^

Kesihatan

X-ray (kajian sinar-X)

Barium x-ray: penyediaan, apa yang ditunjukkan

Penyelidikan sinar-X adalah berdasarkan fakta bahawa tisu manusia dengan ketumpatan yang berbeza menyerap sinar yang terpancar daripada tiub sinar-x dengan cara yang berbeza.

Penyinaran dengan x-ray

Sinar-X ialah aliran ayunan elektromagnet yang mempunyai panjang yang berada dalam julat antara sinaran ultraungu dan γ. Pelbagai gelombang ini mempunyai kesan khusus pada tubuh manusia.

X-ray sternum dalam 2 unjuran

X-ray dada biasanya diambil untuk tujuan diagnostik, tetapi visualisasi terfokus sternum rata di tengah dinding anteriornya - x-ray sternum - mungkin diperlukan.

X-ray pelvis pada wanita, lelaki dan kanak-kanak

X-ray tulang pelvis dan sendi pinggul boleh dijalankan dalam tiga unjuran: anteroposterior (AP), posterior anterior (AP) dan sisi (lateral).

X-ray pelana Turki: apa yang mereka lakukan, apa yang mereka tunjukkan

Analisis sinar-X keadaan pelana Turki adalah prosedur diagnostik yang agak biasa, termasuk dalam ginekologi.

X-ray klavikula dalam dua unjuran

Dalam praktik klinikal, pencitraan sinar-X tetap menjadi salah satu kaedah utama diagnostik instrumental untuk kecederaan dan penyakit sistem muskuloskeletal.

X-ray tulang rusuk

Apabila sinar-X tulang rusuk, keadaan mekanisme tulang dilihat, dan tulang belakang dapat dilihat sebahagiannya. Tahap sinaran pengionan tidak dianggap berbahaya bagi kesihatan manusia, jadi sinar-X dapat dianggap sebagai alternatif yang baik untuk ultrasound.

X-ray skapula

Oleh kerana tidak selalu dapat mengenal pasti punca patologi, doktor menggunakan sinar-X skapula. Kami bercakap mengenai kaedah diagnostik yang tidak invasif, tidak menyakitkan dan berpatutan, yang lebih banyak maklumatnya.

X-ray digital

Apakah kaedah diagnostik baru - sinar-x digital? Sebenarnya, ini adalah pemeriksaan sinar-X biasa kami dengan gambar yang diproses secara digital.

X-ray tulang belakang serviks dengan ujian fungsi

Keperluan untuk sinar-X tulang belakang serviks dinilai oleh doktor dalam setiap keadaan tertentu. Dalam kebanyakan kes, kaedah diagnostik ini membolehkan pakar perubatan menentukan diagnosis dengan cepat dan tepat dan memulakan rawatan yang mencukupi.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.