^

Kesihatan

Pemeriksaan badan

Biopsi nodus limfa

Untuk memahami punca nodus limfa yang diperbesarkan, adalah perlu untuk menjalankan satu siri kajian diagnostik. Kaedah diagnostik yang paling bermaklumat dan biasa pada masa ini dianggap sebagai biopsi nodus limfa.

Trepanobiopsi sumsum tulang

Trepanobiopsi diresepkan terutamanya untuk kajian struktur sumsum tulang dan kelenjar susu. Sekiranya perlu, semasa manipulasi, mungkin untuk menghilangkan neoplasma sista.

Olfaktometri

Olfactometry diperlukan untuk menentukan gangguan penciuman - khususnya, anosmia, hyposmia, parosmia. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan rangkaian silinder yang diisi dengan larutan khas, dan juga alat untuk pembekalan kuantitatif penyelesaian ini.

Otoskopi telinga: apa itu?

Dalam otorhinolaryngology, prosedur diagnostik khas, otoskopi, dilakukan untuk memeriksa saluran pendengaran luaran dan memeriksa membran timpani.

Mengelakkan flora: petunjuk, latihan, teknik

Tumbuhan pada flora adalah salah satu kaedah diagnostik penting yang membolehkan mendapatkan bahan biologi untuk ujian makmal mikroskopik dari permukaan kulit dan membran mukus. Selalunya, konsep ini merujuk kepada pengambilan bahan dari permukaan mukosa vagina.

Plethysmography badan keseluruhan

Untuk melaksanakan kaedah plethysmography, peranti khas digunakan - plethysmographs, pelbagai modifikasi - elektrik, air, fotografi, mekanikal.

Biopsi Testicular: tusukan, terbuka

Prosedur diagnostik - biopsi testik - agak jarang berlaku, tetapi dianggap sangat bermaklumat untuk menentukan penyebab kesuburan lelaki dalam kesakitan, serta penyakit lain yang berkaitan dengan sistem pembiakan lelaki.

Pengukuran tekanan darah: algoritma, norma

Tekanan arteri adalah tekanan darah yang dikenakan di dinding kapal. Tekanan ini agak kurang di periferal, lebih kecil kapal. Ia bervariasi disebabkan oleh fungsi kontraksi jantung.

Kajian arteri

Masalah peredaran arteri perifer biasanya lebih parah di kalangan warga tua akibat kemerosotan aliran darah cagaran.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.