^

Kesihatan

A
A
A

Pengimejan resonans magnetik berfungsi

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

MRI berfungsi berdasarkan peningkatan aliran darah di dalam otak sebagai tindak balas kepada peningkatan aktiviti neuronal korteks dengan tindakan rangsangan yang bersamaan. Pemetaan aktiviti otak membolehkan kita mengenal pasti bidang pengaktifan neuron yang timbul sebagai tindak balas kepada rangsangan (motor, deria dan rangsangan lain).

Penggunaan jujukan echoplane nadi berdasarkan echo gradien membolehkan seseorang mendaftarkan isyarat MP intensiti tinggi dari kawasan aktif korteks serebrum, dan masa rakaman satu imej MR adalah kira-kira 100 ms. Dengan MRI berfungsi, intensiti isyarat yang direkodkan pada pemuatan fisiologi (pengaktifan) dan dalam ketiadaannya (kawalan) berbanding. Bidang kenaikan statistik secara signifikan dalam isyarat MR, yang diturunkan semasa pemprosesan matematik imej berikutnya, sesuai dengan bidang aktiviti neuron otak. Mereka berwarna, mereka membina peta aktiviti saraf dan menstimulasi mereka pada T1-MRI atau model tiga dimensi permukaan otak.

Penggunaan klinikal MRI berfungsi. Zon pemetaan aktiviti neuron otak membolehkan anda merancang pendekatan pembedahan dan meneroka proses patofisiologi otak. Kaedah ini digunakan dalam neuropsychology dalam mengkaji fungsi kognitif otak. Ia menjanjikan untuk mengesan penyakit epilepsi.

Penggunaan MRI berfungsi sekarang telah menjadi sebahagian penting dari protokol MRI pada pesakit dengan tumor otak yang terletak berhampiran dengan kawasan yang berfungsi secara signifikan dalam korteks serebrum. Dalam kebanyakan kes, keputusan mencerminkan lokasi sensorimotor, lisan dan zon auditori korteks serebrum. Perspektif dalam satu MP-kajian dalam pesakit yang mempunyai tumor otak berfungsi MRI (sehingga ia dijalankan hanya untuk somatosensory dan korteks visual) tractography kepada pembinaan peta fungsi korteks penting, atau saluran optik piramid dan menggunakan mereka untuk imej tiga dimensi otak. Berdasarkan data penjajaran yang diperolehi neurosurgeons merancang operasi pendekatan dan skop neoplasms resection dan radiologi mengharapkan taburan dos tumor.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.