^
A
A
A

Rogol dan STD (jangkitan seksual)

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Daripada semua jenayah yang bersifat seksual rogol telah digunakan oleh feminis sebagai contoh penguasaan dan diktat lelaki ke atas wanita. Di sini ia datang ke titik melampau pandangan, mengikut yang rogol - bukan jenayah seks, tetapi cara subordinasi wanita dalam masyarakat, yang diketuai oleh lelaki. Contoh pemikiran sedemikian adalah pernyataan "mana-mana lelaki boleh merogol". Pada tahap tertentu, pandangan ini disahkan oleh penggunaan rogol semasa perang. Bagi menyokong dakwaan ini dibuktikan oleh fakta bahawa biasanya mempunyai pemangsa seksual kurang sabitan terdahulu untuk kesalahan seksual, tetapi kadar tinggi jenayah ganas. Kajian sikap terhadap rogol di kalangan lelaki menunjukkan penyebaran mitos yang luas tentang rogol. Klasifikasi penderaan seksual tidak dapat memberikan gambaran yang memuaskan tentang sekurang-kurangnya majoriti penderaan seksual. Kemungkinan besar, ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa pendera berbeza tahap jauh lebih besar daripada, misalnya, pedophiles atau pelaku sumbang mahram. Dengan kedudukan dipermudahkan pemangsa seksual boleh secara kasar dibahagikan kepada mereka yang mana perbuatan rogol adalah sebahagian daripada fantasi seksual, dan mereka akhirnya akan sedar, dan mereka yang perbuatan rogol adalah satu tindakan keganasan terhadap wanita, dan hubungan seks adalah di satu bentuk penghinaan seorang wanita dan penyerahannya kepada dirinya sendiri.

Antara 1973 dan 1985, bilangan ragut yang didaftarkan dengan polis meningkat sebanyak 30%. Dari tahun 1986 hingga 1996, jumlah wanita dilaporkan diperkosa setiap tahun daripada 2,288 hingga 6,337 pada tahun 1997. Rotan merangkumi 2% daripada jumlah jenayah kekerasan yang didaftarkan oleh polis, yang seterusnya menyumbang 7% daripada semua jenayah yang direkodkan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Penerangan Kes

Seorang lelaki berusia 30 tahun yang menganggap dirinya dirugikan oleh pengabaiannya terhadap wanita dalam kehidupannya sendiri memutuskan untuk membalas dendam terhadap mereka melalui rogol. Dia melakukan satu siri rogol wanita sewenang-wenangnya dipilih olehnya di jalan. Pada masa yang sama, dia menyembunyikan mukanya di bawah topeng dan mengancam mangsa dengan pisau. Selepas melakukan lapan jenayah, dia ditangkap dan disabitkan kesalahan. Dia dihukum penjara seumur hidup. Semasa dia dipenjarakan, dia berjaya menyelesaikan program untuk rawatan pesalah seks dalam sistem penjara.

Seorang lelaki muda berusia 25 tahun mempunyai fantasi penculikan seorang perempuan yang tidak dikenali dari jalan, menghubungkannya dan merogol. Terdahulu, dia sudah mempunyai panggilan telefon kandungan tidak senonoh. Melawan latar belakang fantasi ini, dia melancap dan sering mengembara di dalam keretanya, menutup mukanya dengan topeng dan membawa tali dan pisau. Pada suatu hari, dia melihat seorang wanita yang kesepian berdiri di sebuah perhentian bas dan cuba menculiknya, mengancam dengan pisau. Percubaannya gagal, dan dia ditangkap dan didakwa dengan cubaan penculikan. Walaupun dia menafikan motif seksual jenayahnya, mahkamah, dengan mengambil kira sejarah masa lalu dan objek yang ditemui dengannya, bersandar pada motif seksual. Dia dijatuhi hukuman enam tahun penjara. Di dalam penjara, dia diperiksa untuk menyertai program untuk rawatan pesalah seksual, dan dalam hubungan ini plethysmography zakar dilakukan. Semasa ujian, dia terkejut dengan tahap keseronokan sendiri pada imej keganasan dan rogol. Akibatnya, beliau dapat secara sedar menerima motif sebenar kejahatannya dan berjaya menyempurnakan program rawatan pesalah seks. Selepas pembebasannya, beliau diminta untuk terus menyertai program rawatan berasaskan komuniti, dan ini adalah syarat untuk mendapatkan hak memandu kereta.

