Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sindrom autisme kanak-kanak awal

Pakar perubatan artikel itu

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 11.04.2020

Tanda-tanda klinikal kompleks pembangunan yang tidak normal sistem saraf dalam tempoh lima tahun pertama seorang kanak-kanak, yang terdapat dalam beberapa gangguan neurocognitive dan afektif ditakrifkan dalam bidang psikiatri dan neurologi sebagai autisme bayi (Sindrom Kanner) dan menangkap pelbagai proses patologi dalam sistem saraf pusat.

Sebagai peraturan, pada kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme (PAS atau ASD), beberapa tanda-tanda kelewatan perkembangan telah dicatatkan pada tahun pertama kehidupan, dan dalam kebanyakan kes kes sindrom ini berlaku pada lelaki.

Epidemiologi

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), pada tahun 2014, bilangan gangguan spektrum autisme yang didiagnosis pada kanak-kanak adalah rekod sejak 35 tahun yang lalu - satu kanak-kanak untuk 70 orang kanak-kanak. Benar, pakar tidak pasti bahawa terdapat lebih banyak kanak-kanak autistik: mungkin doktor baru mula mendedahkan patologi lebih baik.

Kajian di Asia, Eropah dan Amerika Utara telah menunjukkan bahawa kelaziman autisme kanak-kanak awal adalah 1% daripada penduduk kanak-kanak.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Punca sindrom autisme awal kanak-kanak

Sebabnya mungkin terletak pada mutasi kromosom yang berkaitan dengan proses inactivation epigenetik (berbuka) X kromosom bapa pada lelaki. Patologi juga mungkin untuk menyalahkan untuk diwarisi atau spontan mutasi SHANK3 gen yang mengekod protein tertentu ketumpatan postsynaptic (JPA), The reseptor sambungan neurotransmitter, saluran ion, G-protein sinaps berangsang, sementara juga menyediakan matang dendrit neuron tunjang janin dalam tempoh perinatal kehamilan.

Secara umum, para saintis cenderung untuk berfikir bahawa autisme, sebagai gangguan CNS kompleks, berlaku untuk beberapa sebab, tetapi faktor genetik lebih daripada 90%.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Patogenesis

Setengah abad yang lalu, penyelidik cuba untuk memikirkan punca sebenar sindrom autisme bayi dan mencadangkan beberapa mungkin faktor - genetik, metabolik dan masalah saraf dan lain-lain. Sebab dan akibat Teori autisme tidak menolak faktor persekitaran pranatal, terutamanya kesan teratogenik pada embrio dan ekzos logam berat janin, sebatian fenolik, racun perosak, komponen yang diambil oleh ubat-ubatan wanita hamil (terutama pada trimester pertama kehamilan).

Antara faktor-faktor berjangkit berkata virus rubella, genital herpes virus dan cytomegalovirus pada ibu (terutama di awal kehamilan), yang mengaktifkan tindak balas imun dan dengan ketara meningkatkan risiko autisme dan gangguan mental yang lain pada kanak-kanak. Punca ini mungkin menjadi prematur yang melampau pada kanak-kanak, iaitu, lahir sehingga 26-28 minggu kehamilan.

Kajian telah mendedahkan penyimpangan dalam cerebellum, yang dipercayai berlaku semasa perkembangan awal otak pada janin dan boleh membawa kepada permulaan sindrom autisme awal kanak-kanak.

Satu lagi versi patogenesis autisme adalah berdasarkan kepada andaian bahawa otak kanak-kanak yang mempunyai masalah ini pada awal zaman kanak-kanak rosak akibat daripada tekanan oksidatif, kesan berbahaya pada sel-sel Purkinje dalam korteks cerebellar selepas kelahiran, itulah sebabnya tahap jumlah glutathione (satu bahan intrasel antioksidan) yang jatuh, dan tahap peningkatan glutation yang teroksidasi, yang menunjukkan peningkatan ketoksikan dalam sel.

