^

Perubahan hCG dalam kehamilan ektopik dan nilai diagnostik mereka

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Semasa mengandung, pelbagai perubahan berlaku di dalam badan wanita. Sesetengah daripada mereka kelihatan kepada mata kasar, sementara yang lain tersembunyi sehingga mereka dapat dikenal pasti hanya melalui ultrasound atau diagnosis makmal. Sebagai contoh, perubahan dalam latar belakang hormon, dan mereka sangat ketara, sebelum kemunculan gejala luaran yang menunjukkan pelanggaran, boleh ditentukan hanya dengan kaedah makmal. Jadi tahap hCG dengan kehamilan ektopik akan jauh lebih rendah daripada biasa, dan penyebab peningkatan tahap hormon ini boleh menjadi diabetes gestasi atau patologi kromosom janin.

Ia adalah cara doktor makmal kadang-kadang secara tidak sengaja mendedahkan penyakit serius kehamilan yang sudah di peringkat awal. Dan walaupun ia adalah sukar untuk menilai mengenai penyakit tertentu, perubahan dalam tahap hormon membolehkan masa untuk mengesyaki penyakit itu dan untuk mengambil langkah-langkah yang perlu untuk rawatan, dan jika perlu sampukan kehamilan yang tidak normal berdasarkan analisis semata-mata hCG atau AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kepada siapa dan kapan analisis HCG dijadualkan?

Ujian darah umum dan urinisis, yang wajib bagi wanita dalam diagnosis kehamilan, termasuk ektopik, dan pendaftaran, boleh memberitahu banyak tentang kesihatan ibu masa depan. Tetapi mereka tidak memberikan maklumat yang mencukupi mengenai perkembangan janin pada masa berlakunya kehamilan dan lokasinya. Dan selepas semua, membawa kanak-kanak adalah satu proses yang agak rumit dan panjang, setiap tahap yang disertai oleh perubahan tertentu dalam penunjuk makmal, yang hanya dapat dikesan melalui ujian dan ujian khas.

Satu analisis khas seperti kehamilan adalah kajian tahap gonadotropin manusia chorionic (hCG). Apakah hCG itu? Ini adalah hormon tertentu, yang secara amnya tidak terdapat pada orang yang sihat di luar tempoh kehamilan. Pada lelaki, pengesanan chorionic gonadotropin dalam darah adalah mungkin hanya dengan perkembangan penyakit onkologi sistem reproduktif (teratoma / seminoma testis). Neoplasma tersebut paling sering dikesan dalam lelaki dan lelaki muda. Dalam kes ini, analisis HCG membantu menjelaskan diagnosis.

Peningkatan tahap gonadotropin chorionik dalam wanita dengan kebarangkalian tinggi menunjukkan permulaan kehamilan. Hakikatnya ialah untuk penghasilan hormon yang luar biasa ini bertanggungjawab untuk embrio, atau sebaliknya shellnya, yang memberikan pemakanan janin dan dipanggil chorion. Oleh itu, hormon itu dipanggil chorionic. Kemudian, apabila plasenta terbentuk (kira-kira 3-4 bulan selepas kehamilan), ia juga mula menghasilkan hCG, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil.

Chorion adalah sampul luar janin, yang menyokong fungsi kelenjar endokrin sementara (badan kuning) dari saat pembuahan dan pembentukan plasenta. Daya tahan tubuh kuning, menghasilkan estrogen dan progesteron, yang diperlukan untuk mengekalkan kehamilan, dipelihara dengan tepat melalui perkembangan gonadotropin chorionic. Iaitu, proses-proses ini saling berkaitan dan bertujuan untuk menyediakan badan seorang wanita untuk membawa anak. Tidak menghairankan bahawa gonadotropin mula dihasilkan oleh chorion hampir dari masa konsepsi anak itu, sebaik sahaja sperma bapa menyatu dengan telur ibu.

Tahap hormon kehamilan meningkat dengan ketara dari hari ke hari hingga 8-12 minggu kehamilan, selepas itu secara beransur-ansur menurun, yang disebabkan oleh penyediaan organisme untuk melahirkan anak. Lagipun, apabila bentuk plasenta dalam trimester kehamilan kedua, semua organ dan sistem utama anak sudah terbentuk dan mula berfungsi. Ini sudah menjadi lelaki kecil yang serba lengkap, yang beransur-ansur bersiap sedia untuk wujud di luar rahim ibu.