Walau bagaimanapun, kedua-dua kumpulan yang diterangkan adalah minoriti penderaan seksual. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, apa yang dipanggil "rogol tarikh" (rogol) telah semakin diiktiraf. Peningkatan sebanyak 30% dalam kes rogol antara 1973 dan 1985 dikaitkan dengan peningkatan jumlah ragut yang dilakukan oleh orang yang diketahui mangsa dan sering di rumah mangsa. Pada masa yang sama, terdapat penurunan "ragut yang dilakukan oleh orang yang tidak dikenali" dan rogol kumpulan. Bilangan jenayah terhadap kanak-kanak dan wanita tua kekal tidak berubah. Mengikut kajian 1989 oleh Kementerian Dalam Negeri, kenaikan rogol oleh rakan-rakan dan saudara-mara mangsa yang jelas dalam tempoh ini adalah disebabkan tidak banyak perkembangan jenayah ini mengenai penyataan kes rogol kepada pihak polis. Sebab-sebab peningkatan pendaftaran rogol dikaitkan dengan peningkatan kerja polis dan pengadilan dengan wanita yang melaporkan rogol. Sejak tahun 1989, jumlah ragut telah meningkat sebanyak 170%, dan fakta ini masih dikaitkan dengan kenyataan dan pendaftaran jenayah ini di dalam polis.

Seperti yang diteliti oleh para tahanan penderaan seksual, antara mereka yang disabitkan sebelum ini untuk jenayah seksual, kemungkinan pelanggar bersiri atau melakukan jenayah terhadap orang asing meningkat. Penulis mengurangkan subjek jenayah ini kepada empat kumpulan:

 1. Pelaku seks yang menyalahgunakan bahan psikoaktif adalah impulsif dan mempunyai kadar jenayah seksual yang tinggi pada masa lalu.
 2. Pelaku seks yang secara aktif menggunakan keganasan fizikal terhadap mangsa - orang-orang ini sering bersalah, menggunakan keganasan tanpa sebab, dan di antara mereka paras paraphilia meningkat.
 3. "Pemfitnah sosialis", 20% daripadanya melakukan serangan seksual. Antara jenayah yang dilakukan oleh mereka, seks dubur dan penyalahgunaan fizikal mangsa lebih kerap.
 4. Pelaku seksual yang tidak dikenali, yang lebih cenderung untuk membangunkan gangguan tingkah laku dan pencerobohan di zaman kanak-kanak mereka. Mereka juga lebih cenderung menjadi antara penjenayah siri (kumpulan kedua). Satu pertiga daripada rapes mereka bermula sebagai rompakan, dan 42% telah mengalami gangguan seksual dengan rogol.

Kebimbangan khusus adalah penderaan seksual - sadis dan, dengan itu, peranan fantasi seksual sadis dalam jenayah yang mereka lakukan. Grubin mencadangkan bahawa pada lelaki dengan fantasi seksual yang sadis, faktor-faktor ramalan percubaan untuk melaksanakannya adalah faktor pengasingan sosial dan emosi. Dia membuat hujah yang meyakinkan: di tengah-tengah pengasingan ini terletak kekecewaan empati. Gangguan empati termasuk dua komponen: pengiktirafan perasaan orang lain dan tindak balas emosi terhadap pengiktirafan ini. Gangguan satu atau kedua-dua komponen boleh membawa kepada reaksi fantasi seksual sadis. Etiologi gangguan ini boleh menjadi organik dan berkaitan dengan pembangunan.

Cadangan yang terkandung di dalam artikel ini hanya terhad kepada pengenalan dan rawatan jangkitan seksual, serta syarat-syarat yang biasa diperhatikan dalam pengurusan kes-kes jangkitan ini. Liputan pendaftaran data yang diperoleh dan mendapatkan sampel untuk pemeriksaan forensik, pengurusan kes kehamilan yang berpotensi, serta trauma mental dan fizikal tidak termasuk dalam tugas manual ini. Dalam orang dewasa aktif seksual dengan jangkitan yang sedia ada, pengesanan STD selepas rogol biasanya lebih penting untuk penyediaan rawatan psikologi dan perubatan kepada pesakit, bukan untuk tujuan kehakiman.

