Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sindrom Manik

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 11.04.2020

Ramai orang yang sakit pada sindrom manik berasa sangat sihat

Tiada sesiapa yang akan menafikan bahawa sindrom manik membawa pesakit keadaan bersemangat. Bagi kebanyakan pesakit, mania adalah tempoh penolakan - mereka tidak dapat memahami apa keadaan yang menyenangkan bagi tenaga dan keghairahan yang benar-benar perlu dirawat.

"Sindrom Manik adalah negeri yang menarik ... Ini adalah keadaan hormon yang disebabkan oleh otak anda sendiri," kata Kerry Barden, pakar neuropsikologi. Majoriti pesakit untuk kali pertama mengalami serangan mania dalam 20 tahun, ketika mereka tidak memikirkan kematian dan percaya kepada keabadian mereka.

Dan, sebenarnya, beberapa usaha berisiko adalah apa-apa tetapi akibat dari mania. Dalam tempoh ini, seseorang terdedah kepada memandu yang tidak peduli atau tidak terkawal, pembaziran wang yang tidak perlu. Ini adalah tempoh apabila idea perniagaan terang dilahirkan dan aliran panggilan telefon yang tidak terkawal dibuat.

Walau bagaimanapun, ia tidak boleh ditegaskan bahawa kelakuan ini adalah tipikal bagi semua pesakit. Terdapat beberapa jenis gangguan bipolar, yang mempunyai serangan mania dan kemurungan, tetapi semua kejang ini berbeza antara satu sama lain.

 • Dengan gangguan bipolar tahap pertama - serangan perubahan mood berlaku dalam bentuk yang sangat teruk.
 • Dengan gangguan bipolar pada tahap kedua dan cyclothymia, serangan ini berlaku dalam bentuk yang lebih ringan.
 • Dengan jenis gangguan bipolar yang bercampur-campur, apabila pertikaian mania dan kemurungan boleh berlaku serentak - terdapat campuran yang berbahaya dari rasa kecemerlangan dan pemikiran yang mengasyikkan dengan kerengsaan, kesedihan dan kemarahan.

Sering kali orang percaya bahawa sindrom manik membangkitkan kebolehan kreatif di dalamnya. Kes-kes bipolar mania sangat biasa di kalangan penyair dan penulis, kata Barden. Menurut beliau, kebanyakan orang percaya bahawa ia adalah dalam tempoh ini bahawa mereka adalah yang paling berkesan. Anda berada di atas, anda berasa baik dan penuh tenaga. Kebanyakan pesakitnya, walaupun mereka bukan wakil profesion kreatif, menemui kebolehan kreatif - contohnya, mereka mula menulis lagu, menyusun muzik atau menulis skrip.

Walaupun demikian, "keadaan euphoria yang menyenangkan ini tidak kekal selama-lamanya," jelas Barden. Anda tidak boleh hidup dalam keadaan ini sepanjang hidup anda. Dan inilah masalah yang paling sukar untuk anda berjumpa orang yang sakit. Selalunya, pesakit memerlukan sedikit masa untuk memahami bahawa mereka benar-benar memerlukan rawatan. Mereka perlu mengorbankan keadaan euphoria untuk kembali ke kehidupan biasa dan biasa. "

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Apabila sindrom manik tidak terkawal

Dalam tempoh mania bipolar, pesakit boleh membuat banyak keputusan yang tidak baik, kata Barden. Keputusan sedemikian boleh memusnahkan hidup atau hubungannya. Semasa mania, pesakit menjadi sangat marah. Dia boleh mula menjerit pada orang yang lewat di jalan. Itulah sebabnya pesakit-pesakit sindrom manik itu sering masuk ke balai polis, terutamanya jika mereka memulakan perjuangan di tempat awam.