Apa yang penting untuk hCG semasa kehamilan? Fakta bahawa ia adalah terima kasih kepada beliau menyokong tahap hormon lain yang perlu di dalam badan wanita, termasuk estrogen dan progesteron, yang sangat penting untuk kehamilan normal. Sudah jelas bahawa sisihan tahap hCG dari indeks normal akan menunjukkan pelanggaran tertentu.

Apakah tanda-tanda untuk analisis hCG:

  • Dia ditetapkan untuk wanita yang mengalami kelewatan atau kekurangan haid tanpa sebarang gejala kehamilan lain. Peningkatan tahap gonadotropin chorionic akan menjadi bukti konsepsi yang telah berlaku, jika tidak ia melibatkan beberapa pelanggaran dalam sistem pembiakan.
  • Dengan bantuan analisis boleh ditentukan dengan kehamilan sangat awal untuk jangka, kerana meningkatkan tahap hCG dalam air kencing telah disambut selama 6-8 hari selepas persenyawaan (ini adalah satu daripada kaedah paling cepat untuk menentukan kehamilan), dan darah vena, walaupun untuk 2-3 hari.
  • Kajian ini ditetapkan untuk mengandung kehamilan berlipat ganda, apabila dua atau lebih embrio tumbuh di rahim dan matang pada masa yang sama.
  • Analisis ini adalah terutamanya berkaitan jika doktor yang mempunyai sebab untuk mempercayai pengguguran ektopik atau terlepas, yang memerlukan campur tangan pembedahan segera dan penamatan kehamilan (hCG kehamilan ektopik atau menghentikan perkembangan janin dalam kandungan akan ada penyelewengan dari norma).
  • selepas pengguguran spontan atau pengguguran tidak profesional, ada keadaan apabila tisu-tisu embrio dan tisu plasenta tidak dikeluarkan sepenuhnya dari tubuh, yang menimbulkan bahaya kepada kesihatan wanita. Kehadiran chorion sisa dan plasenta akan menunjukkan tahap yang tinggi hCG, yang produk yang mereka terlibat, jika tiada hCG kehamilan normal tidak boleh melebihi 5 IU per darah ml.

Ia mesti dikatakan bahawa analisis ini ditetapkan untuk wanita hamil hari ini dan tanpa sebarang petunjuk. Masa yang sukar dalam kehidupan wanita mempunyai beberapa fasa kritis: 8, 12-14, 16-18 minggu kehamilan. Ia adalah pada masa ini dengan kebarangkalian lebih besar kehamilan pudar atau patologi lain. Berkaitan dengan ini, kajian saringan dijalankan secara khusus untuk fasa kritis ini, yang membolehkan diagnosis tepat pada masanya komplikasi kehamilan.

Pertumbuhan nilai hCG menceritakan bagaimana janin tumbuh dan berkembang. Oleh itu, analisis mengenai hCG bersama-sama dengan kajian darah pada alpha-fetoprotein dan estriol dimasukkan dalam kompleks diagnosis pranatal mengenai perkembangan janin.

Pada pelbagai patologi kehamilan analisis hCG boleh dibelanjakan dalam dinamik, iaitu. Dengan selang masa 2 hari. Hakikatnya ialah semasa kehamilan biasa dalam tempoh ini terdapat penggandaan gonadotropin chorionik dalam darah. Dengan kehamilan ektopik dan lebih-lebih lagi apabila fetal pudar, peningkatan hCG adalah kurang sengit.

Penyediaan dan teknik analisis

Untuk menentukan tahap gonadotropin chorionic pada kehamilan, pelbagai kaedah diagnosis makmal digunakan. Varian yang paling mudah dari ujian adalah jalur ujian, mekanisme tindakan yang berdasarkan tepat pada peningkatan tahap hCG setelah konsepsi.

Ujian kehamilan boleh dibeli di mana-mana farmasi dan juga di pasaraya runcit. Ia adalah jalur cahaya dengan reagen digunakan untuk itu, yang berubah warna apabila bersentuhan dengan air kencing, menyebabkan jalur kedua yang menunjukkan kehamilan.

Masalahnya ialah selepas 6-8 hari selepas pembuahan dalam air kencing ada tahap gonadotropin yang cukup untuk mendiagnosis kehamilan. Satu lagi perkara ialah sensitiviti kebanyakan ujian membolehkan anda mengesan kehamilan hanya selepas 2 atau lebih minggu. Yang paling tepat ialah ujian inkjet dan digital, yang tidak boleh diturunkan ke dalam bekas dengan air kencing atau air kencing yang menetes di atasnya, tetapi disampaikan di bawah aliran segar.