Tetapi, pertama sekali, patogenesis PAC dikaitkan dengan kecenderungan genetik, kerana gejala autisme diturunkan dalam 57% saudara kandung.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Gejala sindrom autisme awal kanak-kanak

Walaupun sindrom autisme kanak-kanak awal sukar untuk didiagnosis pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak, kerana mereka menunjukkan diri mereka dalam 12-18 bulan, ibu bapa dapat melihat tanda-tanda awal patologi dalam bayi berusia 6 bulan. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Psikologi Kanak-kanak Abnormal, menyatakan bahawa bayi yang kemudian mempunyai sindrom autisme pada zaman kanak-kanak kecil kurang cenderung tersenyum daripada mereka yang tidak mempunyai sindrom. Oleh itu, ini mungkin penanda awal risiko gangguan CNS ini.

Simptom-simptom berikut mengenai sindrom autisme kanak-kanak awal pada bayi dan kanak-kanak dianggap penting:

 • kanak-kanak nampaknya sangat tenang dan bahkan tidak bermaya dan tidak menjerit untuk menarik perhatian;
 • semasa makan tidak melihat ibu (ketiadaan sentuhan mata);
 • suara suara biasa tidak bertindak balas;
 • sebagai tindak balas kepada senyuman dan rawatan saudara tidak senyum dan tidak menyatakan kegembiraan (pada 6 bulan);
 • ke tangan, ketika mereka membawanya ke tangan mereka, tidak bertindak balas sama sekali;
 • Jangan ikut objek yang bergerak (mainan) atau gerakan isyarat orang dewasa;
 • tidak meregang untuk mengambil mainan (pada 7-8 bulan);
 • tidak meniru bunyi atau ekspresi wajah orang dewasa (pada 9 bulan);
 • Jangan meniru isyarat dan jangan gunakan gerak isyarat untuk berkomunikasi (pada 10 bulan);
 • tidak bertindak balas terhadap namanya (pada 12 bulan);
 • tidak berbunyi (hingga 10-12 bulan);
 • Jangan menyebut kata-kata individu (oleh 16 bulan);
 • tidak bercakap frasa dari dua perkataan (dalam 18-24 bulan).

Komplikasi dan akibatnya

Akibat dari autisme awal muncul pada kanak-kanak yang lebih tua dalam bentuk kekurangan kemahiran sosial: anak-anak ini tidak berkomunikasi dan tidak bermain dengan anak-anak lain, mengelakkan permainan kumpulan, dan tidak berminat dengan orang lain. Mereka mempunyai ekspresi muka yang terhad, komunikasi lisan dan bukan lisan dan pemahaman tentang tanda-tanda, sangat sukar untuk menguasai ucapan dan banyak masalah bahasa sangat sukar. Contohnya, kanak-kanak dengan autisme secara mekanikal boleh mengulangi kata-kata dengan ketiadaan matlamat komunikatif. Juga, tanda-tanda ciri adalah tindak balas negatif untuk menyentuh, takut bunyi yang kuat, pergerakan berulang jenis yang sama (bertepuk tangan, pukulan, menggoyang badan, dan lain-lain).

Semua ini membawa kepada fakta bahawa komplikasi timbul. Pertama sekali, ini adalah tingkah laku yang tidak fleksibel dan ketidakupayaan untuk menyatakan emosi mereka dengan secukupnya: kanak-kanak boleh mula menjerit, menangis atau ketawa tanpa sebab yang jelas, dan kadang-kadang menjadi agresif. Kanak-kanak sukar untuk berkomunikasi, menyesuaikan diri dengan apa-apa perubahan, memahami perasaan orang lain dan menyatakan cara mereka dengan sewajarnya.

Dengan sindrom jelas autisme kanak-kanak zaman kanak-kanak, kanak-kanak itu hampir tidak berminat dengan apa-apa, nampaknya terlepas. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan ASD, sebagai peraturan, mempunyai memori yang baik, walaupun dengan kekurangan pemikiran abstrak.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Diagnostik sindrom autisme awal kanak-kanak

Sindrom autisme awal kanak-kanak bervariasi dari segi intensitas manifestasi, yang menjadikannya sukar untuk didiagnosis. Seperti yang dikatakan oleh doktor, dua kanak-kanak dengan diagnosis ini boleh menjadi sangat berbeza apabila datang kepada tingkah laku dan kebolehan mereka.

Diagnosis sindrom autisme kanak-kanak awal dijalankan oleh pakar neurologi kanak-kanak selepas pemerhatian kanak-kanak yang cukup lama - untuk mengenal pasti dan objektif menilai ciri-ciri interaksi sosial dan kemahiran komunikasi. Ujian dalam bentuk tugasan permainan boleh dilakukan untuk menilai tahap perkembangan dan ucapan umum, tahap perkembangan kemahiran motor dan kelajuan tindak balas.

