^

Adakah mungkin berjemur dengan sinar bulanan?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Setiap gadis sekurang-kurangnya sekali, tetapi tertanya-tanya adakah mungkin untuk berjemur dengan bulanan di bawah sinar matahari. Dan ini tidak menghairankan, kerana selalunya disebabkan perubahan iklim, keseimbangan hormon telah rosak, dan haid bermula lebih awal, meninggalkan jejak pada selebihnya. Walaupun terdapat pelbagai produk kebersihan yang membolehkan anda berasa selesa, ramai yang tidak berani menggunakan prosedur solar.

Kontraindikasi untuk berjemur:

  • Melukakan sakit di abdomen bahagian bawah.
  • Kemerosotan kesejahteraan umum.
  • Pelepasan yang berlimpah.
  • Penyakit sistem genitouriner.
  • Risiko pendarahan akibat terlalu panas badan.

Ia juga harus mengambil kira hakikat bahawa akibat penurunan sementara dalam penghasilan melanin, yang bertanggungjawab untuk pembentukan selaran matahari, penutup kulit kehilangan perlindungan semulajadi dari radiasi ultraviolet. Oleh kerana itu, hampir mustahil untuk mendapatkan warna kulit yang lancar.

Sekiranya kontraindikasi di atas dikecualikan, maka anda boleh berjemur dengan bulanan, hanya anda harus mengikuti saranan berikut:

  1. Prosedur suria lebih baik untuk dijalankan pada waktu pagi, iaitu, sebelum makan tengah hari atau pada waktu petang, apabila aktiviti solar berkurangan.
  2. Semasa selebihnya anda harus minum lebih banyak cecair. Ini adalah perlu untuk menyejukkan badan yang panas dan melindungi dari dehidrasi.
  3. Jangan gunakan tampon kebersihan. Kerana patogen haba berkembang lebih cepat, yang meningkatkan risiko keradangan. Berjemur lebih baik dengan gasket.

Berdasarkan semua perkara di atas, secara tidak langsung, adalah mustahil untuk menjawab soalan tentang mandi matahari semasa hari kritikal. Oleh kerana semuanya bergantung kepada banyak faktor, pertama sekali mengenai keadaan kesihatan, usia dan kesihatan umum. Sesetengah pakar ginekologi masih menasihatkan untuk menahan sinaran ultraviolet dengan haid. Menjelaskan ini dengan fakta bahawa dalam tempoh ini suhu meningkat, pendedahan yang berpanjangan kepada haba boleh membawa kepada kesihatan yang tidak baik dan juga strok haba.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.