10 saat hubungan jalur ujian dengan air kencing cukup untuk reaksi bermula, dan hasilnya boleh dilihat selepas 1-10 minit, bergantung kepada tahap hCG. Tetapi jika ujian biasa untuk konsentrasi hormon dan masa kehamilan boleh dihakimi terutamanya pada intensiti warna jalur yang ditunjukkan, versi elektronik ujian akan memberikan maklumat dalam versi digital.

Analisis seperti hCG ini agak sesuai untuk menentukan kehamilan, tetapi ia boleh mengatakan sedikit tentang masa dan sifat kursus. Ie Ujian yang biasa untuk hCG dengan kehamilan ektopik akan sedikit memberi maklumat. Mereka akan menunjukkan kehadiran kehamilan dalam mana-mana, tetapi tahap gonadotropin dan dinamika pertumbuhannya hanya dapat ditebak. Mencurigakan mungkin kelihatan warna yang tidak mencukupi pada jalur kedua atau ketiadaannya semasa pemeriksaan berulang.

Ujian digital dalam hal ini lebih menarik, kerana ia membolehkan anda menilai kepekatan hormon, dan dalam analisis kedua, bahkan menilai sejauh mana tahap hCG telah meningkat dalam tempoh tertentu. Perubahan sedemikian memberikan peratusan yang lebih tinggi hasil sebenar dalam 2 bulan kehamilan yang pertama, dan selepas itu, kejadian seperti ini sebagai hasil ujian kehamilan yang negatif mungkin.

Dengan cara yang sama, air kencing dianalisis untuk chorionic gonadotropin di makmal. Seorang wanita hamil dalam kes ini perlu menjalani analisis air kencing pagi. Kenapa pagi? Kerana kepekatan gonadotropin mempengaruhi jumlah cecair mabuk. Lebih banyak air minuman wanita, semakin rendah kepekatan hormon kehamilan, yang akan mengganggu hasil sebenar. Hari sebelum mengambil ujian, ia juga tidak disyorkan untuk minum banyak cecair, terutamanya sebelum tidur.

Dengan kehamilan ektopik dan komplikasi lain, yang paling sesuai adalah melakukan ujian darah untuk hCG. Dalam gonadotropin darah dikesan lebih cepat daripada dalam air kencing, dan keputusan ujian darah dianggap paling tepat. Darah diambil dari urat, selepas itu sebahagian cecair dipisahkan dengan bantuan sentrifuge dan reagen ditambahkan. Penganalisis menukarkan hasil kuantitatif ke dalam digital, yang digunakan untuk mendiagnosis perjalanan kehamilan.

Analisis apa-apa adalah nilai diagnostik, jika hasilnya dapat dipercayai, oleh itu, beberapa persiapan sering diperlukan sebelum analisa. Secara ideal, darah, seperti air kencing, mesti diambil pada waktu pagi sebelum sarapan, beberapa waktu selepas kebangkitan. Sekalipun darah perlu diambil pada masa yang lain, untuk meningkatkan ketepatan penyelidikan, disarankan untuk menahan diri dari makan dan mengehadkan penggunaan air dan 5-7 jam sebelum mengambil darah untuk analisis.

Kehamilan ektopik

Hampir setiap wanita bermimpi pada satu masa yang sempurna untuk menjadi ibu yang bahagia dari bayinya sendiri. Tetapi untuk ini dia harus hamil dan menanggung seorang anak. Persenyawaan telur berlaku selepas pembebasannya ke dalam tiub fallopian, tetapi ini tidak mencukupi untuk perkembangan normal kehamilan. Selepas itu duo, yang dibentuk dari janin manusia (embrio) harus mengikuti tiub fallopian terus ke dalam rahim, di mana ia tetap untuk kediaman tetap 2-3 minggu selepas persenyawaan berlaku.

Tetapi kadang-kadang ia berlaku bahawa telur dalam masa yang diberikan tidak mempunyai masa untuk menyusup ke rahim dan ia perlu "menyelesaikan" di tempat lain. Selalunya, lokasinya penyetempatan adalah tiub rahim sendiri, selalunya telur janin tetap berdekatan dengan ovari, di rongga perut atau serviks uterus. Walau bagaimanapun, jika embrio berkembang di luar rahim, seseorang bercakap mengenai patologi yang disebut "kehamilan ektopik".