Gejala yang dikesan dalam kanak-kanak tertentu harus memenuhi kriteria tertentu dan dibandingkan dengan gejala gejala yang jelas.

Juga, doktor - dalam proses menentukan diagnosis - mungkin melibatkan ibu bapa anak atau penjaga yang mengenali dia dengan baik.

trusted-source[31], [32], [33]

Diagnosis pembezaan

Diagnosis pembezaan dilakukan untuk membezakan sindrom autisme awal kanak-kanak dari gangguan psikiatri lain, seperti sindrom Asperger pada kanak-kanak, sindrom Rett, skizofrenia, hyperkinesis pada kanak-kanak.

Pakar menekankan bahawa diagnosis sindrom pada masa kanak-kanak autisme pada masa kanak-kanak, ditambah dengan campur tangan yang cepat dan berkesan, sangat penting untuk mencapai prognosis terbaik untuk kanak-kanak.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan sindrom autisme awal kanak-kanak

Sehingga kini, rawatan sindrom autisme awal kanak-kanak adalah untuk memaksimumkan keupayaan kanak-kanak untuk menyokong perkembangan dan pembelajarannya, dan untuk memastikan fungsi sistem saraf pusat dengan mengurangkan gejala penyakit.

Strategi terapi kognitif-tingkah laku kanak-kanak 2-8 tahun adalah berdasarkan:

 • pembetulan tingkah laku dan komunikasi psikologi dan pedagogi;
 • program pendidikan yang berstruktur;
 • kelas terapi pertuturan mengenai pembangunan dan pembetulan ucapan;
 • pelajaran permainan untuk mempelajari kemahiran baru;
 • muzik dan terapi seni;
 • fisioterapi.

Untuk mendapatkan hasil yang positif, kita memerlukan pelajaran setiap hari dengan anak ibu bapanya dan ahli keluarga yang lain, di mana cara interaksi dan komunikasi interpersonal yang sesuai serta kemahiran hidup sehari-hari diajar.

Pakar Yayasan Sains Autisme percaya bahawa tiada ubat dapat menyelamatkan anak dari gejala utama gangguan ini, tetapi beberapa agen farmakologi dapat membantu mengawalnya. Sebagai contoh, antidepresan boleh diresepkan dengan peningkatan kebimbangan, antipsikotik kadang kala digunakan untuk membetulkan keabnormalan tingkah laku yang serius. Ubat perlu ditetapkan dan dipantau oleh doktor dengan kelayakan yang sesuai.

Mengenai penggunaan ubat-ubatan ini dalam rawatan sindrom autisme kanak-kanak awal, tidak ada persetujuan, kerana isu ini sedang dikaji, dan keselamatan dan keberkesanan ejen farmakologi untuk kanak-kanak autistik belum disahkan oleh percubaan rawak. Di samping itu, preskripsi ubat psikotropik untuk kanak-kanak, mengikut garis panduan WHO, mungkin hanya jika mereka mempunyai mania, skizofrenia dengan halusinasi dan kecemasan, dan juga dengan pergolakan psikomotor yang kuat. Ubat-neuroleptik dapat memberikan hasil yang tidak menentu, kerana - memandangkan saiz hati bayi - perubahan metabolisme mereka, dan kesan sampingan diperkuat.

Oleh itu, Rispolept neurotropic dadah (risperidone) dalam bentuk penyelesaian boleh diberikan kepada 0.25 mg sehari (berat badan 50 kg) dalam kes-kes pencerobohan lama dipamerkan dan sawan penyakit jiwa. Kesan-kesan sampingan ubat ini dinyatakan sebagai sakit kepala, loya, muntah, cirit-birit, enuresis, sakit epigastric, insomnia, gegaran, kadar jantung yang cepat, hidung tersumbat, peningkatan berat badan, jangkitan saluran pernafasan atas. Rispolept tidak boleh diberikan dalam kes feneteonuria, kehamilan dan kanak-kanak di bawah 5 tahun.

