^

MOM semasa mengandung menjelang minggu

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Seorang wanita yang mengharapkan kelahiran seorang kanak-kanak perlu berkunjung ke doktor dan mengambil ujian makmal. Sudah tentu, keputusan ujian tersebut selalu jelas kepada pakar perubatan, tetapi tidak kepada pesakit sendiri. Tetapi bagaimana jika lembaran berharga dengan penunjuk sudah ada, dan masih jauh dari menerima doktor? Bagaimana untuk memahami bahawa semuanya baik dengan seorang kanak-kanak? Apa yang dimaksudkan oleh singkatan HCG, ramai wanita tahu. Tetapi apakah maksud MOM semasa mengandung?

Piawaian MoM Antarabangsa untuk Kehamilan

Surat-surat MoM, yang tidak dapat difahami oleh pesakit, bermaksud Multiple Median, yang bermaksud "berbilang median" dalam bahasa Inggeris. Median dalam keadaan ini adalah penunjuk purata sepadan dengan tempoh kehamilan tertentu. Bercakap tentang IBU, pakar ginekologi telah memikirkan pekali yang mana mungkin untuk menentukan tahap penyelewengan mana-mana petunjuk dalam satu arah atau yang lain dari nilai purata.

MoM dikira menggunakan formula berikut: penunjuk yang diperolehi dalam analisis dibahagikan dengan nilai purata yang diterima sepadan dengan umur kehamilan yang diberikan. [1]

Bagi MoM, tidak ada unit ukuran tertentu, dan nilai-nilainya adalah individu. Ternyata jika nilai ini dekat dengan perpaduan, maka hasil analisis wanita sama seperti mungkin ke rata-rata. Sebagai contoh, jika anda menilai penunjuk standard kehamilan - hCG - maka indikator MOM semasa kehamilan mestilah dari 0.5 ke 2, bergantung kepada istilah tersebut.

Pengiraan dijalankan dengan menggunakan program khas yang bukan sahaja dapat menentukan angka yang diperlukan, tetapi juga membandingkan indikator dengan memperhatikan ciri-ciri pesakit tertentu (kehadiran kebiasaan buruk, berat berlebihan, dll.). Oleh kerana program tersebut berbeza dan terdapat banyak, nilai-nilai MOM semasa kehamilan yang diperolehi di institusi diagnostik yang berbeza mungkin berbeza sedikit. Penyimpangan kuat dari parameter biasa sering menunjukkan adanya masalah serius yang mempengaruhi kedua-dua bayi yang belum lahir dan pesakit hamil.

HCG dalam MoM pada minggu kehamilan

Semasa mengandung, gonadotropin chorionic, yang dikenali sebagai hCG hormon, memainkan peranan khas. Ia adalah orang yang merangsang mekanisme yang diperlukan untuk galas janin biasa, dan juga menghalang perkembangan terbalik korpus luteum, mengaktifkan pengeluaran estrogen dan progesteron pada peringkat pra-plasenta.

HCG termasuk unit α dan β, yang terakhir adalah yang paling penting dalam diagnosis. β-unit muncul dalam aliran darah sejurus selepas pengenalan telur ke dalam ketebalan endometrium, dan ini berlaku kira-kira pada hari kesembilan selepas ovulasi. Dalam kehamilan biasa, penunjuk hCG cenderung berganda dua kali setiap hari, dan puncak kenaikannya jatuh pada minggu kesepuluh. Bermula dari tempoh ini, nilai-nilainya mula berkurang dalam masa dua bulan, dan kemudian menstabilkan. Dalam sesetengah wanita, peningkatan pertumbuhan baru juga direkodkan pada peringkat akhir kehamilan: KKM hCG yang tinggi dalam kes ini dapat menunjukkan perkembangan ketidakseimbangan plasenta.

Dalam apa kes bolehkah doktor menetapkan kajian HCG saya kepada pesakit hamil?

 • Sebagai sebahagian daripada diagnosis umum pada peringkat awal kehamilan.
 • Semasa diagnosis semasa kehamilan.
 • Jika anda mengesyaki perkembangan ektopik kehamilan, pembekuan janin.
 • Dengan ancaman pengguguran spontan yang sedia ada.
 • Apabila menjalankan apa yang dikenali sebagai "analisis triple" (estriol, ACE) untuk mengenalpasti kecacatan pada anak yang belum lahir.