Trichomoniasis, klamidia, gonorea dan vaginosis bakteria paling kerap didiagnosis pada wanita selepas rogol. Oleh kerana kelaziman jangkitan ini tinggi di kalangan wanita yang aktif secara seksual, pengenalan mereka selepas rogol tidak selalu bermakna bahawa mereka adalah akibat dari rogol. Infeksi klamidia dan gonokokus memerlukan perhatian khusus, kerana ia boleh menyebabkan jangkitan ke atas. Di samping itu, terdapat kemungkinan jangkitan dengan hepatitis B virus, yang boleh dicegah melalui vaksinasi selepas rogol.

trusted-source[9], [10]

Pemeriksaan jangkitan seksual

trusted-source[11], [12]

Peperiksaan primer

Peperiksaan primer hendaklah termasuk prosedur berikut:

 • Pemeriksaan kebudayaan pada spesimen N. Gonorrhoeae dan C. Trachomatis yang dikumpulkan dari semua tapak penembusan atau tapak penembusan yang mungkin.
 • Sekiranya ujian kultur untuk mengesan klamidia tidak tersedia, ujian bukan budaya diperlukan, terutamanya ujian penguatan DNA, yang berfungsi sebagai pengganti yang boleh diterima. Ujian DNA-amplifikasi mempunyai kelebihan kerana kepekaan tinggi mereka. Sekiranya ujian nonkultur digunakan, keputusan ujian positif perlu disahkan oleh ujian kedua berdasarkan prinsip diagnostik lain. IFA dan UIF tidak disyorkan, t. Apabila menggunakan ujian ini, keputusan palsu-negatif dan kadang-kadang palsu-positif sering diperolehi.
 • Penyediaan persediaan lembap dan ujian kebudayaan pada T. Vaginalis. Sekiranya terdapat pembuangan vagina atau bau yang tidak menyenangkan, penyediaan lembap juga perlu diperiksa untuk tanda-tanda BV atau jangkitan yang disebabkan oleh cendawan seperti ragi.
 • Ujian serum segera untuk HIV, HSV dan sifilis (lihat Pencegahan, Risiko HIV dan Pemeriksaan Lanjutan 12 minggu selepas rogol).

Pemeriksaan lanjutan

Walaupun seringkali sangat sukar bagi seseorang yang telah diperkosa untuk mengadu dengan aduan dalam minggu pertama selepas rogol, ujian semacam itu adalah penting (a) untuk mengenal pasti jangkitan STD, ketika atau selepas rogol; b) untuk imunisasi terhadap hepatitis B, jika ditunjukkan; dan c) kaunseling dan rawatan sepenuhnya terhadap STD lain. Atas alasan ini, adalah disyorkan bahawa mangsa rogol diperiksa dan ditindaklanjuti.

trusted-source[13], [14], [15]

Pemeriksaan susulan selepas rogol

Ia perlu mengulangi pemeriksaan untuk jangkitan seksual 2 minggu selepas rogol. Kerana rogol terperangkap dalam tubuh agen jangkitan tidak boleh membiak dalam jumlah yang mencukupi untuk menghasilkan keputusan positif ujian makmal pada pemeriksaan awal, kemudian selepas 2 minggu perlu diulangi penyelidikan budaya, kajian penyediaan basah dan ujian lain, jika hanya terdapat sebarang rawatan pencegahan.

Ujian serologi untuk jangkitan sifilis dan HIV perlu dilakukan 6.12 dan 24 minggu selepas rogol, jika ujian awal adalah negatif.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Pencegahan

Ramai pakar mengesyorkan secara rutin melakukan rawatan pencegahan selepas rogol. Kebanyakan pesakit mungkin mendapat manfaat daripadanya, memandangkan pemantauan lanjut mengenai pesakit yang telah dirogol mungkin sukar, dan rawatan atau pencegahan dapat memastikan pesakit terhadap kemungkinan jangkitan. Langkah-langkah pencegahan berikut ditujukan terhadap mikroorganisma yang paling biasa:

 • Vaksinasi terhadap GB, yang dijalankan selepas rogol (tanpa penggunaan GVIG) harus memberi perlindungan yang mencukupi terhadap HBV. Vaksinasi terhadap hepatitis B harus dilakukan kepada mangsa rogol semasa peperiksaan pertamanya. Dos yang berikutnya akan diberikan 1-2 dan 4-6 bulan selepas dos pertama.
 • Terapi antimikrob: skema empirikal untuk klamidia, gonorea, trikomoniasis dan BV.

