^
A
A
A

Gangguan identiti jantina

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sesi seseorang ditentukan pada masa persenyawaan apabila spermatozoon dan ovum digabungkan. Dari peringkat ini, perkembangan lelaki atau wanita dipengaruhi oleh hubungan yang kompleks antara faktor pranatal dan postnatal.

Identiti seksual ditakrifkan sebagai persepsi diri terhadap kepunyaan seks lelaki atau perempuan, yang tidak selalu bersesuaian dengan jantina. Peranan seks adalah tingkah laku yang individu mengenal pasti dengan lelaki atau perempuan. Peranan seksual berdasarkan bimbingan lisan dan bukan lisan yang diterima dari ibu bapa, rakan sebaya dan masyarakat mengenai bagaimana lelaki dan perempuan, laki-laki dan perempuan harus berkelakuan.

Dalam dua atau tiga tahun pertama kehidupan, persekitaran kanak-kanak membentuk perasaannya tentang kepunyaan seks tertentu. Dibesarkan sebagai seorang lelaki, seorang kanak-kanak biasanya menganggap dirinya seorang lelaki dan berkelakuan sesuai (peranan seks), walaupun dia "secara biologi" merujuk kepada wanita. Sekiranya seorang kanak-kanak dilahirkan dengan ciri-ciri seks kedua-dua jantina (hermaphrodite), perkara yang sama berlaku.

Terdapat banyak teori yang menerangkan kesan banyak faktor yang terlibat dalam pembangunan identiti jantina. Yang penting ialah pengeluaran hormon semasa perkembangan pranatal. Secara umum, semua bersetuju bahawa ini melibatkan banyak faktor deria, biokimia dan psikologi sehingga ini belum diterokai, antara yang kita perlu menonjolkan sifat dan rawatan ibu bapa dengan kanak-kanak di peringkat awal perkembangannya. Tetapi tidak ada penjelasan yang lengkap. Kekeliruan yang wujud pada kanak-kanak lelaki dan perempuan hanya memberi impak terhad kepada identiti seksual masa depan mereka. Tidak sama sekali perlu bahawa pilihan identiti jantina bergantung kepada apa yang budak bermain dengan anak patung sebagai seorang anak, dan gadis itu suka permainan teknikal.

Setelah tegas menentukan identiti seksual kanak-kanak, ia biasanya tidak berubah sepanjang hayat berikutnya. Jika seorang gadis, misalnya, membesar dan dibesarkan sebagai seorang lelaki, dia, sebagai peraturan, dan kemudian akan menganggap dirinya seorang budak lelaki, walaupun perkembangan tanda-tanda jelas seorang wanita. Hanya kadang-kadang ia adalah mungkin untuk menyelesaikan masalah identiti seksual yang timbul, dengan menggalakkan corak tingkah laku yang sesuai dengan seks biologi. Dalam sesetengah kes, keabnormalan anatomi boleh diperbetulkan melalui pembedahan.

Ia harus diambil kira bahawa identiti jantina seseorang ditentukan bukan sahaja oleh daya tarikan erotisnya untuk orang lain. Ia juga bergantung kepada sama ada lelaki itu merasa dikenal pasti dengan wanita atau wanita itu merasa dikenal pasti dengan lelaki itu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Gangguan identiti seksual pada zaman kanak-kanak

Gangguan ini merujuk kepada kanak-kanak yang merasa diri mereka tergolong dalam seks yang lain. Mereka diakui oleh tingkah laku berulang dan tetap yang wujud dalam peranan seksual yang sepadan dengan salah tanggapan mereka terhadap diri mereka sebagai lelaki atau perempuan. Penyebab gangguan jarang ini tidak jelas.

Terdapat hipotesis bahawa gangguan ini bergantung kepada ibu bapa yang menggalakkan tingkah laku kanak-kanak, yang lebih banyak ciri-ciri jantina yang bertentangan. Sebagai contoh, salah seorang ibu bapa yang ingin anaknya dilahirkan, pakaian anak lelaki yang dilahirkan di tempat anak perempuan yang dijangkakan dalam pakaian seorang gadis dan memberitahunya betapa menarik dan bersimpati.

