^

Diet untuk kumpulan darah ketiga

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Bagi orang yang mempunyai kumpulan darah ketiga, produk mudah dijemput. Adalah dipercayai bahawa wakil-wakil kumpulan ini makan hampir semuanya. Mari lihat butirannya.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Kumpulan darah ketiga - apa yang kita makan?

Wakil kumpulan darah ketiga mempunyai saluran pencernaan yang sangat maju dan sihat. Ini memungkinkan untuk mencerna dan mengasumsikan kepada mereka sebarang makanan tanpa akibat. Tetapi ada juga bahaya terlalu banyak makan, kerana orang yang sihat tidak mengalami sebarang kesulitan dengan makanan.

Oleh itu, kebimbangan utama bagi orang yang mempunyai kumpulan darah ketiga tidak banyak memilih makanan untuk membataskan diri dengan kuantiti. Dan kemudian semuanya akan teratur.

Orang yang mempunyai kumpulan darah ketiga mempunyai satu lagi harta yang sangat baik. Mereka cepat menyesuaikan diri dengan perubahan dalam diet. Oleh itu, mereka boleh dengan mudah makan masakan mana-mana negara. Dalam had yang munasabah, tentu saja.

Terima kasih kepada harta yang luar biasa ini, orang yang mempunyai kumpulan darah ketiga boleh mempunyai jadual yang berlainan - tidak seperti wakil kumpulan lain. Dan, jika mereka tidak bersemangat, makan segala-galanya, angka cemerlang dan kesihatan yang baik, bersama-sama dengan kekebalan yang kuat, mereka disediakan.

Apa yang lebih baik dalam menu diet untuk kumpulan darah ketiga?

Susu

Mengikut teori kemunculan kumpulan darah yang berlainan, yang ketiga berlaku pada waktu ketika seseorang menjinakkan binatang liar. Salah satu haiwan ini adalah seekor lembu. Dan domba, yang juga memberi susu, dan unta. Dan kuda boleh dikaitkan dengan kasta yang sama.

Oleh itu, produk tenusu dan masam untuk wakil-wakil kumpulan darah ketiga - menu itu. Mereka memberikan mereka tulang yang sihat, rambut, gigi. Produk-produk susu ibu yang masih sempurna membersihkan organisme.

Tetapi dari keju dengan acuan kepada orang-orang seperti itu adalah lebih baik untuk menahan diri, serta dari keju yang diproses - mereka adalah kalori dan mungkin tidak berfungsi dengan baik di dalam badan, menyebabkan penapaian dalam usus.

Daging

Hidangan daging sangat baik untuk wakil-wakil kumpulan darah ketiga. Adalah lebih baik untuk memasukkan dalam makanan terutama kambing dan daging arnab yang berguna. Benar, lakukan ini lebih baik 2-3 kali seminggu pada maksimum, supaya tidak membebankan kerja saluran pencernaan.

Tetapi ayam tidak boleh dimasak sama sekali. Disebabkan tahap yang tinggi Lectin dalam komposisi (a protein yang mempunyai keupayaan untuk mengikat sisa karbohidrat pada permukaan sel-sel darah), ayam boleh menjejaskan sel-sel darah melekat bersama-sama dengan mereka dan menyumbat sistem darah.

Di samping itu, sejumlah besar lektin di dalam tubuh boleh menjejaskan saluran gastrousus, menyebabkan penyakit yang tidak baik dan tidak selesa seperti dysbiosis. Lectin juga dapat mempromosikan keradangan organ-organ dalaman. Oleh itu, dalam menu mereka mesti dihadkan kepada maksimum.

Ikan

Wakil kumpulan darah ketiga sangat digalakkan untuk makan ikan jenis rendah lemak. Terutama, ikan laut (gumpalan, herring, lufar, makarel kuda, saury). Lemak ikan laut membantu mengurangkan tahap "buruk" kolesterol dalam darah. Dan jenis ikan ini diserap dengan baik, menyebarkan badan dengan asid lemak tak tepu yang membantu melawan penuaan.

Tetapi makanan laut harus dielakkan: mereka boleh menyumbang kepada pencernaan yang buruk kerana protein komposisi khas. Oleh itu, jika anda mempunyai kumpulan darah ketiga dan ditawarkan untuk makan tiram, ketam atau kerang, fikirkan dan jangan setuju. Ia adalah sumber toksin dalam saluran gastrousus untuk anda.

Kentang dan Kacang

Karbohidrat berguna dan baik untuk orang yang mempunyai kumpulan darah ketiga. Tetapi tidak semua, bukan semua. Anda boleh makan kentang dan kacang, tolong. Tetapi jagung dan soba tidak perlu. Mereka mengganggu operasi pankreas, mengubah kandungan gula dalam darah.

Gandum dan produknya juga harus dielakkan. Atas sebab yang sama, jika anda tidak mahu melambatkan metabolisme dan mula pulih.

Sayur-sayuran dan buah-buahan

Tomato kepada wakil-wakil kumpulan darah ketiga tidak disyorkan (dalam mana-mana, mereka boleh dimakan jarang). Ini kerana tahap lektin yang tinggi dalam komposisi mereka (ingat ciri-ciri ayam?).

Salad daun, wortel, kubis, timun - makan mentah atau masak tanpa menambah minyak - ini hanya akan memberi manfaat. Khususnya, ia akan meningkatkan fungsi usus dan menguatkan sistem imun.

Kacang

Mereka lebih baik untuk wakil-wakil kumpulan darah ketiga sama sekali. Benar, dari walnut dan badam anda kadang-kadang tidak boleh berputus asa, tetapi hanya sekali-sekala. Jika tidak, anda akan mengganggu pankreas.

Minuman

Anda dibenarkan teh hijau tanpa gula dan air mineral - sedikit gasified atau tanpa gas sama sekali. Anda juga boleh mempunyai kopi tanpa gula.

Anda boleh berwarna dengan hawthorn, ginseng, currant, raspberi, dan juga jus kubis yang sangat berguna, jus tomato

Lemak

Daripada jumlah ini, mentega dibenarkan

Kurangkan berat badan dengan kami dan dengan diet untuk kumpulan darah ketiga dengan mudah dan dengan keseronokan!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.