^

Kalium

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Potassium (K) sangat penting untuk badan. Kalium terkandung dalam dinding sel dan kapilari; hati, kelenjar endokrin, sel-sel saraf tidak berfungsi dengan normal dengan kekurangannya. Adakah anda tahu bahawa kalium terkandung dalam 50% daripada semua cecair badan?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Apa yang anda perlu tahu mengenai kalium

Potassium bersama-sama dengan klorin (Cl) dan natrium (Na), adalah unsur, keperluan yang paling besar dalam tubuh kita. Jumlah potassium adalah 250 g, yang hanya 3 g adalah sebahagian daripada bendalir ekstraselular. Kalium adalah unsur utama dalam produk tumbuhan.

Keperluan kalium setiap hari

Setiap hari, bersama-sama dengan makanan, kita perlu mengambil 3 hingga 5 g kalium.

Di bawah keadaan apakah keperluan untuk peningkatan kalium?

Dengan aktiviti fizikal dan sukan yang kuat, adalah penting untuk meningkatkan jumlah kalium yang memasuki badan dengan makanan. Jika anda mengambil diuretik atau anda berpeluh teruk (mereka boleh menyebabkan kehilangan kalium), maka anda harus mengambil lebih banyak makanan yang mengandungi kalium.

Kualiti potassium berguna apabila terdedah kepada badan

Potassium dengan bantuan klorin (Cl) dan natrium (Na) terlibat dalam mengekalkan keseimbangan garam sel, memberikan keseimbangan cecair dalam sel dan tisu badan, mengekalkan tekanan osmosis normal dalam sel. Potassium mempunyai kesan alkali dalam mengekalkan keseimbangan berasaskan asid bersama dengan natrium (Na), magnesium (Mg) dan kalsium (Ca).

Dengan kekurangan kalium, glukosa tidak boleh ditukar menjadi tenaga, jadi otot berhenti menyusut dan membeku, sehingga menyebabkan kelumpuhan lengkap.

Terima kasih kepada kalium, kadar denyutan jantung, peraturan tekanan, laluan normal dorongan saraf dan pengurangan semua kumpulan otot dikawal. Dengan bantuannya, cecair dikeluarkan dari badan, ia memastikan ketiadaan lekukan, membekalkan oksigen ke sel-sel otak, menghilangkan toksin dan melindungi terhadap strok. Peranan potassium dalam tubuh hampir tidak ternilai!

Dalam semua proses badan, kalium berpartisipasi bersama dengan natrium (Na), atau sebaliknya dalam satu kombinasi (natrium antagonis), dan agar tubuh anda menjadi sihat sepenuhnya, nisbahnya harus 1: 2. Jika anda mempunyai jumlah natrium yang meningkat, maka kesan buruknya akan menjadi lemah dengan mengambil jumlah tambahan kalium.

Keterasingan Potassium

Kalium diserap dengan sempurna melalui dinding perut dan usus, dan diekskresikan dalam air kencing. Kalium praktikal sama seperti ia dimakan.

Tanda-tanda kekurangan kalium dalam badan

Dengan pengambilan kalium yang tidak mencukupi, mungkin terdapat kebocoran, mengantuk, dan sikap tidak peduli. Kerana pelanggaran fungsi otot, orang sering mempunyai sawan, mereka merasakan kelemahan otot. Irama jantung juga boleh hilang, kerana ini terdapat arrhythmia. Muntah-muntah dan sembelit yang kerap merupakan satu tanda jelas kekurangan kalium dalam badan. Menurut statistik, kebarangkalian kematian dalam stroke pada lelaki bertambah sebanyak 3 kali, jika kadar kalium dalam tubuh rendah.

Tanda-tanda dari potassium yang melimpah

Tanda-tanda jelas kalium yang berlebihan dalam badan termasuk: kemarahan, gangguan jantung, kehilangan kepekaan pada kaki, meningkatkan kencing. Seperti kekurangan, dan dengan kelebihan potassium, aritmia mungkin berlaku.

Apakah yang mempengaruhi kandungan kalium dalam badan?

Apabila memasak atau merendam produk di dalam air, potassium bergerak ke sana. Jika di masa depan air ini tidak digunakan, maka bersama-sama dengannya semua kalium hilang.

Mengapa terdapat kali ganda kalium dalam badan?

Pembentukan kalium yang berlebihan di dalam badan adalah apabila kerja buah pinggang atau adrenal, yang menyebabkan lebih banyak kalium dalam air kencing. Sekiranya seseorang menggunakan dadah yang mengandung kalium atau menggunakan pengganti garam meja, ia mungkin mempunyai terlalu banyak potassium.

Mengapa terdapat kekurangan kalium?

Kekurangan kalium boleh berlaku dengan pengambilan ubat mengandung natrium, serta pengambilan garam meja yang berlebihan. Sebab kekurangan kalium boleh berfungsi sebagai pengambilan produk makanan yang mengandungi natrium secara eksklusif (Na) dan mengabaikan produk yang mengandungi kalium.

Dengan memasak yang tidak betul, potassium juga boleh hilang. Penggunaan hormon untuk korteks adrenal, herba diuretik dan persediaan boleh mengurangkan kadar kalium dalam tubuh dan, dengan itu, meningkatkan tahap natrium (Na).

Kopi menggalakkan pengeluaran kalium dari badan, jadi jika anda sering makan, ambil masalah untuk menyediakan diri anda dengan tambahan kalium. Alkohol juga ada dalam senarai "bahan yang menghasilkan kalium." Tekanan mempunyai sifat melambatkan natrium (Na), dan jumlah kalium dalam badan - mengurangkan.

Makanan kaya dengan kalium

Semua orang suka gula-gula, tetapi tidak semua orang tahu bahawa gula-gula seperti aprikot kering, kismis atau prun sangat kaya dengan potasium (dari 860 hingga 1700 mg). Mereka disertai dengan kacang: walnut mengandungi 474 mg kalium, kacang - 658 mg, kacang hijau - 553 mg, badam - 748 mg, cedar - 628 mg. Kentang biasa mengandungi kira-kira 568 mg kalium, dan mustard - sebanyak 608 mg. Semua produk ini patut digunakan untuk mengekalkan keseimbangan kalium dalam badan.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Interaksi kalium dengan elemen lain 

Jika anda meningkatkan pengambilan kalium, lebih banyak natrium (Na) akan dikeluarkan. Dengan kekurangan magnesium (Mg), pengambilan kalium mungkin merosot.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.