^

Kesihatan

A
A
A

Selesema burung

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Apakah selesema burung? Ini adalah penyakit serius yang menjejaskan burung dan kemudian orang. Ia teruja dengan virus H5N1, menyebabkan gejala yang kompleks : kesukaran bernafas, merosakkan sistem pencernaan, dan kematian yang tinggi. Virus ini amat berbahaya, kerana ia menjangkiti orang terlalu cepat dan berubah dengan cepat, yang membuat semua vaksin biasa tidak berguna.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Di manakah selesema burung datang?

Ia pertama kali ditemui oleh veteran Itali Perroncito pada tahun 1878. Dia memanggilnya selesema ayam, dan kemudian penyakit ini dijuluki penyakit ayam kerana kelazimannya yang tinggi. Ahli sains membuat kesimpulan bahawa penyakit itu bersifat virus. Virus ini dikenali sebagai virus Influenza A, dan ia tergolong dalam virus influenza, kerana ia mempunyai struktur yang serupa, serta kit antigenik. Kemudian orang Itali belum tahu betapa berbahayanya virus ini dan berapa banyak orang yang akan dapat memukulnya.

Lebih lanjut mengenai Virus Influenza Avian

Apabila doktor telah mencipta vaksin terhadap selesema burung, terdapat termasuk 16 spesies yang berbeza formula HA, yang ditetapkan dengan huruf H, dan 9 spesies neuraminidase berbeza yang dikenal pasti dengan huruf N dalam formula virus.

Secara keseluruhannya, gabungan selesema burung adalah sebanyak 144, kerana ia terbahagi kepada subtipe. Jenis virus yang paling berbahaya untuk burung adalah H7 dan H5. Virus ini sangat mudah terdedah kepada persekitaran luar dan hilang jika permukaannya dirawat dengan larutan bakterisida, walaupun dalam jumlah yang kecil. Tetapi dalam persekitaran yang sejuk, virus hidup lebih lama.

Di manakah virus influenza berasal?

Ia dijumpai di dalam burung, kebanyakannya liar dan itik terutamanya. Kepada mereka untuk jenis virus ini bukti imuniti. Tetapi jika mereka menjangkiti virus itik atau ayam domestik, mereka mati dengan cepat.

Antara kombinasi yang paling biasa dari virus influenza avian adalah A / H5N1. Menurut ramalan pakar perubatan, virus ini boleh menyebabkan pandemik di seluruh dunia. Ketegangannya sangat ganas, iaitu, ia boleh tersebar luas. Sekiranya seseorang bersentuhan dengan seekor burung sakit atau dagingnya, dia dapat menangkap selesema burung. Selesema terutamanya berbahaya selesema ini dalam kombinasi dengan orang lain - manusia dan babi, maka tekanan influenza berubah dan memperoleh pengkhianatan khas.

Lebih banyak pada virus selesema burung

Untuk pertama kalinya, kes-kes kejadian selesema burung di kalangan orang ramai telah diketahui pada tahun 1997 di Hong Kong. Kemudian jumlah kematian mencapai lebih daripada 60%. Orang-orang itu, yang manifestasi penyakitnya lemah, tidak pergi ke doktor, sebaliknya peratusan mereka yang meninggal akan lebih tinggi. Wilayah yang paling terdedah penyebaran selesema burung ialah Asia Tenggara.

Berbanding dengan influenza konvensional, insiden selesema burung pastinya jauh lebih rendah, namun mutasi virus ini menyebabkan perhatian serius di kalangan saintis. Pandemiknya mungkin dibandingkan dengan "orang Sepanyol" yang terkenal, yang mengganggu seluruh dunia pada 1918-1919. Kemudian kerana virus ini, sehingga 100 juta orang mati.

