Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Adakah alat kecergasan berguna?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021

Alat kecergasan yang terkenal dan popular hari ini, seperti pecutan, pedometer, pelacak kecergasan, direka untuk meningkatkan aktiviti fizikal pengguna dan mempromosikan gaya hidup sihat. Namun, adakah mereka benar-benar meningkatkan intensiti fizikal pada orang yang mengalami masalah kardiometabolik? Saintis yang diketuai oleh Dr. Hodkinson di Institut Penyelidikan Perubatan Nasional di Pusat Sains Kesihatan Akademik di Manchester telah menggunakan latihan meta-analitik untuk menjawab soalan ini.

Satu kajian sistematik menggunakan meta-analisis digunakan berkaitan dengan hampir empat lusin ujian klinikal secara rawak yang melibatkan lebih dari empat ribu orang yang selalu menggunakan alat pelacak kecergasan. Pada awal penggunaan alat seperti itu, terdapat peningkatan yang signifikan dalam tahap aktiviti fizikal, yang berlangsung selama sekitar 3-4 bulan tindak lanjut. Peningkatan tertentu dalam aktivitas diperhatikan dengan penggunaan alat pedometer dan alat, tindakannya berdasarkan pemberian nasihat peribadi.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa penggunaan pelacak kecergasan bergerak (terutama yang mempunyai fungsi pedometer dan kaunseling peribadi) meningkatkan aktiviti orang yang mengalami keadaan kardiometabolik. Walau bagaimanapun, pengoptimuman ini tidak selalu selaras dengan tujuan yang ditetapkan oleh doktor dalam garis panduan klinikal.

Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat memberikan garis panduan berikut. Untuk menguntungkan kesihatan mereka sendiri, orang dewasa harus aktif secara fizikal selama 150 hingga 300 minit (aktiviti fizikal sederhana) atau 75 hingga 150 minit (aktiviti aerobik intensiti tinggi) setiap minggu. Dianjurkan untuk mengubah dan menggabungkan tahap aktiviti secara berkala, jangka masa berlari dengan berjalan kaki, berbasikal, bermain dengan bola, menari, berenang. Penggantian dilakukan dalam masa seminggu.

Manfaat tambahan diharapkan dapat mengekalkan aktiviti fizikal selama lebih dari 300 minit seminggu (kadar sederhana). Dianjurkan agar anda melakukan senaman pengukuhan otot intensiti tinggi hingga tinggi yang melibatkan semua kumpulan otot utama sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Latihan ini memberikan sokongan dan faedah kesihatan tambahan.

Orang yang berumur lebih dari 55 tahun dinasihatkan untuk menumpukan perhatian pada aktiviti fizikal multikomponen, melakukan latihan untuk melatih alat vestibular dan menguatkan rangka otot.

Hasil projek diumumkan di halaman JAMA Open Network


Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>