^

Apa yang perlu dilakukan dengan volum badan dan mengapa anda tidak memerlukan skala

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Apabila seorang wanita berusia lebih dari 40 tahun, dia berusaha keras untuk mengekalkan angka yang baik dan mengawal berat badan. Untuk ini, seorang wanita membeli skala. Dan dia tidak mengesyaki bahawa ini adalah perkara tambahan di ladang, kerana ia boleh melakukan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan. Mengapa?

Libra boleh menyebabkan kemurungan

Libra boleh menyebabkan kemurungan

Baki boleh memaparkan berat badan. Menurut beliau, wanita itu berorientasi, dia kehilangan berat badan atau sembuh. Tetapi wanita tidak mengambil kira hakikat bahawa tisu lemak boleh digantikan oleh tisu otot dengan pendekatan yang munasabah. Dalam kes ini, orang itu lebih kurus, lebih sihat, tetapi beratnya - sayangnya - tidak berkurangan.

Berat juga boleh datang, tetapi ia hanya bermakna bahawa wanita bertindak dengan betul, melakukan sukan dan mengubah menu. Mengapa dia mendapat berat ketika melakukan ini? Ambil perhatian fakta: otot berat 6 kali lebih tinggi daripada tisu lemak. Oleh itu, berat dan angka yang buruk tidak sama.

Apa yang berlaku apabila anda menggunakan hormon untuk menurunkan berat badan?

Sekiranya anda diresepkan hormon yang betul, yang membentuk kekurangan beberapa hormon dalam badan dan menghilangkan tahap yang terlalu tinggi kepada orang lain, anda dapat mengurangkan berat badan dengan berkesan.

Catat petunjuk ini dalam buku nota (atau isi fail) setiap 30 hari. Jadi anda akan melihat bagaimana keadaan badan anda berubah, sama ada tisu lemak hilang dan pertumbuhan otot.

  • Rajah: Tisu adipose - sehingga 30%
  • Bagaimanakah jumlah pinggang sesuai dengan saiz paha - sehingga 0.8
  • Pinggang sehingga 84 cm
  • Indeks jisim badan - sehingga 25

Apakah maksud "fizikal"?

Oleh istilah ini, doktor merujuk kepada nisbah otot dan tulang (ini adalah tisu tanpa lemak) dan lemak. Tisu lemak diperlukan untuk seseorang untuk mendapatkan tenaga, keupayaan untuk hamil, dan juga untuk tidak membekukan dalam sejuk (bertindak sebagai tisu lemak sebagai jenis depot perlindungan).

Mengapa seorang lelaki mempunyai lemak?

Dalam tisu adipose, hormon estrogen terbentuk, yang mempunyai harta membantu orang untuk pulih dalam keadaan yang tertekan.

Berapa lemak dalam badan yang menunjukkan obesiti?

Tubuh wanita berbeza dari organisma lelaki kerana ia mempunyai lebih banyak rizab lemak. Ia adalah perlu bagi wanita untuk mengandung dan menanggungnya.

Fakta menunjukkan ini: obesiti pada wanita adalah 33% lemak dalam tubuh; obesiti pada lelaki - seperempat lemak yang berkaitan dengan sel-sel tubuh yang lain. Itulah 25%.

Setiap tahun, wanita dengan sebahagian kecil daripada tisu lemak (sehingga 25%) cepat memecahkan tulang, sering terdapat patah tulang. Oleh itu, jangan biarkan badan anda keletihan, sentiasa kehilangan berat badan. Ini akan merosakkan tulang anda. Terutama pada usia 30 tahun.

Tahu bahawa 25% lemak adalah tanda itu, di bawah mana anda tidak boleh menggugurkan wanita berusia 30 tahun ke atas, mengeluarkan lemak dari tubuh.

Jumlah lemak yang optimum

Ia sukar untuk mentakrifkannya. Terdapat skala yang membantu seseorang melakukannya. Benar, mereka mempunyai tahap ketepatan yang rendah. Kaedah yang lebih dipercayai ialah rintangan elektrik, sebatian hidrostatik dan ARL.

