^
A
A
A

Pengerasan adalah cara untuk kesihatan anak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anda boleh memulakan prosedur pembajaan pada bila-bila masa sepanjang tahun. Perkara utama ialah ia berlaku secara beransur-ansur dan kerap. Pematuhan terhadap peraturan pembajaan membolehkan meningkatkan kesihatan kanak-kanak dan mengurangkan kekerapan lawatan ke pakar kanak-kanak.

Melepaskan, menggosok, mandi udara dan latihan fizikal akan memberi manfaat jika anda melakukannya mengikut peraturan:

  • Berjalan di sekitar apartmen dengan kaki kosong adalah langkah pertama untuk kehidupan yang "baru". Benarkan remah-remah berjalan kaki tanpa alas kaki dan rumput, pasir, kerikil pada hari-hari musim panas yang panas. Walau bagaimanapun, anda boleh meletakkan di dalam sekelompok lembangan dengan air dan biarkan anak di dalamnya "menampar" sejumlah masa.
  • Berjalan - "lampu hijau"! Pada musim sejuk, jumlah masa yang dihabiskan di jalan itu perlu mencapai 3-4 jam sehari. Pada musim panas, anda boleh menghirup oksigen sepanjang hari.
  • Belajar untuk tidur dengan tingkap terbuka pada bila-bila masa sepanjang tahun.
  • Latihan adalah tambahan yang baik untuk berjalan. Setiap pagi, mulakan dengan sedikit bayaran, dan berjalan-jalan - mainkan permainan aktif.
  • Cravations adalah tahap pengerasan yang khusus. Anda perlu memulakannya dengan menggosok serbuk badan dengan tuala terry basah. Kemudian anda boleh meneruskan ke kaki mandi: tuang dua basuh dengan air yang berbeza suhu dan bergantian menurunkan kaki bayi selama 20 saat dalam air suam, dan kemudian selama 10 saat-ke dalam sejuk. Dalam sebulan, kami menyerahkan kaki ke lutut dengan air pada suhu bilik, dan sebulan atau dua kemudian, kepada jiwa yang berbeza dengan suhu air sejuk sekurang-kurangnya 20 darjah.

Selepas mandi, keringkan tuala dengan tuala.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.