Dalam kebanyakan kes, sindrom manik adalah keadaan yang sangat tidak menyenangkan, kata Kay Redfield Jamieson, seorang profesor psikiatri dan pengarang The Mindless Pain, serta buku-buku lain mengenai gangguan bipolar. Malah pesakit yang berada dalam keadaan euforia, pada akhirnya, berada dalam situasi yang sangat tidak menyenangkan. Kadang-kadang, seorang pesakit dengan sindrom manik dapat mengenali momen ketika mania mula membahayakan nyawanya, tetapi dalam kebanyakan kes ini tidak terjadi. Dan pada masa itu saudara-mara mesti datang untuk membantu pesakit, jika tidak, wakil-wakil dari undang-undang akan melakukannya.

Banyak orang memulakan rawatan apabila mereka sampai ke bilik kecemasan - dan sering menentang kehendak mereka. Untuk memberitahu anda kebenaran, jika seorang pesakit gila hanya mengalami pertarungan mania - walaupun dia menyadari manifestasi negatif itu - untuk meyakinkannya untuk memulakan rawatan secara sukarela, tidak mungkin, kata Barden.

Walaupun kemurungan itu sendiri adalah penyakit yang kompleks, bagi pesakit yang mempunyai masalah bipolar, ia lebih sukar beberapa kali. Adalah sangat sukar untuk bertahan dengan perubahan mood yang mendadak, apabila keadaan euforia tiba-tiba mengubah mood tertindas. Dan jika kemurungan masih teruk, maka pesakit berisiko melakukan bunuh diri. Itulah sebabnya kebanyakan orang meminta pertolongan. Pada masa itu mereka faham bahawa mereka perlu melakukan sesuatu dengan kemurungan.

Bagaimana sindrom manik dimanifestasikan?

Sindrom Manik, hypomania dan kemurungan adalah gejala gangguan bipolar. Perubahan mood tajam dalam gangguan bipolar tidak mempunyai urutan tertentu. Kemurungan tidak selalu mengikut mania. Pesakit boleh menderita sawan keadaan yang sama beberapa kali - minggu, bulan atau bahkan tahun - sampai saat ia tiba-tiba menyerang negeri yang bertentangan. Juga, keterukan yang mana serangan berlaku secara individu.

Hypomania adalah bentuk mania yang lebih mudah. Ini adalah keadaan yang mungkin tidak menjadi penyakit. Ia memberi seseorang pengalaman yang menyenangkan. Seseorang merasa sangat baik dan produktif. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai gangguan bipolar, hypomania boleh menjadi sindrom manik - atau tiba-tiba berubah menjadi keadaan kemurungan yang mendalam.

Keadaan hipomania dan mania

Hypomania: Pada mulanya apabila anda rasa sehingga tanda itu, ia adalah luar biasa ... Idea datang ke fikiran dengan cepat ... Dan sebagai penangkap untuk bintang yang paling terang, anda menunggu, apabila idea yang lebih baik daripada ... Malu lalu hilang di suatu tempat, perkara yang kelihatan sangat menarik .. Kegembiraan merangkumi sepenuhnya, keinginan untuk merayu dan tergoda adalah mustahil untuk menolak. Seluruh alam semula jadi anda penuh dengan rasa tidak dapat diterangkan ringan, kekuatan dan kesejahteraan, kemahakuasaan, keghairahan ... Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahu ... Apabila tiba-tiba perubahan segala-galanya.

Mania: Idea mula meluru turun dalam kepala anda dengan kelajuan yang hebat, mereka menjadi terlalu banyak ... Perasaan kekeliruan menyeluruh menggantikan kejelasan ... Anda menjadi sukar untuk mematuhi apa-apa kadar yang cepat ... Anda perasan bahawa mereka telah menjadi pelupa. Tawa berjangkit tidak lagi menjadi lucu. Kawan-kawan anda kelihatan takut ... Ia seolah-olah bahawa segala-galanya berjalan dengan cara yang salah ... Anda menjadi cepat marah, marah, takut, tidak terkawal, dan berasa terperangkap.