Normal HCG MoM untuk mengandung menjelang minggu

Seperti yang telah kami katakan, nilai rujukan MOM semasa kehamilan di institusi diagnostik berbeza mungkin berbeza, tetapi mereka tidak pernah meninggalkan julat 0.5-2. [2], [3]

Nilai hCG boleh ditentukan dalam IU / ml atau dalam mMU / ml. Nilai normal dalam IU / ml adalah:

Tempoh kehamilan dari hari haid yang terakhir

Anggaran hCG

Minggu kedua

50-300

Minggu ketiga hingga keempat

1500-5000

Minggu Keempat ke Kelima

10000-30000

Kelima hingga minggu keenam

20000-100000

Keenam ke minggu ketujuh

50000-200000

Minggu ketujuh hingga lapan

40000-200000

Kelapan hingga minggu kesembilan

35000-140000

Kesembilan hingga minggu kesepuluh

32500-130000

Kesepuluh hingga minggu kesebelas

30000-120000

Kesebelas hingga minggu kedua belas

27500-110000

Minggu Ketiga Belas hingga Keempat Belas

25000-100000

Lima belas ke minggu keenam belas

20000-80000

Seventeenth to twenty first week

15000-60000

Selepas menetapkan keputusan hCG, MoM dikira - nisbah penunjuk yang diperolehi kepada median. Nilai-nilai fisiologi normal semasa kehamilan, ingat, dianggap sebagai pelbagai 0.5-2.

AFP dalam MOM semasa hamil

AFP dibaca sebagai alpha-fetoprotein. Ia adalah bahan protein yang dihasilkan di dalam hati dan sistem pencernaan embrio. Kajian AFP untuk pesakit hamil dilakukan untuk menentukan kecacatan perkembangan pada bayi yang belum lahir. [4]

Petunjuk AFP bergantung kepada banyak faktor - contohnya, pada kaedah diagnostik yang digunakan. Untuk mengelakkan salah faham, adalah lazim untuk mempertimbangkan sisihan tahap kandungan AFP dari nilai normal menggunakan MoM yang sama - tahap kepelbagaian median.

Penunjuk biasa MoM ketika mengambil ACE dianggap sebagai kisaran 0.5-2.

Nombor-nombor ini didapati dinaikkan dalam keadaan sedemikian:

 • dengan pelbagai kehamilan;
 • dengan nekrosis tisu hati pada janin;
 • dengan gangguan pembentukan saraf neural janin, aplasia kongenital dinding abdomen anterior;
 • dengan hernia umbilik atau penyakit buah pinggang janin.

Pengurangan dalam MoM AFP diperhatikan:

 • dengan trisomi 18, 21 (berkaitan dengan sindrom Down);
 • dengan kelewatan pembangunan;
 • dengan kematian intrauterin, gangguan spontan;
 • dengan hanyut sista.

Di samping itu, tahap yang rendah hanya boleh disebabkan oleh kesilapan dalam menghitung umur kehamilan (yang bermaksud bahawa konsep benar berlaku lebih lambat daripada sebelumnya yang diandaikan).

Norm AFP MoM semasa hamil menjelang minggu

Kandungan AFP dalam aliran darah wanita hamil secara beransur-ansur mula meningkat, bermula dari 14 minggu. Peningkatan berterusan diperhatikan sehingga kira-kira 32-34 minggu, selepas itu peringkat mula menurun. [5]

Norma dikira dengan nilai berikut:

 • tempoh 13-15 minggu - 15-60 U / ml (0.5-2 MoM);
 • tempoh 15-19 minggu - 15-95 U / ml (0.5-2 MoM);
 • tempoh 20-24 minggu ialah 27-125 U / ml (0.5-2 MoM).

Harus diingat bahawa penunjuk AFP atau MoM sahaja tidak cukup bermaklumat semasa kehamilan. Hasil analisis harus dibandingkan dengan kesimpulan ultrasound, kajian tahap hormon plasenta, nilai hCG dan estriol bebas. Hanya penilaian komprehensif mengenai keputusan akan menentukan risiko kecacatan pada janin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.