Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sindrom Kecemerlangan

Pakar perubatan artikel itu

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021

Adalah diperhatikan bahawa kanak-kanak yang tidak belajar keras di sekolah lebih pandai dan berjaya dalam kehidupan sebenar berbanding pelajar yang cemerlang. Nampaknya yang sama buruk dalam keinginan untuk sentiasa dan dalam segala sesuatu mencapai kejayaan dan menjadi yang pertama? Tiada apa-apa, selagi hasrat ini mempunyai rangka kerja yang boleh diterima. Sekiranya ini menjadi akhir, orang itu bergantung kepada pendapat masyarakat, dan dengan sengaja mentolerir sebarang kritikan atau kurang perhatian. Sindrom seorang penghormatan adalah apa yang dalam kehidupan dewasa dipanggil perfeksionisme - apabila seseorang tidak dapat menerima ketidaksempurnaan hasilnya dalam sesuatu dan mengalami sangat teruk kerana ini.

Punca sindrom kecemerlangan

Akar patologi ini masuk ke dalam masa kanak-kanak, tetapi ia memberi kesan kepada kehidupan selanjutnya tidak kurang. Dan jika seorang kanak-kanak mempunyai masalah ini agak mudah, maka yang lebih tua, semakin sukar untuk menghilangkan sindrom sedemikian.

Masalah di mana sindrom patologi seorang murid penghormatan dapat diterajui

Sindrom seorang penghormatan adalah berbahaya untuk keletihan emosi dan mental, terutama untuk kanak-kanak. Bahaya adalah bahawa kanak-kanak membangkitkan keengganan untuk mengalami kekalahan, menerima kesulitan dan, tentu saja, kekurangan keyakinan diri. Ini membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak akan mencapai keputusan untuk mencederakan dirinya dan kesihatannya, dan kerana tidak mungkin selalu menang dalam segala hal, ia akan selalu membawa kepada kemurungan.

trusted-source[1], [2], [3]

Gejala sindrom kecemerlangan

Sindrom seorang murid yang sangat baik pada seorang kanak-kanak dinyatakan dalam fakta bahawa dia sangat keras, dengan sungguh-sungguh akan melalui apa-apa tanda, yang berbeza dari yang tertinggi. Tugas yang tidak mencukupi menyebabkan tragedi dan kekurangan keinginan untuk terus belajar.

Kanak-kanak yang mempunyai sindrom seorang murid penghormatan dapat dengan mudah mengorbankan keseronokan dan komunikasi dengan rakan-rakan demi keutamaan di sekolah.

Sebagai motivasi utama di sekolah untuk kanak-kanak dengan kepujian sindrom patologi tidak pengetahuan dan pencapaian pada sebarang harga skor tertinggi, serta kelulusan dan kekaguman orang lain, bayi ini adalah berbeza bergantung kepada pendapat orang lain dan tidak stabil harga diri. Apabila dipuji, ia sangat berlebihan, tetapi ia patut dikritik - ia menjadi kecewa dan mungkin juga tersinggung. Selain itu, gejala ini adalah cemburu morbid kanak-kanak kepada puji-pujian dan tanda tinggi kanak-kanak lain.

Seorang kanak-kanak yang ibu bapa kanak-kanak tidak memberikan rasa aman dan menerima pakai apa-apa seperti itu, tidak menunjukkan bahawa dia dicintai tanpa syarat, dan bukan untuk pencapaian beliau, terpaksa berhadapan dengan masalah tidak stabil harga diri. Walaupun sebagai orang dewasa, jadi orang yang sangat sukar untuk memahami bahawa mereka adalah mesra bukan kerana manfaat, atau tidak suka untuk pematuhan standard yang unggul tentang suami isteri / bapa / rakan / pekerja, dan maruah peribadi mereka, yang mereka sering tidak menyedari.