Terdapat spekulasi saintis bahawa influenza avian boleh menyebabkan pandemik baru, yang boleh menjadi penyebab lebih daripada 150 juta kematian di seluruh planet ini. Oleh itu, vaksinasi terhadap influenza biasa sekali setahun adalah pertahanan logik terhadap selesema burung, kerana vaksin tertentu belum dicipta.

Gejala selesema burung pada burung

Sebaik sahaja virus menyerang burung, penyakit ini boleh berlaku dalam bentuk laten dari 20 hingga 48 jam. Burung menunjukkan perencatan yang jelas, burung tidak menanggung telur, dan banyak minum. Bulu burung yang sakit melekat di arah yang berbeza, matanya berubah menjadi merah. Paruh dikeluarkan dari paruh, dan sebelum burung mati, anting-antingnya dan puncaknya berwarna biru. Gejala-gejala ini boleh disertai dengan kekejangan dan berjalan lancar.

Apabila seekor burung yang terdedah kepada selesema dibuka, para doktor mendapati pendarahan di saluran pernafasan dan pada membran mukus saluran pencernaan, serta pada hati dan ginjal.

Malangnya, adalah mustahil untuk menyembuhkan burung-burung itu - mereka binasa. Agar tidak menjangkiti burung dan orang lain yang sakit dengan selesema burung individu akan musnah.

Apakah gejala selesema burung pada manusia?

 • Suhu dinaikkan kepada 39 darjah Celsius dan ke atas
 • Lelaki itu sedang mengerikan
 • Kepala dan otot sakit
 • Terdapat batuk kering
 • Terdapat faringitis
 • Mata merah dan berair, doktor mendiagnosis konjungtivitis
 • Mungkin ada muntah, terengah-engah pernafasan, radang paru-paru yang teruk, yang sedang berkembang pesat
 • Selalunya, selesema burung pada manusia berakhir dengan hasil yang mematikan

Doktor juga memerhatikan ribut sitokin yang disebut dalam selesema burung. Cytokines adalah bahan yang merembeskan sistem ketahanan badan sebagai tindak balas terhadap serangan virus avian influenza. Perlu diperhatikan bahawa ia adalah virus influenza avian yang menyebabkan banyak sitokin sebagai tindak balas badan terhadap campur tangan patogen influenza. Oleh itu, gejala-gejala yang telah disenaraikan telah terbukti - demam tinggi, sakit kepala dan sebagainya. Kerana bilangan sitokin yang banyak, tisu organ telah musnah di tempat di mana jangkitan telah menembus, oleh itu sistem badan dapat diputuskan. Orang itu mati.

Adakah Flu Burung Dirawat?

Ya, ia dirawat dengan ubat generasi baru yang boleh menjejaskan kebanyakan jenis selesema. Zanamivir ini, serta oseltamivir (dikenali sebagai Tamiflu - dengan nama jenama yang menghasilkannya). Tidak diketahui sama ada ubat lain boleh mengganggu virus selesema burung.

Pencegahan Influenza Avian

Seperti yang telah kita sebutkan, vaksin terhadap selesema burung belum dicipta. Walaupun saintis dari seluruh dunia bekerja di atasnya. Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi kaedah biasa mencegah selesema burung

 • Jangan biarkan kanak-kanak bermain dengan burung, terutama jika mereka menunjukkan tanda-tanda penyakit
 • Jangan beli daging yang tidak terkawal
 • Sekiranya anda menyimpan burung-burung tempatan yang tiba-tiba meninggal dunia, jangan sentuh mereka tanpa sarung tangan
 • Selepas anda memusnahkan burung yang sakit, anda perlu membasuh tangan anda dengan teliti dan mencuci pakaian anda
 • Jika, selepas menyentuh burung, anda mengalami simptom selesema, anda perlu segera berunding dengan ahli terapi doktor

Selesema burung, untungnya, sangat jarang berlaku di negara kita. Tetapi semua yang sama, anda harus mengikuti semua langkah berjaga-jaga yang akan membolehkan anda tetap sihat.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.