Jika kebanyakan hari anda menunjukkan tiga atau lebih di bawah gejala mania - hampir setiap hari - selama seminggu, mungkin anda mempunyai sindrom manik:

 • Rasa kebahagiaan, keyakinan dan kegembiraan yang melimpah
 • Tiba-tiba suasana hati yang meriah berubah menjadi marah, kemarahan dan kekasaran
 • Kegelisahan, peningkatan tenaga dan mengurangkan keperluan untuk tidur
 • Ucapan cepat, ucapan yang berlebihan
 • Penyebaran
 • Jumpa Idea
 • Daya tarikan seksual yang kuat
 • Kecenderungan untuk menyusun rancangan yang mulia dan tidak realistik
 • Kecenderungan untuk pertimbangan dan keputusan yang salah, sebagai contoh, keputusan untuk berhenti kerja
 • Terlalu tinggi harga diri dan kesombongan - kepercayaan terhadap kemungkinan yang tidak realistik, minda dan kekuatan; ilusi adalah mungkin
 • Kecenderungan terhadap tingkah laku yang mengancam nyawa (contohnya, pembaziran berlebihan, pergaulan dalam hubungan seks, penyalahgunaan alkohol atau dadah, atau keputusan perniagaan yang melulu)

Sesetengah orang dengan gangguan bipolar boleh pergi ke fasa psikosis, yang dinyatakan dalam halusinasi. Mereka percaya dengan perkara-perkara yang luar biasa dan mereka tidak boleh disekat. Dalam beberapa kes, mereka percaya bahawa mereka mempunyai kebolehan tambahan dan berada di luar kuasa - mereka juga boleh menganggap diri mereka seperti tuhan.

Gejala fasa kemurungan

Perubahan ayunan yang tajam dalam gangguan bipolar tidak berlaku dalam urutan tertentu. Kemurungan tidak selalu mengikut fasa mania. Pesakit mungkin mengalami satu fasa beberapa kali berturut-turut - minggu, bulan atau bahkan tahun, sebelum mood berubah. Juga, keterukan setiap fasa dalam setiap orang adalah individu yang ketat.

Tempoh kemurungan boleh menjadi sangat sengit. Kesedihan dan kecemasan mempengaruhi setiap aspek kehidupan - pemikiran, perasaan, tidur, selera makan, kesihatan, hubungan dengan orang yang tersayang dan keupayaan berfungsi sepenuhnya dan bekerja. Jika kemurungan tidak dirawat, keadaan pesakit hanya akan bertambah buruk. Dia akan merasakan bahawa dia tidak dapat mengatasi mood ini.

Keadaan kemurungan ini boleh dihuraikan seperti berikut:

Kemurungan: Saya ragu bahawa saya boleh melakukan apa-apa dengan baik. Saya mempunyai keadaan ini, seolah-olah otak saya berhenti dan mencapai keadaan apabila ia menjadi tidak berguna ... Saya mempunyai perasaan bahawa seseorang mengikuti saya ... Dan tidak ada harapan untuk mengubah keadaan ini. Orang berkata: "Ia bersifat sementara, anda akan pulih dan semua kesukaran ini akan hilang," tetapi mereka tidak membayangkan bagaimana perasaan saya, walaupun mereka cuba meyakinkan saya sebaliknya. Jika saya tidak dapat merasakan, bergerak, berfikir dan pengalaman, maka mengapa hidup?

Serangan kemurungan dinyatakan lima atau lebih di bawah gejala, yang diulang selama dua minggu hampir setiap hari.