Skim yang disyorkan

Ceftriaxone 125 mg IM sekali

Ditambah Metronidazole 2 g secara lisan sekali

Ditambah Azithromycin 1 g secara lisan dalam satu dos

Atau Doxycycline 100 mg 2 kali sehari selama 7 hari.

NOTA: Bagi pesakit yang memerlukan rejimen alternatif, lihat bahagian manual manual ini untuk ejen berjangkit tertentu.

Keberkesanan skema ini untuk mencegah gonorea, vaginosis bakteria chlamydiosis selepas rogol tidak dikaji. Doktor boleh menasihati pesakit tentang kemungkinan manfaat, serta kemungkinan toksisiti ubat-ubatan yang disyorkan, kerana kesan sampingan dari saluran gastrousus mungkin.

Pemerhatian lain mengenai pengurusan pesakit

Pada pemeriksaan awal dan, jika ditunjukkan, semasa susulan, pesakit perlu berunding mengenai isu-isu berikut:

 • Gejala-gejala STD dan keperluan pemeriksaan segera apabila mereka dikesan, dan
 • Penolakan hubungan seksual sehingga rawatan pencegahan selesai.

Risiko mendapatkan jangkitan HIV

Walaupun seroconversion antibodi HIV dilaporkan pada orang yang hanya satu faktor risiko diketahui - rogol, dalam kebanyakan kes risiko mendapat HIV semasa rogol adalah rendah. Secara purata, kekerapan penghantaran HIV dari orang yang dijangkiti HIV dengan hubungan seksual tunggal bergantung kepada banyak faktor. Faktor-faktor ini termasuk jenis hubungan seksual (oral, faraj, dubur); kehadiran atau ketiadaan luka, vagina atau dubur trauma, tempat ejakulasi dan bilangan virus dalam ejakulasi.

Pencegahan zidovudine HIV (HFA) selepas jangkitan menyumbang untuk mengurangkan risiko jangkitan HIV, seperti yang ditunjukkan dalam kajian kecil oleh pekerja kesihatan yang mempunyai hubungan transdermal dengan darah pesakit yang dijangkiti HIV. Dalam satu kajian prospektif besar di kalangan wanita hamil dirawat dengan ZDV, kesan perlindungan langsung ZDV pada janin dan / atau bayi dari segi menurun 2/3 kali kekerapan penghantaran perinatal HIV, tidak kira sama ada kesan terapeutik ubat mempunyai pada tuaian virus (ia jumlah) dalam darah ibu. Tidak diketahui sama ada penemuan ini boleh digunakan untuk situasi penularan HIV yang lain, termasuk rogol.

Dalam banyak kes rogol, adalah mustahil untuk menentukan status HIV seseorang yang telah melakukan rogol secara tepat pada masanya. Keputusan untuk mengadakan kuar mungkin bergantung kepada jenis rogol itu, maklumat yang ada kepada sejauh mana risiko HIV dalam tingkah laku pelaku (penggunaan dadah suntikan atau retak, tingkah laku seksual berisiko) dan data epidemiologi HIV / AIDS tempatan.

Jika diketahui bahawa seseorang telah melakukan rogol, dijangkiti HIV, ia diandaikan bahawa di rogol itu terdapat risiko besar penghantaran HIV (mis, hubungan faraj atau dubur tanpa kondom), dan jika pesakit meminta bantuan 24-36 jam selepas rogol , ia harus ditawarkan prophylaxis antiretroviral, serta maklumat tentang keberkesanan yang tidak diketahui dan diketahui ketoksikan ubat-ubatan antiretroviral yang digunakan dalam keadaan ini. Dalam kes lain, doktor harus membincangkan dengan pesakit ciri-ciri keadaan ini dan membangunkan penyelesaian individu. Dalam semua kes, perbincangan harus merangkumi maklumat:

 • mengenai keperluan ubat-ubatan yang kerap,
 • menjalankan kajian kawalan,
 • pemantauan berhati-hati mengenai kemungkinan komplikasi, dan
 • mengenai keperluan untuk memulakan rawatan dengan serta-merta.

