^

Kesihatan

Tomography yang dikira

Mengira tomografi tulang belakang

CT tulang belakang adalah kajian berlapis moden badan manusia. Ia berdasarkan pengukuran komputer dan pemprosesan perbezaan dalam pengecilan sinaran sinar-X oleh tisu-tisu yang berbeza.

Tomografi kelenjar susu

Tomografi kelenjar susu, sebagai kaedah diagnostik, adalah yang paling bermaklumat dan mudah.

Tomografi gigi

Tomography gigi adalah kaedah diagnosis yang agak baru. Tetapi, walaupun ini, dalam masa yang singkat dia dapat memperoleh keyakinan dan populariti penuh.

Magnetic resonance cholangiopancreaticography (MRCP)

Kaedah yang sangat tidak invasif dalam diagnosis penyakit saluran biliary ialah Magnetic Resonance Imaging holangiopankreatikografiya (MRCP), yang membolehkan untuk mendapatkan imej kontras tinggi saluran biliary dan saluran pankreas.

Pencitraan resonans magnetik prostat

MRI prostat telah digunakan sejak pertengahan tahun 80-an. Walau bagaimanapun, keterangan dan ketepatan kaedah ini telah lama terhad kerana ketidaksempurnaan teknikal pengimbas MR dan kaedah pemeriksaan yang tidak mencukupi.

Tomografi yang dikira dari Prostat

Salah satu kelebihan utama CT prostat adalah ketergantungan pengendali yang agak rendah terhadap kaedah: hasil kaji selidik yang dilakukan mengikut prosedur standard boleh dikaji semula dan ditafsirkan oleh pakar yang berbeza tanpa memerlukan pemeriksaan semula.

Spektroskopi Resonans Magnetik

Spektroskopi resonans magnetik (MP-spectroscopy) membolehkan maklumat noninvasive mengenai metabolisme otak. Spektroskopi Proton 1H-MR berdasarkan "peralihan kimia" - perubahan dalam kekerapan resonans proton yang membentuk pelbagai sebatian kimia. Istilah ini diperkenalkan oleh N. Ramsey pada tahun 1951 untuk menunjukkan perbezaan antara frekuensi puncak spektrum individu.

Pengimejan resonans magnetik berfungsi

MRI berfungsi berdasarkan peningkatan aliran darah di dalam otak sebagai tindak balas kepada peningkatan aktiviti neuronal korteks dengan tindakan rangsangan yang bersamaan. Pemetaan aktiviti otak membolehkan kita mengenal pasti bidang pengaktifan neuron yang timbul sebagai tindak balas kepada rangsangan (motor, deria dan rangsangan lain).

Tomography Emission Positron

Tomography emission Positron (PET) adalah satu kaedah kajian intravital mengenai aktiviti metabolik dan fungsi tisu badan. Kaedah ini didasarkan pada fenomena pelepasan positron, yang diperhatikan dalam radiopharmaceutical yang diperkenalkan ke dalam badan dengan pengagihan dan pengumpulannya dalam pelbagai organ. Dalam neurologi, titik utama penggunaan kaedah ini adalah kajian metabolisme otak dalam beberapa penyakit.

Kajian perfusi

Dengan bantuan teknik perfusi, pergerakan darah diperiksa dan diukur. Kepada kaedah kuantitatif moden penyiasatan hemodynamics serebrum termasuk MRI, CT lingkaran dengan CT contrast-dipertingkatkan dengan xenon, pelepasan foton tunggal CT dan tomografi pancaran positron (PET).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.