Keadaan ini dianggap tidak sesuai untuk perkembangan normal kanak-kanak, terutamanya jika janin tertutup di dalam tiub uterus. Dimensi lumen tiub fallopian tidak direka untuk meningkatkan telur disenyawakan yang datang dengan pertumbuhan dan perkembangan janin, jadi janin akan ketinggalan dalam pembangunan dan tidak lama lagi akan mati. Untuk memastikan kehamilan seperti itu tidak masuk akal.

Selain itu, kehamilan ektopik adalah ancaman kepada kehidupan seorang wanita hamil. Lumen kecil tiub fallopi dan keanjalan dinding yang tidak mencukupi adalah faktor risiko untuk pecah organ apabila janin tumbuh. Ini adalah keadaan yang sangat berbahaya, di mana terdapat sakit yang teruk dan pendarahan dalaman yang berlimpah. Jika pesakit tidak membantu dalam masa, wanita itu menghadapi kematian. Dan walaupun doktor berjaya menyelamatkan nyawanya, tidak mungkin memulihkan tabung rahim yang rosak, jadi kemungkinan menjadi hamil akan sangat rendah. Lagipun, walaupun selepas campur tangan yang tepat pada masanya, kemungkinan kehamilan dikurangkan sebanyak separuh.

Pada bulan pertama selepas konsep, hampir mustahil untuk membezakan kehamilan ektopik dari normal tanpa kajian khusus. Seorang wanita juga boleh membangunkan toksikosis pada peringkat awal, membengkak kelenjar susu, berhenti menstruasi atau berubah menjadi sebilangan kecil bulanan.

Tanpa mengira penyetempatan embrio mengelilingi membendung shell (chorion), yang menghasilkan gonadotropin korionik manusia, dan dengan itu tahap hCG apabila kehamilan ektopik meningkat. Apa yang boleh analisis boleh membantu dalam keadaan sedemikian? Dan hakikat bahawa hCG dalam kehamilan rahim dan ektopik sangat berbeza.

Tahap hCG dalam kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik adalah keadaan di mana janin tidak boleh berkembang secara normal. Walaupun ia adalah bersaiz kecil dan boleh diletakkan di lumen tiub fallopio pembangunan boleh meneruskan seperti biasa, seperti yang akan memberi keterangan secara tetap meningkatkan tahap chorionic gonadotropin manusia. Tetapi secara beransur-ansur dinamika pertumbuhan hCG dalam kehamilan ektopik berubah.

Untuk memahami perbezaan antara kadar pertumbuhan hCG dalam rahim dan kehamilan tambahan-rahim yang lebih baik, ia adalah perlu untuk tahu tahap chorionic gonadotropin manusia jika tiada mengandung. Adalah dipercayai bahawa kepekatan hormon ini berubah setiap 1.5-2 hari, di mana indeks meningkat hampir dua kali. Iaitu, selepas mengambil pengukuran hCG pada selang waktu walaupun dalam masa beberapa hari, sudah mungkin untuk membuat kesimpulan yang pasti mengenai perjalanan kehamilan.

Ia tidak masuk akal untuk cat perubahan harian hCG dalam kehamilan cukup untuk menganggap ia perkara biasa bagi minggu dalam perkembangan normal janin, dan kemudian bandingkan kadar hCG dengan petunjuk yang diperhatikan dalam kehamilan ektopik.

Jika seorang wanita tidak mengandung, gonadotropin dalam darahnya tidak dapat dikesan atau terkandung dalam jumlah yang tidak melebihi 5 IU / mL. Inilah titik rujukan yang dipanggil, disebut rujukan. Peningkatan selanjutnya dalam hCG akan menunjukkan kehamilan pada wanita atau onkologi pada lelaki. Tetapi sebagai chorionic gonadotropin manusia mula menonjol dari saat persenyawaan, janin adalah pada minggu pertama kehamilan, prestasi boleh meningkat kepada 20-35 IU / ml.

Selama 1-2 minggu kehamilan, ketika janin masih dalam perjalanan ke rahim, kandungan hCG dalam darah wanita berkisar antara 20 hingga 350 IU / ml. Kami menekankan perkataan "kira-kira", kerana makmal yang berbeza menentukan kepekatan gonadotropin semasa mengandung dengan pelbagai kaedah yang dapat memberikan hasil yang berbeza. Oleh itu, dalam setiap institusi ini, mereka membangun jadual sendiri yang menentukan kadar hCG dalam kehamilan normal dan patologi.

