atau penipuan oleh pasangan atau orang yang disayangi.

Tidak seperti skizofrenia, gangguan delusional agak jarang berlaku. Permulaan biasanya diperhatikan pada usia pertengahan atau lewat. Fungsi psikososial biasanya tidak terganggu, seperti dalam skizofrenia, pelanggaran biasanya dikaitkan secara langsung dengan khayalan delirium.

Apabila gangguan delusi diperhatikan pada pesakit tua, ia kadang-kadang dipanggil paraphrenia. Ia boleh wujud dengan demensia yang sederhana. Pakar perubatan perlu diberi perhatian semasa memeriksa pesakit-pesakit tua dengan demensia yang sederhana untuk membezakan antara delusi dan maklumat yang boleh dipercayai tentang rawatan buruk oleh orang lain berhubung dengan orang tua.

Arahan untuk diagnosis gangguan delusi diberikan dalam ICD-10. Di dalamnya, istilah "gangguan delusi" menggantikan istilah "gangguan paranoid" yang dahulu digunakan. Gangguan ini termasuk subtipe penganiayaan, paranoia teruk, dan apa yang Mullen panggilan gangguan yang berkaitan dengan semangat (erotomania dan kecemburuan patologi). Individu yang mengalami gangguan ini, bantuan psikiatri merawat jarang berlaku, tetapi mereka datang kepada perhatian perkhidmatan kehakiman dalam kes-kes di mana pelakuan suatu kesalahan melibatkan keputusan mahkamah pada pemeriksaan psikiatri forensik secara berasingan daripada masyarakat. Kepercayaan yang dilambangkan sebagai "khayalan" wujud dalam kontinum dengan emosi dan kepercayaan yang normal. Hal ini terutama berlaku terhadap cemburu yang mengerikan, di mana idea-idea yang dinilai terlalu tinggi tidak dapat dilihat secara organik berkaitan dengan kecemasan. Gangguan delusional boleh bertindak sebagai gangguan utama, tetapi mungkin juga merupakan gejala kompleks dalam gangguan lain, misalnya skizofrenia.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Gejala gangguan khayalan

Gangguan delusional boleh berkembang dalam konteks gangguan personaliti paranoid sedia ada. Orang seperti ini mempunyai kesangsian tetap dan syak wasangka orang lain dan motif mereka bermula pada awal dewasa dan berterusan sepanjang hayat. Tanda-tanda awal mungkin termasuk perasaan bahawa pesakit dikendalikan, kebimbangan dan kepatuhan kepada kepercayaan kredit rakan-rakan, kecenderungan untuk melihat titik mengancam kenyataan atau acara kecil, rasa tidak puas hati yang berterusan dan kesediaan untuk bertindak balas terhadap pengabaian.

Terdapat beberapa jenis gangguan delusi. Dalam versi erotomanik, pesakit percaya bahawa orang lain suka dengannya. Seringkali terdapat percubaan untuk menghubungi objek delusi melalui panggilan telefon, surat, pengawasan atau gangguan. Orang-orang dengan versi gangguan ini mungkin mempunyai konflik dengan undang-undang kerana tingkah laku mereka. Dalam varian dengan gagasan kebesaran, pesakit percaya bahawa dia berbakat atau dia membuat penemuan penting. Dalam varian dengan idea-idea cemburu, pesakit berpendapat bahawa pasangan atau orang yang dicintai adalah menipu kepadanya. Idea-idea ini berdasarkan alasan yang salah, berdasarkan bukti yang dipersoalkan. Bahaya yang besar boleh menjadi ancaman serangan fizikal. Dalam varian dengan idea penganiayaan, pesakit percaya bahawa pengawasan dianjurkan terhadapnya, dia dirugikan dan dibelenggu. Pesakit boleh membuat percubaan berulang untuk mencapai keadilan dengan merayu kepada mahkamah dan struktur kerajaan yang lain, serta menggunakan kekerasan sebagai hukuman bagi penganiayaan yang dikatakan. Dalam versi somatik, idea delusi dikaitkan dengan fungsi tubuh, i E. Pesakit percaya bahawa dia mempunyai kecacatan fizikal, parasit atau daripadanya mengeluarkan bau.

