^

Kesihatan

A
A
A

Perubahan meresap dalam otak pada kanak-kanak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 09.06.2022
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Perubahan meresap dalam otak yang menjejaskan kekonduksian bioelektriknya boleh dikesan pada sebarang umur. Walau bagaimanapun, punca yang menyebabkannya mungkin berbeza sedikit.

Sebagai contoh, perubahan meresap dalam otak pada bayi baru lahir biasanya dikaitkan dengan proses yang berlaku walaupun sebelum kelahiran kanak-kanak atau pada masa bersalin. Ini boleh menjadi mabuk (termasuk penyalahgunaan alkohol, merokok, ketagihan dadah), jangkitan, faktor tekanan, sinaran radioaktif yang menjejaskan badan ibu semasa pembentukan sistem saraf janin. Risiko melahirkan anak dengan patologi otak juga meningkat pada ibu-ibu yang mengalami perubahan tekanan darah dan suhu yang teruk semasa mengandung, yang mengalami gangguan plasenta dengan pemakanan terjejas dan pernafasan janin, mengalami kelahiran yang berlarutan atau terjerat anak. Dengan tali pusat.

Trauma kepada janin semasa mengandung atau bersalin juga dianggap sebagai faktor risiko untuk penampilan perubahan meresap dalam otak kanak-kanak. Faktor traumatik boleh menjejaskan otak dalam tempoh berikutnya dalam kehidupan bayi. Struktur saraf janin terbentuk sebelum kelahirannya (sudah pada 5-6 bulan korteks serebrum memperoleh konvolusi cirinya), tetapi pembentukan sistem saraf pusat berterusan sehingga umur 16-17 tahun, jadi gegaran pada masa kanak-kanak dan masa remaja mempunyai akibat yang lebih serius berbanding pada masa dewasa.

Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai faktor berjangkit, yang paling berbahaya semasa tempoh kritikal pembentukan sistem saraf pusat, yang berlaku pada zaman kanak-kanak. Jangkitan nasofaring pada kanak-kanak agak kerap masuk ke otak, menyebabkan keradangan meninges dan medulla, disertai dengan pembengkakan tisu, akibatnya kekonduksian bioelektrik mereka terganggu. Dengan pendedahan yang berpanjangan kepada jangkitan, kerosakan toksik kepada sel-sel saraf (neuron yang membentuk parenkim otak dan bertanggungjawab untuk penghantaran impuls) dan kematian mereka berlaku, yang semestinya menjejaskan perkembangan neuropsychic kanak-kanak selanjutnya, menyebabkan pelbagai penyelewengan dalam proses pembentukan fungsi mental yang lebih tinggi.

Pada zaman kanak-kanak, otak kanak-kanak paling sensitif terhadap kesan faktor negatif, baik luaran mahupun dalaman. Oleh itu, penyakit yang agak selamat untuk orang dewasa boleh menyebabkan kerosakan otak pada kanak-kanak, terutamanya jika terdapat faktor keturunan (contohnya, beberapa saudara kanak-kanak mengalami gangguan serebrovaskular).

Memandangkan penyakit neurologi seperti epilepsi, saintis membuat kesimpulan bahawa jika tiada lesi otak organik, penyakit itu kemungkinan besar diprovokasi oleh faktor genetik yang diwarisi. Pada masa yang sama, perubahan meresap atau setempat dalam otak, ciri epilepsi yang diperolehi, tidak akan dikesan, tetapi terdapat peningkatan kegembiraan neuron otak (disfungsi BEA).

Epilepsi yang diperoleh, yang disebabkan oleh gangguan metabolik kongenital, kecacatan otak, trauma tengkorak, hipoksia dan akibatnya dalam bentuk iskemia medula, dicirikan oleh perubahan dalam struktur medula, ditentukan menggunakan ultrasound (pada zaman kanak-kanak awal)., neurosonografi) dan tomografi, dan juga pelanggaran BEA pada ensefalogram.

Perubahan otak yang meresap pada kanak-kanak boleh bersifat sementara dan kekal. Proses keradangan di dalam otak dan membrannya boleh menyebabkan perubahan sementara dalam struktur dan kekonduksian tisu saraf. Tetapi pada masa yang sama, adalah penting untuk memahami bahawa semakin lama edema tisu berterusan, semakin tinggi risiko perubahan fibrotik yang akan menyebabkan gangguan pengaliran berterusan dan penurunan kecerdasan.