Satu rejimen pencegahan perlu disediakan mengikut garis panduan untuk pengeluaran membran mukus.

Pelecehan seksual kanak-kanak dan rogol

Cadangan yang terkandung di dalam panduan ini adalah terhad untuk mengenal pasti dan merawat STDs. Persoalan bantuan psikologi dan aspek undang-undang rogol atau penyalahgunaan terhadap kanak-kanak sangat penting, tetapi bukan tujuan panduan ini.

Pengenalpastian agen penyebab STD pada kanak-kanak selepas tempoh bayi yang baru lahir menunjukkan penyalahgunaan seksual. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian; Sebagai contoh, jangkitan klamid pada rektum atau kelamin pada anak-anak kecil mungkin disebabkan oleh jangkitan perinatal C. Trachomatis, yang dapat bertahan di dalam badan kanak-kanak selama 3 tahun. Di samping itu, ketuat alat kelamin, vaginosis bakteria, dan mycoplasma alat kelamin telah ditemui di kedua-dua kanak-kanak yang diperkosa dan tidak diperkosa. Terdapat beberapa cara jangkitan dengan hepatitis B virus pada kanak-kanak, yang paling biasa adalah hubungan isi rumah dengan seseorang yang mempunyai hepatitis B. Ia mungkin dianggap keganasan seksual jika tidak ada faktor risiko jelas untuk jangkitan yang dikenalpasti. Jika satu-satunya bukti rogol ialah pengasingan mikroorganisma atau kehadiran antibodi kepada agen penyebab STD, keputusan kajian memerlukan pengesahan dan tafsiran yang teliti. Untuk menentukan sama ada terdapat paksaan seksual kanak-kanak yang mempunyai jangkitan yang boleh disebarkan secara seksual, pemeriksaan bersama kanak-kanak dengan seorang doktor yang mempunyai pengalaman melakukan pemeriksaan kanak-kanak yang diperkosa.

Pemeriksaan jangkitan seksual

Pemeriksaan kanak-kanak yang telah mengalami rogol atau gangguan seksual perlu dilakukan sedemikian rupa untuk mengurangkan trauma kepada kanak-kanak. Keputusan mengenai pemeriksaan kanak-kanak untuk STD dibuat dalam setiap kes secara individu. Keadaan yang disertai oleh risiko tinggi jangkitan dengan patogen STD dan petunjuk mandatori untuk ujian termasuk yang berikut:

 • Adalah diketahui bahawa orang yang didakwa yang melakukan perkosaan, mempunyai STD atau mempunyai risiko STD yang tinggi (banyak pasangan, sejarah STD)
 • Kanak-kanak mempunyai simptom atau tanda-tanda STD
 • Insiden STD yang tinggi dalam masyarakat.

Petunjuk lain yang disyorkan oleh pakar termasuk: a) tanda-tanda kemerosotan alat kelamin atau lisan atau ejakulasi, b) kehadiran STDs dalam saudara atau saudara perempuan yang terjejas atau kanak-kanak atau orang dewasa lain di rumah. Sekiranya kanak-kanak mempunyai gejala, tanda atau bukti jangkitan yang boleh disebarkan secara seksual, dia harus diperiksa untuk STD yang biasa. Mendapatkan sampel yang diperlukan memerlukan pekerja perubatan mempunyai kemahiran tertentu dan harus dilakukan supaya tidak menyebabkan trauma psikologi dan fizikal anak. Manifestasi klinikal beberapa STD dalam kanak-kanak berbeza daripada orang dewasa. Penyiasatan dan pengumpulan sampel hendaklah dijalankan oleh seorang profesional perubatan yang mempunyai latihan dan pengalaman khusus dalam menjalankan kajian yang sama dalam kanak-kanak yang diperkosa.

Tujuan utama kaji selidik ini adalah untuk mendapatkan keterangan tentang kehadiran jangkitan pada kanak-kanak, yang mana dia dapat memperoleh penghantaran seksual. Walau bagaimanapun, disebabkan akibat undang-undang dan psikologi untuk memperoleh keputusan positif palsu, adalah perlu menggunakan ujian dengan kekhususan yang tinggi. Dalam keadaan sedemikian ia dibenarkan menggunakan ujian yang lebih mahal dan memakan masa.