Terdapat kaedah lain - semata-mata visual. Berdiri pada skala, anda dapat melihat perubahan kecil dalam berat badan - kenaikan atau penurunan berat badan hanya 1-2 kilo. Tetapi anda akan melihat bahawa garis besar angka anda telah berubah.

Pakaian duduk di atas anda sama sekali berbeza, saya cair dan paha menjadi lebih ketara, lipatan dari belakang saya hilang, dan perut saya secara berkurangan.

Ini bermakna bahawa tisu lemak telah sebahagiannya berubah menjadi tisu otot. Anda telah menjadi lebih langsing, lebih mudah untuk anda bergerak, anda berasa lebih baik.

Dan beratnya tidak banyak berubah, kerana tisu tulang dan otot seberat lebih banyak daripada lemak.

Apakah jenis gambar awak?

Terdapat pelbagai jenis angka. Biasanya mereka dibandingkan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan - jadi orang lebih mudah menavigasi. Tahap obesiti menjadikan seseorang kelihatan seperti pir atau epal. Pear adalah bahagian bawah yang berat, terutamanya punggung dan pinggul, dan bahagian atas - dada dan bahu - agak sempit.

Epal adalah lemak besar di abdomen, dengan orang tersebut hampir tanpa pinggang.

Bagi wanita, angka ini lebih tipikal dalam bentuk pir, dan lelaki lebih seperti epal.

Kedua-dua jenis obesiti adalah berbahaya bagi sistem kardiovaskular dan pernafasan, mungkin terdapat risiko mengembangkan kencing manis. Nisbah volume paha ke lilitan pinggang akan memberitahu anda jenis angka anda. Bagaimana untuk menentukan ini lebih tepat?

Epal atau pir?

Ambil selimeter jahitan biasa dan ukur pinggang di bahagian nipisnya. Sekarang pinggul berada di bahagian paling padat mereka. Jika anda membahagi pinggang dengan jumlah pinggang anda, anda akan mendapat angka yang akan menunjukkan jenis angka anda.

Angka biasa - nisbah ini untuk wanita kurang daripada 0.8 (kita mengambil dimensi tidak dalam sentimeter, tetapi dalam inci). Bagi lelaki, penunjuk ini lebih banyak berleluasa - sehingga 1.

Jika angka itu lebih besar, maka anda mempunyai obesiti dengan jenis epal atau pir - ini ditentukan secara visual. Siapa yang tidak suka mengganggu dengan mengira, ukur ukuran pinggang sahaja. Sekiranya pinggang lebih daripada 83-84 cm, beratnya melebihi norma.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Apakah indeks jisim badan?

Ia disingkat KMT. Ia dikira dari formula dengan data pertumbuhan dan berat. Untuk mengira KMT, anda perlu membahagikan berat (dalam kilo) dengan ketinggian dalam meter, kuasa dua.

Apakah indeks jisim badan anda dan obesiti, ia boleh didapati dalam jadual khas dengan data KMT.

Bagi mereka yang berusia lebih dari 35 tahun. Jika KMT anda lebih daripada 27, maka anda mempunyai obesiti dalam satu cara atau yang lain.

Pada usia 35 obesiti adalah KMT lebih besar daripada 27.

Pada usia 35 tahun dan obesiti adalah KMT sehingga 25 tahun. Jika pada usia ini nisbah jisim badan anda adalah 30 atau lebih, maka ini adalah tahap obesiti yang sangat teruk. Dalam kes ini, anda boleh mengalami kencing manis, penyakit kardiovaskular dan kerosakan dalam sistem pernafasan.

Adakah jadual menunjukkan nisbah berat / pertumbuhan yang betul?

Jangan bergantung kepada mereka secara literal, diberi setiap angka. Hakikatnya adalah bahawa jadual-jadual ini boleh berbeza-beza. Di samping itu, setiap umur menganggap nisbah berat dan ketinggiannya.

Jadual tidak sempurna kerana mereka tidak menganggap berat lemak, tisu otot dan tulang. Oleh itu, seseorang yang mempunyai tulang padat dan berat mungkin lengkap mengikut jadual, walaupun dalam amalan ini tidak demikian.

Oleh itu, untuk menentukan sama ada anda mempunyai obesiti, dapatkan nasihat pakar endokrin.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.