Risiko untuk mengalami komplikasi seperti meningitis dan ensefalitis adalah lebih tinggi pada usia awal. Dan bukan sahaja kerana ini adalah tempoh yang paling sensitif kepada kesan negatif. Tetapi juga disebabkan oleh fakta bahawa seorang kanak-kanak kecil belum dapat menilai keadaannya dengan secukupnya, bercakap tentang kesejahteraannya, katakan apa yang membimbangkannya. Seorang kanak-kanak yang tidak boleh bercakap atau tidak memahami maksud perkataan sakit tidak boleh memberitahu orang lain bahawa dia mengalami sakit kepala, dan ibu bapa boleh mengaitkan pening berulang dan jatuh ke kaki bayi yang rapuh. Kanak-kanak itu mula bertindak dan menangis, dengan itu menyatakan keadaannya, tetapi "bahasa"nya tidak sepenuhnya jelas kepada orang dewasa.

Atas sebab ini, adalah sangat penting bagi ibu bapa untuk memantau dengan teliti aktiviti bayi mereka. Sekiranya kanak-kanak menjadi terlalu aktif atau, sebaliknya, telah kehilangan minat dalam permainan dan dunia di sekelilingnya, ini sudah menjadi alasan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor. Air mata yang kerap "tidak munasabah" juga merupakan penggera, terutamanya jika kanak-kanak itu sebelum ini mempunyai perangai yang tenang dan tidak terdedah kepada hawa nafsu.

Adalah jelas bahawa mainan atau orang baru, peristiwa yang tidak dikenali, berkenalan dengan fenomena baru dunia sekeliling boleh menyebabkan keseronokan pada bayi, tetapi ini adalah fenomena sementara. Perkara yang sama boleh dikatakan tentang beberapa perencatan, yang boleh disebabkan oleh aliran maklumat yang besar, terlalu banyak kerja, penyakit somatik. Tetapi jika keadaan ini berterusan selama beberapa hari pada bayi, ini tidak boleh dipanggil norma. Kanak-kanak usia awal (sehingga tiga tahun) dicirikan oleh aktiviti kognitif yang tinggi (mereka merasakan segala-galanya, menghidu, mengetuk, memeriksa), dan penurunannya dianggap sebagai gejala patologi.

Pada usia yang lebih tua, aktiviti utama (terkemuka) kanak-kanak adalah permainan. Sekiranya kanak-kanak prasekolah telah kehilangan minat terhadap mainan dan permainan dengan orang dewasa dan rakan sebaya, ini pastinya perlu diberi perhatian. Aduan tentang sakit kepala dalam situasi ini tidak boleh dianggap sebagai percubaan untuk menolak memenuhi permintaan atau permintaan orang dewasa. Ada kemungkinan bahawa kanak-kanak itu benar-benar mengalami sakit kepala kerana penampilan perubahan meresap dalam otak yang menjejaskan kesejahteraan, prestasi, aktiviti fizikal dan mentalnya. [1]

Pada usia sekolah, prestasi akademik yang lemah (atau penurunan mendadaknya), peningkatan keletihan, kehilangan beransur-ansur kemahiran yang diperoleh sebelumnya dan kesukaran untuk membentuk yang baharu, gangguan pertuturan, gangguan pergerakan dan tingkah laku yang tidak sesuai boleh dianggap sebagai gejala yang mencurigakan.

Pada masa remaja, anda harus memberi perhatian kepada migrain yang kerap, turun naik suhu badan (ia mungkin menunjukkan disfungsi struktur median otak), keinginan patologi (terutamanya sifat seksual), kekurangan kesopanan asas, tingkah laku yang tidak sesuai. Penyimpangan yang sama dalam tempoh perkembangan kanak-kanak ini boleh diperhatikan pada kanak-kanak yang sihat, tetapi kegigihan mereka harus mencadangkan refleksi. Adalah lebih baik untuk bermain selamat sekali lagi daripada membahayakan kanak-kanak itu dengan kecuaian anda, terlepas peluang untuk membetulkan kecacatan itu.

Tetapi sebelum mendiagnosis kanak-kanak, seseorang mesti memahami bahawa dalam proses ontogenesis terdapat perubahan berkaitan usia dalam aktiviti bioelektrik otak, yang juga penting untuk diambil kira semasa peperiksaan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.