Skim tinjauan bergantung pada sejarah perkosaan atau gangguan seksual. Sekiranya ini berlaku baru-baru ini, kepekatan ejen berjangkit mungkin tidak mencukupi untuk mendapatkan keputusan yang positif. Pada lawatan seterusnya dalam masa 2 minggu adalah perlu untuk memeriksa semula anak dan mendapatkan sampel tambahan. Lawatan lain, di mana sampel serum diambil, diperlukan, kira-kira selepas 12 minggu; kali ini cukup untuk pembentukan antibodi. Satu tinjauan boleh dibataskan jika kanak-kanak itu telah mengalami kekerasan untuk tempoh masa yang panjang atau episod terakhir, mencurigakan keganasan, berlaku beberapa waktu sebelum peperiksaan perubatan.

Berikut adalah cadangan am untuk tinjauan. Masa dan kaedah hubungan selanjutnya dengan pesakit ditentukan secara individu, dengan mengambil kira keadaan psikologi dan sosial. Tindak lanjut boleh dijalankan secara lebih profesional jika wakil-wakil badan kehakiman dan perkhidmatan perlindungan kanak-kanak mengambil bahagian di dalamnya.

trusted-source[20], [21]

Pemeriksaan awal dan peperiksaan selepas 2 minggu

Pemeriksaan awal dan, jika perlu, peperiksaan selepas 2 minggu hendaklah dijalankan seperti berikut:

Pemeriksaan, kawasan perianal dan oral untuk kehadiran ketuat genital dan luka ulseratif. 

Pemeriksaan budaya pada sampel N. Gonorrhoeae yang diperolehi dari faring dan anus (lelaki dan perempuan), pelepasan vagina pada perempuan, uretra pada lelaki. Ia tidak disyorkan untuk mendapatkan sampel dari serviks pada kanak-kanak perempuan pada usia pra-persediaan. Pada lelaki dengan kehadiran rembesan dari uretra, bukan sampel yang diperolehi dengan tampon intrauretral, contoh sampel boleh digunakan. Untuk mengasingkan N. Gonorrhoeae, media penanaman standard hanya perlu digunakan. Semua isolat N. Gonorrhoeae yang diperolehi harus dikenal pasti oleh sekurang-kurangnya dua kaedah berdasarkan prinsip yang berbeza (contohnya, pengesanan biokimia, serologi atau patogen). Isolates perlu dikekalkan, kerana ujian tambahan atau berulang mungkin diperlukan. 

Pemeriksaan budaya dalam spesimen C. Trachomatis yang diperolehi dari dubur (pada lelaki dan perempuan) dan pelepasan vagina pada perempuan. Terdapat maklumat yang terhad bahawa kebarangkalian pengasingan klamidia dari uretra pada kanak-kanak pra-pubertal terlalu rendah, jadi sampel dari uretra perlu diperolehi jika terdapat rembesan. Mendapatkan sampel dari pharynx untuk belajar di C. Trachomatis tidak digalakkan sama ada di kalangan lelaki atau perempuan, kerana klamidia jarang dijumpai di kawasan ini. Terdapat kebarangkalian kegigihan pada kanak-kanak jangkitan yang diperolehi dalam tempoh perinatal, dan sistem penanaman yang digunakan dalam beberapa makmal tidak membenarkan membezakan C. Trachomatis daripada C. Pneumoniae. 

Untuk mengasingkan C. Trachomatis, hanya perlu menggunakan sistem standard untuk penanaman. Semua isolat C. Trachomatis yang diperolehi mesti disahkan oleh pengenalan mikroskopik untuk dimasukkan, menggunakan antibodi monoklonal kepada C. Trachomatis. Isolates mesti dipelihara. Ujian tidak kultur untuk klamidia tidak cukup spesifik untuk digunakan untuk diagnosis dalam keadaan kemungkinan rogol atau penyalahgunaan kanak-kanak. Cukup data terkumpul untuk menilai kemungkinan perluasan terhadap ujian DNA dalam diagnosis kanak-kanak yang boleh dirogol, tetapi ujian ini boleh menjadi alternatif dalam keadaan di mana tidak ada kemungkinan untuk mengadakan diagnosis budaya di chlamydia.