Gejala kemurungan:

 • Kesedihan, kebimbangan, kesengsaraan
 • Penurunan Angkatan
 • Rasa rasa bersalah, keputusasaan dan kesia-siaan
 • Kehilangan minat dan sikap acuh tak acuh yang lengkap kepada usaha yang pernah dicintai
 • Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian
 • Serangan yang tidak terkawal menangis
 • Sukar untuk membuat keputusan
 • Peningkatan keperluan tidur
 • Insomnia
 • Perbezaan dalam selera makan, yang mencetuskan kehilangan berat badan atau memperolehnya
 • Pemikiran kematian atau bunuh diri
 • Percubaan untuk membunuh diri

Jika seseorang sakit sindrom manik dan menderita kemurungan, dia dapat merasakan ilusi tentang perasaan bersalah dan tidak berfaedah - misalnya, kepercayaan yang tidak benar bahawa seseorang telah menjadi muflis atau melakukan kejahatan yang dahsyat.

Sekiranya keadaan ini tidak dirawat, maka serangan kemurungan boleh berlaku lebih kerap dan mereka lebih sukar untuk dirawat. Mereka boleh menjadi sawan mania. Walau bagaimanapun, rawatan akan membantu mengelakkan ini. Mengambil ubat-ubatan dan menghadiri sesi psikoterapi, seseorang yang sakit akan berpeluang menjalani kehidupan yang penuh.

Sindrom Manik: apa yang anda perlu ketahui?

Sekiranya anda akan berjumpa doktor tentang mania bipolar, kami menawarkan 10 soalan yang anda mesti tanya kepadanya:

 • Apa yang berlaku kepada saya dan apa yang menimbulkan sindrom manik?

Gangguan bipolar adalah penyakit fizikal yang mempengaruhi otak. Ia berguna untuk anda mengetahui tentang ketidakseimbangan unsur-unsur kimia otak yang menyebabkan sindrom manik, apa keadaan tekanan yang boleh menjejaskan penampilannya dan kaedah rawatan apa pun.

 • Apa ubat-ubatan yang akan membantu saya dan bagaimana ia berfungsi?

Sangat penting untuk mengetahui apa ubat yang anda ambil dan bagaimana ia berfungsi, dan apa yang diharapkan daripada mereka.

 • Apa kesan sampingan yang boleh berlaku dan bagaimana jika ia muncul?

Mana-mana ubat boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk yang digunakan untuk mengubati mania bipolar. Jika anda mempunyai sebarang masalah, anda perlu menghubungi doktor atau pakar psikiatri.

 • Bagaimana jika saya terlupa untuk mengambil pil itu?

Untuk mengelakkan perubahan mood secara tiba-tiba adalah sangat penting untuk mengambil ubat dengan ketat mengikut preskripsi doktor.

 • Bagaimana jika saya mempunyai sindrom manik?

Jika anda telah mengembangkan sindrom manik, anda harus mengubah dos dadah atau ubat itu sendiri.

 • Apa yang berlaku jika saya berhenti mengambil ubat?

Jangan berhenti minum ubat tanpa terlebih dahulu berunding dengan doktor.

 • Mengapa psikoterapi memainkan peranan penting dalam rawatan mania bipolar?

Psikoterapi akan membantu anda menghadapi hubungan yang menyakitkan, situasi kehidupan yang sukar yang boleh mencetuskan serangan mania.

 • Adakah terdapat program lain yang dapat membantu dalam merawat gangguan bipolar?

Dalam memerangi gangguan bipolar, peranan penting dimainkan dengan kembali bekerja dan memulihkan hubungan. Pekerja sosial, psikoterapi dan kaunselor akan membantu anda dengan ini.

 • Berapa kerapkah saya berjumpa doktor?

Lebih kerap pesakit melawat doktor, semakin banyak peluangnya untuk mencari kestabilan lebih pantas.

 • Bagaimana cara menghubungi doktor dalam keadaan kritikal?

Anda sepatutnya dapat menghubungi doktor secepat yang diperlukan - terutamanya jika keadaan anda tidak terkawal.

Siapa yang hendak dihubungi?

Bagaimanakah sindrom manik dirawat?

