^
A
A
A

Lebih daripada dua bilion orang tidak mempunyai akses kepada sanitasi biasa

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

14 July 2015, 09:00

WHO, bersama-sama dengan Kumpulan Wang PBB kanak-kanak (UNICEF), dalam ucapannya memberi amaran tentang masalah dengan akses kepada air dan sanitasi minum di sesetengah kawasan, yang boleh menjejaskan kesihatan kanak-kanak dan orang dewasa. Dalam laporannya mengenai kemajuan dalam bidang kebersihan, pakar-pakar berkata bahawa hari ini tidak mempunyai akses kepada sanitasi yang mencukupi dan air minuman yang selamat selama lebih daripada dua bilion orang (satu dalam tiga orang di planet ini), dengan kira-kira satu juta orang terus meraikan keperluan mereka hanya di bawah langit terbuka.

Dalam hal ini, WHO mengesyorkan memberi tumpuan kepada ketidaksamaan yang memburukkan kemajuan dalam kesihatan.

Ketua program UNICEF untuk menyediakan air bersih dan sanitasi Sanjay Vidzhesekera, hari ini menggunakan model di mana akses kepada sanitasi yang mencukupi dan minum air yang berkualiti baik adalah segmen terutamanya kaya daripada penduduk, dan kemudian kepada syarat-syarat yang lebih miskin dan orang.

Bagi kebanyakan negara, akses kepada air bersih telah menjadi salah satu pencapaian terbesar. Lebih dari 25 tahun, 91% daripada penduduk dunia diberikan air minum kualiti yang lebih baik. Di Afrika, lebih daripada 400 juta orang mempunyai akses kepada air bersih.

Di samping itu, kadar survival untuk kanak-kanak telah meningkat dengan ketara. Sehingga kini, dari cirit-birit akut, yang dirangsang oleh air yang tercemar dan sanitasi yang buruk, kurang daripada seribu kanak-kanak mati (15 tahun yang lalu, lebih daripada 2,000 kanak-kanak mati akibat cirit-birit).

Salah satu halangan untuk maju dalam bidang faktor kebersihan adalah pelaburan yang tidak mencukupi di kawasan ini, kekurangan produk yang ada kepada orang miskin, serta norma-norma sosial yang menggalakkan spravleniya pelbagai keperluan terbuka, tetapi tidak di kawasan khas yang ditetapkan.

Namun, sejak tahun 1990, lebih dari dua bilion orang telah meningkatkan sanitasi. Pakar-pakar WHO ambil perhatian bahawa kerja di kawasan ini perlu diteruskan sehingga mencapai kadar 100%.

Walaupun di dunia orang kurang mendapat akses kepada sanitasi biasa dan air minuman bersih, wabak jangkitan berbahaya yang mengambil nyawa beribu-ribu orang, termasuk kanak-kanak, akan diteruskan.

Akses kepada air bersih, kebersihan biasa adalah penting dalam pencegahan dan rawatan terhadap sejumlah besar penyakit tropika (16 dari 17), termasuk helminthiasis, trachoma, dan sebagainya. Lebih daripada 1.5 bilion orang menderita penyakit-penyakit ini di hampir 150 buah negara.

Semasa laporan itu, pakar menegaskan kepentingan kerja selanjutnya dalam bidang sanitasi. Bagi kesihatan dan kesejahteraan manusia, sangat penting untuk memastikan akses kepada air bersih dan sanitasi di kawasan luar bandar, kemerosotan, dan sebagainya.

Menurut rancangan PBB pada 2030 adalah perlu untuk menghapuskan perkara yang sedemikian sebagai melegakan keperluan mereka di udara terbuka, di samping itu, ia adalah penting untuk menghapuskan perbezaan dan tanpa mengira status sosial untuk memastikan akses kepada sanitasi yang mencukupi dan air bersih.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.