Diagnosisnya sebahagian besarnya bergantung kepada kelakuan penilaian klinikal, mendapatkan maklumat anamnestic terperinci dan tidak termasuk keadaan khusus lain yang disertai dengan kecemasan. Sangat penting untuk menilai bahaya, terutama sejauh mana pesakit sanggup bertindak sesuai dengan ide-ide jahatnya.

Gangguan delusional yang berkaitan dengan semangat: kecemburuan patologi dan erotomania

Kumpulan gangguan ini secara menyeluruh diperiksa oleh Mullen. Intip pujukan dalam kes kecembatan yang menyakitkan dibentuk dengan penyerahan subjek tentang ketidaksetiaan kepadanya. Idea ini menguasai pemikiran dan bertindak dan mencapai tahap patologi. Cemburu - fenomena biasa, dan pengangkatannya dalam masyarakat sebahagiannya disebabkan oleh ciri-ciri entok budaya penduduk. Mullen mencadangkan kewujudan kesinambungan tahap keyakinan yang mendalam pada individu normal - kepada idea-idea yang terlebih nilai dan daloe - untuk khayalan, khas untuk cemburu mengerikan, dan untuk Erotomania. Dalam kajian wanita mangsa keganasan rumah tangga, telah ditetapkan bahawa pasangan cemburu adalah penyebab utama keganasan. Biasanya, ia adalah rakan kongsi yang mengalami serangan, manakala pesaing khayalan jarang menjadi mangsa. Mengikut ide-ide moden, sebagai tambahan kepada serangan fizikal, rakan kongsi orang yang menderita kecemburuan patologi mungkin mengalami kesusahan psikologi yang teruk, termasuk gangguan tekanan selepas trauma.

Erotomania dicirikan oleh keyakinan yang menyakitkan jatuh cinta kepada orang lain. Mullen menawarkan tiga kriteria utama:

  • Kepercayaan bahawa kasih sayang adalah sama, walaupun fakta bahawa "kekasih" yang dikatakan tidak menunjukkannya dalam apa cara sekalipun.
  • Kecenderungan untuk menafsirkan semula kata-kata dan tindakan objek perhatian untuk mengekalkan kepercayaan yang sedia ada.
  • Beban cinta yang sepatutnya, yang menjadi pusat kewujudan subjek.

Dan perkara itu tidak perlu dipertimbangkan bahawa cintanya adalah saling (cinta menyakitkan untuk kegilaan). Seperti cemburu yang mengerikan, erotomania boleh bertindak sebagai sebahagian daripada gangguan lain, biasanya skizofrenia dan gangguan mood. Perbezaan antara subjek yang menderita skizofrenia dari kes erotomania "tulen" ialah objek cinta atau keghairahan mereka boleh berubah dari masa ke masa, serta kehadiran elemen seksual yang lebih jelas. Obot perhatian erotomanov biasanya dari persekitaran terdekat mereka, walaupun media suka bercakap tentang kes-kes dengan orang terkenal, bintang filem, dll. Terdapat peluang besar untuk menjadi mangsa erotomania di kalangan doktor, termasuk ahli psikiatri, yang terlibat dalam membantu orang yang lemah.

Menurut Mullen, gangguan erotomi hampir tidak dapat dielakkan disertai dengan mengejar, iaitu penindasan. Mengejar melibatkan percubaan yang ditentukan untuk bersentuhan atau terlibat dalam komunikasi dengan objek perhatian penguntit. Jika percubaan kontak gagal atau menghadapi rintangan, maka ancaman, penghinaan, ugutan - sama ada melalui hubungan langsung atau melalui komunikasi (melalui pos, melalui telefon, dll.). Menzies et al. Laporan mengenai intimidasi seksual atau serangan seksual dalam kumpulan erotomaniac lelaki yang dikaji. Kedua-dua Mullen & Pathe dan Menzies et al. Perhatikan tahap ancaman dan serangan yang tinggi di kalangan pengintip yang mereka pelajari, walaupun kedua-dua populasi itu adalah kehakiman, iaitu dengan lebih banyak risiko serangan sebenar. Mangsa pemangsa boleh menderita keras dari campur tangan yang berulang dan tidak dapat diramalkan dalam kehidupan mereka oleh penipu. Ramai daripada mereka mengehadkan kehidupan sosial mereka, mengubah tempat kerja mereka, dan dalam kes-kes yang teruk bahkan pergi ke negara lain untuk menghilangkan perhatian mengganggu.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Prognosis dan rawatan gangguan delusi

Gangguan delusional biasanya tidak membawa kepada kemerosotan yang teruk atau perubahan personaliti, tetapi gejala delusi boleh berkembang secara beransur-ansur. Kebanyakan pesakit boleh kekal bertenaga.

