Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Gangguan obsesif-kompulsif

Pakar perubatan artikel itu

Ahli psikologi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021

Gangguan obsesif-kompulsif dicirikan oleh pemikiran, imej atau kecenderungan (obsesi) dan motivasi (paksaan) yang sihat untuk melakukan apa-apa tindakan yang mengurangkan kebimbangan ini. Punca-punca pembangunan tidak diketahui. Diagnosis berdasarkan maklumat anamnestic. Rawatan terdiri daripada psikoterapi, terapi dadah atau, dalam kes-kes yang teruk, gabungan mereka. Gangguan obsesif-kompulsif berlaku kira-kira kekerapan yang sama pada lelaki dan wanita, diperhatikan pada kira-kira 2% penduduk.

Menurut DSM-IV, keterlaluan-kompulsif gangguan - varian gangguan kebimbangan dicirikan oleh mengganggu yang tidak diingini berulang-ulang, tidak menyenangkan bagi fikiran, imej atau impuls (obsessions) dan / atau tindakan berulang-ulang yang seseorang melakukan dalaman pesakit dan mengikut peraturan tertentu (dorongan). Untuk diagnosis dan tidak semestinya kehadiran obsessions dan compulsions. Walau bagaimanapun, majoriti pesakit mereka digabungkan, dan hanya sebilangan kecil kes-kes yang diperhatikan secara berasingan daripada satu sama lain. Pesakit biasanya cuba untuk menindas secara aktif atau meneutralkan obsessions, meyakinkan diri mereka tidak rasional mereka, mengelakkan keadaan memprovokasi (jika ada), atau melaksanakan compulsions. Dalam kebanyakan kes, compulsions dilakukan untuk melegakan keresahan, tetapi selalunya mereka sahaja meningkatkan kebimbangan, kerana mereka memerlukan sejumlah besar tenaga dan masa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Patogenesis gangguan obsesif-kompulsif

Keadaan yang menyerupai gangguan obsesif-kompulsif, mula-mula diterangkan lebih daripada 300 tahun yang lalu. Pada setiap peringkat perkembangan idea mengenai gangguan obsesif-kompulsif, mereka mengalami perubahan di bawah pengaruh iklim intelektual dan saintifik zaman itu. Di awal teori, negara-negara seperti OCD dijelaskan oleh pengalaman agama yang sesat. Penulis bahasa Inggeris XVIII - penghujung abad XVII mengindikasikan imej yang menghina yang tak berdaya terhadap pengaruh Iblis. Malah pada hari ini, sesetengah pesakit dengan obsesi kesetiaan "masih menganggap diri mereka dimiliki oleh syaitan dan cuba untuk mengusir pasukan jahat. Penulis Perancis abad kesembilan belas, membincangkan obsesinya, menekankan peranan utama keraguan dan kebencian. Pada tahun 1837, doktor Perancis, Esquirol menggunakan istilah "folie du doute" ("penyakit keraguan") - untuk menentukan gejala ini. Kemudian penulis Perancis, termasuk Pierre Janet (Pierre Janet) pada tahun 1902, mengaitkan pembangunan negara-negara obsesif dengan kehilangan kehendak dan tenaga mental yang rendah.

Bagi kebanyakan abad XX, teori-teori psikoanalisis mengenai gangguan obsesif-kompulsif dikuasai. Mengikut mereka, obsesi dan paksaan adalah sejenis mekanisme perlindungan yang tidak dapat disesuaikan untuk mengatasi konflik tidak sedar yang tidak dapat diselesaikan yang mengambil permulaan pada peringkat awal perkembangan psikoseksual. Psikoanalisis menawarkan metafora halus untuk aktiviti mental, tetapi tidak berdasarkan bukti yang diperoleh daripada penyelidikan otak. Teori-teori ini telah kehilangan rayuan, kerana ia tidak membawa kepada pembangunan kaedah rawatan yang berkesan dan boleh dihasilkan. Psychoanalysts memberi tumpuan kepada makna simbolik obsesi dan paksaan, tetapi tidak memberi perhatian yang cukup kepada bentuk gejala-berulang-ulang yang tidak menyenangkan bagi pesakit fikiran dan tindakan ganas yang tidak masuk akal. Sementara itu, kandungan simptom agak menunjukkan apa yang paling penting bagi pesakit ini atau apa yang menakutkannya, tetapi ini tidak menjelaskan mengapa pesakit ini mengalami gangguan obsesif-kompulsif. Sebaliknya, kandungan beberapa simptom, misalnya, berkaitan dengan pembersihan atau pengumpulan, boleh dijelaskan oleh pengaktifan program aksi stereotip (contohnya, perbuatan tingkah laku kompleks yang tidak matang) yang disedari oleh bidang-bidang otak yang terlibat dalam ROC.

Gangguan obsesif-kompulsif - Apa yang berlaku?