Dan antipsychotic Aripiprazole adalah (Arip, Aripipreks) untuk rawatan gejala skizofrenia dan gangguan bipolar, agresif, cepat marah, tantrums dan perubahan yang kerap dalam mood. FDA dan EMEA ubat ini dibenarkan untuk digunakan, "untuk membantu kanak-kanak dan remaja dengan autisme, apabila kaedah rawatan lain tidak berfungsi." Antara kontrasepsi aripiprazole hanya menunjukkan hipersensitiviti kepada ubat. Kesan sampingan boleh dinyatakan dalam meningkatkan berat badan, kesan sedatif, keletihan, muntah, gangguan tidur, gegaran, konvulsi. Dos harian minimum ialah 5 mg.

Dadah nootropic Pantogam (seperti sirap a) ditetapkan untuk sindrom neuroleptic dan kemunduran intelek kanak-250-500 mg 2-3 kali kursus hari 3-4 bulan. Antara kesan sampingan ubat ini muncul rhinitis alergi, sarang dan keradangan konjunktiva.

Dimethylglycine (DMG) adalah derivatif asid glycine-amino yang diperlukan untuk sintesis banyak bahan penting dalam badan, termasuk asid amino, hormon dan neurotransmitter. Kontraindikasi penggunaannya adalah intolerans individu, kehamilan dan penyusuan. Dos biasa ialah 125 mg sehari, kursus rawatan tidak melebihi 30 hari.

Vitamin B1, B6, B12 ditetapkan untuk patologi ini. Juga dijalankan fisioterapi (hidroterapi, magnetoterapi, elektroforesis); kanak memerlukan latihan fizikal dalam bentuk pendidikan jasmani, lihat - Latihan untuk kanak-kanak 2 tahun.

Rawatan alternatif

Perubatan rasmi tidak meluluskan rawatan alternatif untuk patologi neurologi yang kompleks seperti sindrom autisme awal kanak-kanak, terutamanya kerana terapi harus komprehensif, dengan pembetulan tingkah laku dan perkembangan keupayaan mental kanak-kanak.

Dan tidak semua kaedah rumah dapat digunakan oleh seorang anak. Terdapat resipi untuk minuman itu, yang disediakan dari air rebusan, jus limau gedang merah jambu dan jus yang dimasak dari akar halia segar, dalam nisbah 5: 3: 1. Ambil disyorkan untuk teh, pencuci mulut atau sudu (bergantung kepada umur kanak-kanak). Jus limau gedang mengandungi antioksidan, lycopene, dan akar halia dikumpulkan semua vitamin B, dan juga mempunyai asid omega-lemak dan beberapa asid amino (tryptophan, methionine, dan lain-lain). Tetapi halia tidak boleh berumur sehingga dua tahun.

Untuk menenangkan kanak-kanak, dinasihatkan untuk memberikan kepada kanak-kanak autistik dosis mikroskopik sifat-sifat sedatif dan meningkatkan peredaran otak pala tanah, membubarkannya dalam sedikit susu. Walau bagaimanapun, kacang ini mengandungi safrole, yang merupakan bahan psikotropik, dan lebih baik untuk kanak-kanak tidak memberikannya tanpa pengetahuan doktor.

Rawatan herba paling kerap didasarkan pada penggunaan herba melissa dan herba cornflower, serta daun ginkgo biloba. Kuahnya disediakan daripada kadar 5 g rumput kering (akar dihancurkan) dalam 250 ml air, direbus selama 10-15 minit dan sejuk dalam kedudukan untuk memberi 1-2 sudu tiga kali sehari (untuk 25-30 minit sebelum makan).

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44],

Pencegahan

Pencegahan sindrom autisme pada kanak-kanak kecil dan manifestasi yang berkaitan adalah mustahil, tetapi doktor menasihati wanita hamil untuk mengambil vitamin (khususnya, asid folik) dan memantau kesihatan mereka ...

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49]

Ramalan

Ramalan itu adalah individu. Sekiranya seorang kanak-kanak dirawat dan dikembangkan, dia boleh memperbaiki kemahiran bahasa dan sosialnya. Kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme cenderung terus belajar dan mengimbangi masalah sepanjang hidup mereka, tetapi kebanyakan masih memerlukan tahap sokongan tertentu. Dalam kes ini, sindrom autisme awal kanak-kanak di masa remaja boleh memburukkan lagi masalah dengan tingkah laku.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>