Pada permulaan rawatan, disyorkan untuk membantu kanak-kanak itu menjadi kawan dengan kanak-kanak lain yang mempunyai hubungan seks yang sama dengan mereka, melindungi mereka dari penipuan dan penyalahgunaan rakan sebaya. Terapi kelakuan mengubah tingkah laku yang sesuai dengan jantina yang bertentangan dengan cara yang menjadikannya boleh diterima. Terapi psikodinamik bertujuan untuk memproses konflik mental yang tidak dapat diselesaikan dan masalah dijalankan dalam keluarga yang berkaitan dengan manifestasi transekseksual.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transseksual

Gangguan identiti seksual, yang ditakrifkan sebagai transekseksual, menarik perhatian media massa, walaupun mereka sebenarnya sangat jarang berlaku. Sebelum 1985, hanya 30,000 kes sedemikian dicatatkan di seluruh dunia. Transekseksual termasuk pengenalan seksual, bertentangan dengan seks anatomi orang itu. Dalam kes-kes ini, lelaki itu yakin bahawa sebenarnya dia seorang wanita, dan sebaliknya. Kebanyakan transeksual dalam sejarah peribadi mereka mempunyai kes-kes transvestisme dan corak tingkah laku lain yang bercanggah dengan seks mereka. Untuk membuat diagnosis sedemikian, adalah perlu untuk mengesahkan bahawa keadaan ini berlangsung lama (biasanya dari zaman kanak-kanak), tidak berubah dan disertai dengan kekuatan keyakinan yang besar.

Kes ini biasanya dikenalpasti apabila para waria mencari perubahan dalam seks mereka, biasanya melalui pembedahan. Doktor yang hadir harus mempertimbangkan bahawa pesakit mungkin mengalami masalah emosi di zaman kanak-kanaknya, yang menyebabkan krisis identiti jantina. Mungkin, krisis ini dapat diatasi tanpa campur tangan.

Kepada semua orang yang sedang berusaha untuk menukar pembedahan dalam seks mereka, psikoterapi ditetapkan. Ia bertujuan menjelaskan penjelasan pesakit untuk operasi yang tidak dapat dipulihkan dan berusaha untuk memastikan keinginan untuk campur tangan pembedahan tidak dapat dikalahkan dan adalah hasil daripada keyakinan sukarela. Terapi boleh membantu pesakit menyesuaikan diri dengan peranan seksual baru selepas operasi.

Perubahan seks boleh menyebabkan kejayaan, apabila pesakit hidup dalam peranan seksual yang dipilih selama beberapa tahun sebelum operasi. Oleh itu, seorang lelaki yang ingin menjadi wanita boleh menghilangkan rambut yang tidak diingini, memakai kosmetik dan memakai pakaian wanita. Seorang wanita dapat menyembunyikan payudaranya dan berpakaian seperti seorang lelaki. Pada masa yang sama, kedua-dua jantina cenderung, jika boleh, mengesahkan kepunyaan seks yang mereka pilih untuk diri mereka sendiri.

Kira-kira 6 bulan sebelum operasi, terapi hormon bermula yang menggalakkan pengagihan semula tisu adiposa dan rambut, serta pengubahsuaian kawasan alat kelamin dan organ lain. Akhirnya, keputusan dibuat untuk melakukan pembedahan plastik pertama. Perubahan seks adalah proses yang panjang, sering memerlukan beberapa operasi. Apabila seorang wanita ditukar kepada lelaki di bawah tekanan keadaan, sebagai peraturan, penghapusan kelenjar susu, serta rahim dan, selalunya, operasi plastik untuk pembinaan zakar. Apabila seorang lelaki ditukarkan kepada seorang wanita, zakar dan buah zakar dikeluarkan, dan operasi dilakukan untuk membina vulva dan vagina secara plastik.

Walaupun selepas beberapa tahun persediaan tidak ada jaminan bahawa pembedahan akan membawa hasil yang memuaskan. Psikoterapi sering berlangsung selama beberapa tahun selepas pembedahan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.