^
A
A
A

Teknologi tanpa wayar boleh mengancam kesihatan orang dan terutama kanak-kanak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

24 May 2011, 20:36

Majlis Eropah percaya bahawa teknologi tanpa wayar boleh mengancam kesihatan rakyat dan terutama kanak-kanak.

Teknologi tanpa wayar termasuk telefon bimbit, teknologi akses Internet tanpa wayar WI-FI, sistem penjejakan kanak-kanak dan lain-lain. Laporan Jawatankuasa menyatakan bahawa seseorang tidak boleh melangkah pada rake lama (seperti yang terjadi dengan asbestos, merokok dan memimpin dalam petrol) dan mengabaikan bahaya teknologi tanpa wayar.

Sesetengah saintis percaya bahawa tidak ada alasan untuk langkah-langkah sedemikian, dan tahap radiasi dari teknologi wayarles banyak kali lebih rendah daripada standard yang dibenarkan. Walau bagaimanapun, adakah standard berkesan benar-benar mengambil kira semua kesan radiasi elektromagnet?

Pada masa ini, norma kesan elektromagnet ditentukan dari sinaran terma. Pada masa gelombang elektromagnet menjejaskan tisu badan, tenaga menjadi termal.

Dengan jumlah haba yang dipancarkan dan dinilai berdasarkan kesan pada badan. Walau bagaimanapun, ini tidak cukup untuk penilaian. Lagipun, kesan daripada radiasi boleh diwujudkan pada tahap selular, molekul atau lebih halus. Dan ia boleh menjadi perubahan ketara. Norma semasa tidak mengambil kira perkara ini.

Jika kanak-kanak mempunyai tulang yang lebih nipis dari tengkorak, radiasi adalah bahaya besar bagi kanak-kanak dalam proses membentuk tisu saraf. Oleh itu, kanak-kanak harus menggunakan telefon bimbit atau teknologi tanpa wayar hanya jika perlu, dan jangan bercakap dengan panjang.

Selepas gelombang protes ibu bapa terhadap titik akses WI-FI di UK diluluskan, teknologi tanpa wayar telah dimansuhkan di sekolah. Selepas itu, menurut kenyataan ibu bapa, kesejahteraan kanak-kanak itu bertambah baik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.