Sindrom Manik adalah penyakit serius. Tetapi anda harus ingat bahawa anda tidak bersendirian. Lebih daripada 2 juta orang di Amerika Syarikat menderita penyakit ini. Tidak seperti depresi, sindrom manik memberi kesan kepada lelaki dan wanita sama. Dan walaupun serangan pertama yang paling sering terjadi pada usia 20 tahun, gejala pertama dapat muncul pada masa kanak-kanak awal.

Walaupun pada hakikatnya sepanjang hidupnya, sesetengah pesakit dapat bertahan hanya satu serangan penyakit, ini adalah penyakit yang berlangsung seumur hidup. Biasanya ia dicirikan oleh serangan mania - keadaan keseronokan yang berlebihan dan tidak rasional - dan kemurungan, dengan tempoh lama keadaan normal antara serangan.

Walaupun doktor masih tidak faham apa yang menyebabkan sindrom manik, mereka lebih menyedari penyakit ini berbanding 10 tahun yang lalu. Pengetahuan ini memberi mereka peluang untuk memilih rawatan yang lebih berkesan, walaupun sayangnya mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya.

Sekiranya anda mempunyai masalah bipolar dan anda mempunyai tiga atau lebih gejala berikut yang berlangsung selama hampir seminggu hampir setiap hari, maka mungkin anda mempunyai sindrom manik:

 • Aktiviti yang meningkat
 • Tidak perlu mimpi untuk berasa berehat dan penuh tenaga
 • Sangat gembira, suasana yang diilhamkan, mengingatkan keadaan euforia
 • Pemikiran mengembara
 • Ucapan yang sangat pantas atau talkativeness yang meningkat; ucapan adalah tegas, kuat dan tidak dapat difahami
 • Terlampau harga diri - kepercayaan yang melebihi peluang, keupayaan dan kekuatan mental yang luar biasa; boleh muncul idea-idea yang tidak disengajakan
 • Tingkah laku kasar (contohnya, memandu cepat, hubungan seksual yang merendahkan diri, penyalahgunaan alkohol atau dadah, keputusan perniagaan yang buruk, memandu yang tidak bijak)
 • Penyebaran

Sekiranya anda mempunyai empat atau lebih pukulan mania atau kemurungan, maka anda mempunyai gangguan bipolar yang bersifat siklik.

Jika anda mempunyai mania, ia adalah mungkin bahawa doktor anda akan menetapkan neuroleptics, benzodiazepin dan / atau litium, dengan cepat membawa keadaan di bawah kawalan dan melegakan hiperaktif, cepat marah dan permusuhan.

Juga, doktor boleh menetapkan penstabil mood. Ubat-ubatan ini terdiri daripada beberapa ubat yang membantu mengawal perubahan mood, mencegah kemunculan semula mereka dan mengurangkan risiko bunuh diri. Mereka biasanya diambil selama setahun atau lebih dan terdiri daripada litium dan anticonvulsant tertentu, seperti Depakot. Untuk mengawal sepenuhnya serangan mania, seorang doktor mungkin mahu sentiasa memantau anda dan sering melakukan ujian darah.

Selalunya sindrom manik memerlukan kemasukan ke hospital pesakit kerana risiko yang tinggi yang tidak dapat diramalkan dan berisiko. Orang dengan sindrom manic akut, wanita hamil dengan mania atau mereka yang tidak dapat mengawal mood dengan bantuan penstabil mood, doktor boleh menetapkan kursus terapi elektroconvulsive.

Jika anda menjalani terapi penyelenggaraan, dan dalam tempoh ini anda telah membangunkan sindrom manik, doktor sama ada akan mengubah dos ubat yang anda ambil atau menambah neuroleptik untuk mengurangkan gejala.

Bukan ubat, seperti psikoterapi, boleh membantu pesakit semasa terapi penyelenggaraan dan lawatan ke sesi beliau disyorkan untuk digabungkan dengan mengambil ubat.

Ubat-ubatan


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>