Sindrom seorang murid yang sangat baik di kalangan orang dewasa sering memanifestasikan dirinya dalam kompleks beberapa ciri:

 • peningkatan rasa tanggungjawab;
 • rasa bersalah atas kegagalan yang mungkin;
 • tuntutan yang dibesar-besarkan kepada orang-orang sekitarnya;
 • ketidakupayaan untuk menetapkan keutamaan, untuk mencuba untuk berjaya dalam semua bidang;
 • ketidakupayaan untuk hilang.

Diagnostik sindrom kecemerlangan

Diagnosis patologi yang berbeza diperlukan dari keinginan untuk merealisasikan diri. Pada masa ini, masalah jenis kepujian normal dan tidak normal perfektsionizma sindrom atau ditutup dalam beberapa kajian perbandingan, tetapi tiada metodologi Psychodiagnostic untuk membezakan jenis perfektsionizma, halangan utama untuk pengkamiran diagnosis yang tepat.

Setakat ini, untuk menentukan jenis kesempurnaan pada manusia dewasa (normal dan patologi) yang digunakan pengkamiran ujian kesempurnaan, yang menyediakan satu kajian 45 dan / atau 24 item, di mana subjek yang menentukan tahap bersetuju atau tidak bersetuju dengan kenyataan yang dicadangkan. Untuk lulus ujian ini, anda memerlukan keinginan dan kejujuran dalam jawapannya. Pada akhirnya, bola dikira, dan hasilnya ditentukan.

trusted-source[4], [5], [6]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan sindrom kecemerlangan

Oleh kerana tidak ada masalah murni kanak-kanak, mereka biasanya melibatkan keluarganya. Sebagai peraturan, sikap yang tajam terhadap kejayaan mereka adalah manifestasi sikap ibu bapa terhadap anak "kami hanya mencintai anda jika anda memenuhi sepenuhnya jangkaan kami, dan kami menjangkakan bahawa anda akan menjadi yang terbaik." Oleh itu, ibu bapa cuba memenuhi kesombongan mereka sendiri, mungkin, untuk mengimbangi diri mereka sendiri yang tidak mencukupi. Seorang kanak-kanak secara naluriah sangat takut kehilangan cinta ibu bapa, dan dia akan membuat segala usaha untuk memeliharanya, kerana penilaian itu sendiri untuk kanak-kanak kurang penting daripada orang dewasa.

Jika seorang kanak-kanak membawa pulang penilaian yang buruk, masuk akal, pertama sekali, untuk berbincang dengannya, untuk membincangkan mengapa skor yang lebih tinggi tidak berubah dan mengetahui perasaannya mengenainya. Jika kanak-kanak tidak peduli, maka orang harus berfikir tentang kaedah pendidikan, kerana dia tidak kritikal kepada dirinya sendiri. Jika dia tertekan, anda perlu membantunya mengatasi hal ini, dan percaya kepada diri sendiri.

Sekiranya anda melihat pada anak anda tanda-tanda kesempurnaan patologi yang muncul, cuba tunjukkan cintanya kepada anda dalam bahasa yang lebih mudah untuknya:

 • lebih kerap memeluknya, tanpa sebab;
 • beri perhatian, tertarik dengan apa yang berlaku dalam hidupnya;
 • dengarkan dia, cari perasaannya tentang perkara-perkara yang dia kongsi dengan anda, bantu nasihat jika dia bertanya tentang anda;
 • beritahu dia kata-kata sokongan, hendaklah dia tahu bahawa dia lebih penting kepada anda daripada hasilnya, bahawa kegagalannya tidak menentukan sikap anda terhadapnya;
 • menghabiskan masa bersama bersama, melakukan sesuatu bersama-sama yang mempesonakannya;
 • Jangan bandingkan dengan kanak-kanak lain, menunjukkan kemajuan yang lebih baik atau merosakkan dengannya yang sama.
 • jika dia membayar terlalu banyak masa untuk kelas, mencadangkan bahawa dia mengalihkan perhatiannya, berjalan-jalan dengan kawan-kawan.