Kajian kebudayaan dan kajian persediaan basah yang diperoleh dengan tampon vagina pada T. Vaginalis. Kehadiran sel-sel utama dalam penyediaan basah mengesahkan kehadiran vaginosis bakteria pada kanak-kanak dengan pelepasan vagina. Kaitan klinikal pengesanan sel-sel utama atau tanda-tanda penunjuk lain vaginosis bakteria jika tiada mendakan tidak jelas. 

Sampel serum yang terhasil harus diperiksa serta-merta dan disimpan untuk analisis perbandingan lebih lanjut, yang mungkin diperlukan, | jika keputusan ujian serologi berikutnya adalah positif. Jika ia mempunyai lebih daripada 8 minggu, serum harus segera diuji untuk kehadiran antibodi kepada ejen kelamin (T. Pallidum, HIV, HBsAg) sejak episod terakhir penderaan seksual kajian awal. Peperiksaan serologik harus dijalankan dengan mengambil kira keadaan dalam setiap kes tertentu (lihat Suruhanjaya 12 minggu selepas rogol). Terdapat laporan pengesanan antibodi kepada HIV pada kanak-kanak yang penderaan seksual adalah satu-satunya faktor risiko jangkitan. Reaksi serologi terhadap HIV dalam kanak-kanak yang dirogol harus dijalankan bergantung pada kemungkinan jangkitan orang yang melakukan keganasan. Tiada data mengenai keberkesanan atau keselamatan pencegahan pada kanak-kanak selepas rogol. Imunisasi terhadap hepatitis B harus dicadangkan jika penemuan sejarah atau serologi menunjukkan bahawa ia tidak dilakukan secara tepat pada masanya (lihat Hepatitis B).

Pemeriksaan 12 minggu selepas rogol

Peperiksaan kira-kira 12 minggu selepas kejadian rogol yang terakhir yang mencurigakan adalah disyorkan untuk mengesan antibodi kepada patogen, kerana masa ini mencukupi untuk pembentukannya. Adalah disyorkan untuk menjalankan ujian serologi untuk mengenal pasti T. Pallidum, HIV, HBsAg.

Kebarangkalian jangkitan ini berbeza-beza dalam masyarakat yang berbeza dan tahap risiko jangkitan ini dalam pendera bergantung kepada ini. Di samping itu, keputusan mengenai HBsAg harus ditafsirkan dengan berhati-hati, kerana virus hepatitis B dapat disebarkan secara seksual dan tidak secara seksual. Pilihan ujian perlu dijalankan bergantung pada setiap kes tertentu.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Rawatan pencegahan

Terdapat sedikit data untuk menentukan risiko jangkitan STD pada kanak-kanak akibat daripada rogol. Adalah dipercayai bahawa dalam kebanyakan kes risiko tidak terlalu tinggi, walaupun bukti dokumentasi peruntukan ini tidak mencukupi.

Tidak disyorkan bahawa rawatan pencegahan untuk kanak-kanak yang diperkosa secara meluas dilaksanakan, kerana risiko mengembangkan jangkitan menaik pada perempuan adalah lebih rendah daripada pada remaja atau wanita dewasa, dan biasanya pemerhatian yang agak biasa. Walau bagaimanapun, sesetengah kanak-kanak atau ibu bapa dan penjaga mereka mungkin lebih prihatin terhadap STD, walaupun, pada pendapat pekerja kesihatan, risiko adalah minima. Memandangkan keadaan ini, di sesetengah institusi perubatan dianggap mungkin untuk menjalankan rawatan pencegahan dalam kes-kes ini selepas mengumpul bahan untuk kajian.

Pemberitahuan

Di semua negeri, di Daerah Columbia, di Puerto Rico, Guam, Kepulauan Virgin dan di Samoa, ada undang-undang yang mengharuskan semua kes rogol diberitahu. Di setiap negeri, keperluan pendaftaran mungkin sedikit berbeza, bagaimanapun, sebagai peraturan umum, jika ada kecurigaan yang kuat dalam rogol, perlu diberitahu tentang layanan yang relevan. Pekerja perubatan perlu berhati-hati dengan pihak berkuasa perlindungan kanak-kanak tempatan dan mengetahui kaedah-kaedah untuk merakam kes rogol.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.