Matlamat rawatan gangguan jinak adalah untuk mewujudkan hubungan yang berkesan antara doktor dan pesakit dan untuk menghapuskan akibat-akibat yang berkaitan dengan penyakit ini. Sekiranya pesakit dianggap berbahaya, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan. Pada masa ini, terdapat data yang tidak mencukupi untuk penggunaan mana-mana ubat tertentu, tetapi pentadbiran antipsikotik menyebabkan pengurangan gejala. Matlamat jangka panjang rawatan, yang terdiri dalam menggerakkan minat pesakit dari bidang idea-idea delusi ke kawasan yang lebih konstruktif, sukar untuk dicapai, tetapi dibenarkan.

Aspek medico-legal mengenai gangguan delusi

Pernyataan yang berkaitan dengan aspek perubatan dan undang-undang skizofrenia adalah sama berlaku untuk pesakit yang mengalami gangguan delusi. Bagi kumpulan pesakit yang mengalami gangguan delusi, yang dapat dilihat dengan kecemburuan atau erotomania yang mengerikan, maka terdapat beberapa ciri.

Di mana penyebab kecemburuan adalah gangguan kecacatan, asas untuk cadangan rawatan atau perlindungan psikiatrik dalam kes-kes pembunuhan atas dasar tanggungan yang dikurangkan mungkin merupakan penyakit mental yang mendasari. Di mana cemburu tidak disalah tafsir, tetapi mempunyai sifat neurotik, aspek perubatan dan undang-undang tidak begitu jelas. Oleh itu, terdapat gangguan keperibadian yang jatuh ke dalam kategori "gangguan psikopat". Kemungkinan adanya gangguan lain yang boleh diklasifikasikan sebagai penyakit mental. Walau bagaimanapun, kecemburuan yang berlebihan, jika tiada penyakit mendasar, tidak boleh digunakan untuk perlindungan di atas alasan perubatan.

Apabila cemburu yang mengasyikkan harus berhati-hati dengan pendekatan rezim keselamatan rawatan psikiatri. Sifat yang berterusan dari gangguan ini dan potensi bahayanya diketahui. Ia perlu memeriksa dengan teliti pesakit kerana kesediaannya untuk bekerjasama dengan ahli terapi, serta menilai risiko melarikan diri dan melakukan jenayah yang ganas. Sekiranya diketahui bahawa subjek itu tidak bekerjasama, dia menggunakan keganasan terhadap isterinya dan melarikan diri, maka dia harus mulanya diperlakukan dalam perkhidmatan dengan rejim keamanan yang dipertingkatkan. Rawatan mungkin tidak mudah. Kemungkinan besar untuk penambahbaikan diberikan oleh ubat (antipsikotik atau antidepresan) dan terapi kognitif.

Pada masa ini, perhatian diberikan kepada aspek perubatan dan undang-undang pengesanan. Dalam kes-kes ini, ahli psikiatri boleh dibawa ke mahkamah untuk memberi keterangan mengenai bahaya yang dilakukan kepada mangsa mengejar - sama seperti seorang pengamal am terlibat dalam menggambarkan bahaya yang dilakukan kepada seseorang yang mengalami serangan fizikal. Ini memberi alasan untuk tuduhan menyebabkan "kemudaratan yang serius" (Bahasa Inggeris Grevy Harm, GBH) yang bersifat psikologi. Psikiatri juga boleh terlibat dalam bekerja dengan pesalah. Seperti dalam keadaan cemburu yang mengerikan, rawatan cinta atau semangat yang menyakitkan adalah perkara yang sukar, dan hasil rawatan sedemikian tidak dapat diprediksi. Dengan mengambil kira kestabilan gangguan ini dan ketabahan yang mana subjek memegang kepercayaan mereka, satu-satunya kemungkinan perlindungan terhadap pengadun hanya boleh dijadikan rawatan dan sokongan mereka oleh sistem kesihatan mental. Mungkin pada masa akan datang, penyertaan psikiatrik dan, terutamanya, perkhidmatan psikiatrik forensik dalam membangunkan cadangan untuk mahkamah dan rawatan yang mungkin bagi penggiat akan semakin dituntut.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>