Orang dewasa yang telah melihat tanda-tanda patologi ini dinasihatkan kadang-kadang untuk sengaja melanggar tabiat yang ditubuhkan dan stereotaip peribadi, serta menghilangkan ketakutan kegagalan:

 • biarkan orang lain dapat melihat kesilapan anda dari semasa ke semasa, ingat bahawa anda adalah orang yang hidup, dan anda boleh membuat kesilapan;
 • berhati-hati untuk tidak menyalahkan kesilapan anda terhadap keadaan atau orang lain. Sebagai contoh, selepas terlambat untuk bekerja, jujur, jika anda terlambat keluar dari rumah, maka dalam penangguhan anda pemandu kenderaan itu tidak bersalah;
 • mendaftar untuk kursus yang menarik minat anda, tetapi kerana takut kegagalan anda tidak berani untuk pergi;
 • cuba untuk merawat kesilapan anda dengan humor;
 • Mintalah kawan mudah, jujur untuk bercakap dengan anda mengenai kesilapan anda. Menganalisis detik-detik malang dengannya, mendengar pandangannya;
 • bereksperimen dengan pakaian - jika anda terbiasa melihat hanya dalam gaya perniagaan, memakai seluar jeans yang dipakai hari tua dan sweater rontok, atau tidak memakai alat solek dan berjalan di sekitar bandar. Benarkan diri anda untuk hari-hari yang longgar, apabila anda boleh memakai pakaian yang selesa, tanpa memikirkan kesan yang dihasilkan pada orang yang anda tidak tahu.
 • hal ehwal perwakilan, makan membolehkan kedudukan rasmi, dan jangan teragak-agak untuk meminta bantuan atau nasihat jika anda tidak cekap dalam sesuatu;
 • ingat - mustahil untuk sila semua orang. Jangan lupa untuk memuji diri sendiri untuk pencapaian, bahkan yang paling kecil dan maafkan diri anda. Semuanya boleh diperbaiki, dan kesihatan anda lebih penting.

Jika anda diberikan tip-tip ini dengan kesukaran, penyelesaian terbaik adalah jika anda mencari bantuan daripada seorang pakar yang baik dan terbukti.

Pencegahan

Cara terbaik untuk menangani sindrom seorang murid penghormatan adalah untuk melakukan segala-galanya agar tidak timbul. Jika anda melihat bahawa kanak-kanak, dia mula menunjukkan, pertama sekali, ibu bapa perlu mendengar kepada diri sendiri, bagaimana mereka berkelakuan dengan kanak-kanak dan membuat perubahan kepada tingkah laku mereka, dan hubungan mereka dengan pendidikan kanak-kanak dan dengan itu membantu kanak-kanak untuk menghilangkan sindrom kepujian yang baru muncul supaya tidak merosakkan masa depannya.

Dewasa perlu memahami bahawa untuk berusaha untuk kecemerlangan adalah penting dan perlu, tetapi kehidupan tidak sempurna, dan mustahil untuk berjaya dalam segala hal, anda perlu memberi keutamaan dan mencapai kejayaan dalam hal-hal yang penting untuk anda. Untuk membuat kesilapan, kadang kala kedua, ketiga adalah normal. Dan selalu ada orang yang boleh melakukan sesuatu yang lebih baik daripada anda.

trusted-source[7], [8], [9]

Ramalan

Sindrom kecemerlangan yang terkawal dan biasa tidak akan menjadi bangsa yang gila untuk kecemerlangan dalam segala-galanya dan peningkatan diri yang manik, memberikan kekuatan untuk mencapai pencapaian utama - ramai orang yang berjaya adalah perfeksionis. Walau bagaimanapun, kesempurnaan patologi dicirikan dalam bahawa sangat merosakkan kehidupan manusia dan mempunyai kesan negatif, kerana kesedaran tidak berdaya dan kegagalannya sekurang-kurangnya dalam beberapa perkara yang sangat menyakitkan dan membawa kepada kemudaratan kepada kesihatan dan kemurungan.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>