Gejala gangguan obsesif-kompulsif

Tema dominan pemikiran obsesif boleh menyebabkan bahaya, risiko, bahaya jangkitan, keraguan, kerosakan atau pencerobohan. Biasanya pesakit dengan gangguan ini berasa terpaksa mengambil tindakan ritual yang berulang, bertujuan untuk mengurangkan obsesi mereka. Sebagai contoh, basuh menghalang ketakutan pencemaran, pemeriksaan - keraguan, penyimpanan - pemikiran kerosakan. Pesakit boleh mengelakkan orang yang agresif menyesuaikan diri dengan kelakuan mereka yang disebabkan oleh ketakutan. Kebanyakan ritual, seperti mencuci tangan atau kunci pemeriksaan, jelas, tetapi sesetengahnya, sebagai contoh, akaun obsesif, tidak begitu ketara.

Untuk tahap tertentu, pesakit yang mengalami masalah obsesif-kompulsif memahami bahawa obsesinya tidak masuk akal dan tingkah laku mereka yang bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan adalah berlebihan dan tidak mencukupi. Pemeliharaan kritikan, walaupun tidak sepenuhnya, membolehkan kita membezakan gangguan obsesif-kompulsif dari gangguan psikotik, di mana kontak dengan realiti hilang.

Kerana rasa malu atau stigmatisasi, pesakit yang mengalami masalah obsesif-kompulsif sering menyembunyikan obsesi dan ritual mereka, yang mereka dapat menumpukan kepada beberapa jam setiap hari. Perhubungan sering dilanggar, prestasi sekolah dan kualiti kerja mungkin berkurangan. Simptom sekunder selalunya kemurungan.

Obsesif-kompulsif - Gejala

Diagnosis gangguan obsesif-kompulsif

Diagnosis klinikal adalah berdasarkan kriteria untuk Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, edisi ke-4 (DSM-IV). Terapi pendedahan dan terapi pencegahan upacara adalah berkesan; Elemen utamanya adalah dalam situasi yang memancing atau bersama dengan orang yang memulakan fikiran dan tindakan yang obsesif dalam pesakit. Selepas pendedahan, pesakit menahan diri daripada melakukan ritual, yang membolehkan kebimbangan meningkat, kemudian menurunkan akibat kecanduan. Pemulihan berlaku dalam beberapa tahun, terutamanya pada pesakit yang menggunakan pendekatan ini selepas berakhirnya rawatan utama. Walau bagaimanapun, tidak semua pesakit pulih sepenuhnya.

Gangguan obsesif-kompulsif - Diagnosis

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Rawatan gangguan obsesif-kompulsif

Kebanyakan pakar percaya bahawa kesan yang terbaik dicapai dengan gabungan psikoterapi dan terapi dadah, terutama dalam kes-kes yang teruk. SSRIs berkesan dan clomipramine (antidepresan tricyclic dengan serotonin disebut kesan). Bagi kebanyakan dos rendah yang SSRI (contohnya, fluoxetine 20 mg / hari sekali, fluvoxamine 100 mg / hari satu, sertraline 50 mg / hari sekali, paroxetine 40 mg / hari satu), biasanya berkesan sebagai dos yang lebih tinggi.

Pada masa lalu, gangguan obsesif-kompulsif dianggap sebagai keadaan yang tahan terhadap rawatan. Kaedah tradisional psikoterapi, berdasarkan prinsip psikoanalitik, jarang membawa kejayaan. Kecewa dan keputusan penggunaan pelbagai ubat. Walau bagaimanapun, pada 1980-an, keadaan berubah disebabkan oleh kemunculan kaedah terapi tingkah laku baru dan farmakoterapi, keberkesanannya telah disahkan dalam kajian berskala besar. Bentuk terapi tingkah laku yang paling berkesan dalam gangguan obsesif-kompulsif adalah kaedah pendedahan dan tindak balas pencegahan. Eksposisi terdiri daripada meletakkan pesakit dalam keadaan yang menimbulkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan obsesi. Pada masa yang sama, pesakit diberi arahan tentang bagaimana untuk menahan upacara kompulsif - mencegah tindak balas.

Alat utama untuk merawat gangguan obsesif-kompulsif kini terdapat klomipramine atau perencat reaktif serotonin selektif (SSRIs). Clomipramine, yang mempunyai sifat trisiklik, adalah penghambat reaksi serotonin.

Era moden di farmakoterpii gangguan obsesif-kompulsif bermula pada separuh kedua tahun 60-an dengan pemerhatian bahawa clomipramine, tetapi antidepresan tricyclic tidak lain (seperti imipramine), berkesan dalam gangguan obsesif-kompulsif. Clomipramine - 3-hlorovy analog imipramine tricyclic - 100 kali lebih kuat Menghalang serotonin reuptake daripada bahan permulaan. Ciri-ciri ini klinikal dan farmakologi tersendiri clomipramine mungkin untuk merangka hipotesis tentang peranan serotonin dalam patogenesis daripada gangguan obsesif-kompulsif. Kelebihan clomipramine lebih plasebo dan antidepresan neserotoninergicheskimi disahkan oleh banyak kajian dengan double-blind. Kesan clomipramine pada gangguan obsesif-kompulsif dikaji dengan lebih teliti. Clomipramine adalah ubat pertama yang menerima kelulusan FDA untuk digunakan di Amerika Syarikat untuk gangguan obsesif-kompulsif.

Obsesif-kompulsif - Rawatan


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>