Berikut adalah contoh salah satu jadual itu, di mana lajur pertama akan mencerminkan tempoh kehamilan pada minggu, dan had atas dan bawah kedua hCG dalam IU per ml darah.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Jika keputusan ujian bertulis tangan berada dalam skop jadual di atas, ini tidak boleh dianggap sebagai alasan untuk panik. Jadual ini adalah untuk tujuan maklumat dan secara asasnya kita dapat melihat bagaimana sebelum 7-11 minggu kehamilan, kadar hCG meroket, dan kemudian secara beransur-ansur mula menurun.

Kami telah memeriksa dinamik chorionic gonadotropin manusia dalam perjalanan biasa kehamilan dan janin diletakkan dengan betul, dan apa yang HCG pada kehamilan ektopik? Secara umum, gambar adalah serupa: pertama, terdapat peningkatan nilai hCG, dan kemudian jatuh. Tetapi di sini, peningkatan tahap hCG dalam kes ini jauh lebih rendah berbanding dengan kehamilan yang sedang berkembang.

Oleh itu, semasa dua minggu pertama kehamilan, perbezaan dalam pertumbuhan gonadotropin chorionic mungkin tidak dapat diperhatikan. Tetapi sudah pada penunjuk 3-4 minggu mungkin kurang dari 2 kali dan lebih daripada yang diperlukan untuk tempoh ini. Tahap maksimum hCG dalam kehamilan ektopik biasanya tidak melebihi 75,000 IU / ml, manakala dalam kehamilan normal dalam tempoh yang sama penunjuk akan mencapai 291000 IU / ml.

Seperti yang anda dapat lihat, perbezaannya dapat dirasai. Tahap yang rendah chorionic gonadotropin manusia adalah satu petunjuk bahawa buah ini terbantut, dan pada lokasi dalam tiub fallopian tidak dapat dielakkan. Dan tidak kira bagaimana buah itu dipupuk. Persenyawaan in vitro, ovum disenyawakan apabila duduk terus ke dalam rahim seorang wanita, juga berlaku situasi di mana embrio perubahan lokasi, tergelincir ke dalam tiub fallopio atau rongga abdomen, di mana tetap dan kemudiannya meningkat. HCG dengan kehamilan ektopik selepas IVF mempunyai dinamik sama seperti dalam konsep semula jadi, tidak selesai bergerak telur di dalam rahim.

Sekiranya kehamilan ektopik tidak dikesan pada minggu pertama selepas konsepsi, pertumbuhan perlahan hCG diperhatikan sehingga 7-8 minggu, dan kemudian jatuh. Pada masa ini, pudar janin paling sering diperhatikan, apabila ia berhenti daripada pembangunan dan binasa, yang, jika tidak terletak dengan betul, kemungkinan besar. Tetapi rehat seperti itu boleh berlaku sebelum ini.

Tahap hCG dalam kehamilan mati tidak pernah mencapai paras yang tinggi dan selepas kematian embrio mula menurun dengan cepat. Tetapi untuk tahap yang tidak hamil normal, dia boleh mendekati hanya selepas keguguran atau pengguguran, dan dlish bahawa jika badan ibu tidak kekal tisu embrio zarahan atau plasenta.

Dengan kehamilan ektopik dan kelewatan embrio dalam tiub fallopian, tidak ada penolakan yang merosakkan embrio, walaupun janin dibekukan. Dalam kes ini, dengan kehamilan patologi yang berterusan, tahap hCG akan menjadi sangat rendah dan tanpa campur tangan pembedahan ia tidak dapat disebarkan.

Perubahan hCG dalam kehamilan ektopik, berbeza dengan norma, membenarkan seseorang untuk mengesyaki patologi, tetapi ini tidak mencukupi untuk membuat diagnosis yang tepat. Penurunan hormon ini diperhatikan dengan ancaman keguguran disebabkan oleh lag dalam pembangunan embrio atau kekurangan plasenta. Walaupun simptom seperti sakit perut di bahagian bawah dan pelepasan cairan coklat atau merah tidak spesifik, dan mustahil untuk mendiagnosis. Oleh itu, bagi pengesahan kehamilan ektopik juga keputusan ultrasound penting, yang menunjukkan ketiadaan janin dalam rahim dengan kehadiran gejala-gejala lain kehamilan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.