^

Membersihkan badan mengikut Ostrovsky

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Di antara semua jenis kaedah, pembersihan badan menurut Ostrovsky baru-baru ini semakin popular. Penulis menerangkan cadangannya dalam buku. Menurut doktor rasmi dan beberapa pesakit, teknik ini kontroversial. Yang lain percaya bahawa mereka dibantu oleh nasihat dan resipi orang yang dipanggil penyembuh dan gelaran terhormat lain di rangkaian. Adakah kepercayaan yang dimiliki oleh pesakit Internet dalam pengajaran V. Ostrovsky dibenarkan?

Membersihkan badan dengan anugerah alam

Vitaly Ostrovsky adalah penyokong aktif gaya hidup sihat selaras dengan alam semula jadi dan mengikut undang-undangnya. Apa yang sangat penting pada masa kita mengalami tekanan, kekurangan zat makanan, kekurangan kerohanian. Ahli perubatan dan penyembuh perubatan mendakwa bahawa sebarang penyakit adalah akibat daripada memakan makanan yang tidak mencukupi, memusatkan perhatian pada puasa gereja, doa dan perbuatan baik, mengikuti teladan para nabi dan orang suci alkitabiah. Lagipun, puasa yang sebenarnya bukan hanya terdiri daripada penggunaan sayur-sayuran mentah dan ramuan pahit, tetapi juga dalam kombinasi tindakan ini, memimpin seseorang menjauhi kejahatan, memastikan keharmonian rohani dan jasmani.

Penulis memanggil bukunya "Penyucian jasad dengan anugerah alam." Ini adalah panduan untuk penyembuhan diri - dengan bantuan karunia alam dan simpanan dalaman tubuh manusia. Pencipta kaedah membersihkan badan menurut Ostrovsky mendakwa bahawa darah setiap orang mengandungi semua ubat terhadap semua patogen. Tugas setiap orang adalah untuk "membuat" darah seperti itu untuk diri mereka sendiri sehingga dapat melindungi tubuh dari parasit apa pun, meningkatkan kekebalan tubuh, dan membuang racun yang menyekat sokongan hidup manusia.

V. Ostrovsky menawarkan kaedah baru untuk rawatan patologi wanita dan lelaki, khususnya, aplikasi soda-wormwood, rawatan yang selesa terhadap pelbagai organ dengan merebus gandum yang tidak disempurnakan dengan perak. Maklumat mengenai topik yang halus dijelaskan - mengenai cacing dan langkah-langkah untuk memerangi mereka, dengan kaedah dan contoh penyembuhan. Tidak perlu menggunakan ubat yang terkenal - biji labu; lebih baik minum koktel yang terbuat dari biji dan kaldu oat.

V. Ostrovsky bercakap mengenai perkara-perkara yang nampaknya terkenal - pemakanan sihat yang membantu menghilangkan pelbagai masalah. 10 formula hak cipta dirancang untuk menjawab soalan, mencegah banyak penyakit.

Resipi pembersih badan

Buku ini mengandungi resipi untuk membersihkan badan, organ dan sistem individu, kaedah rawatan dan pemakanan untuk pelbagai penyakit. Seluruh bahagian dikhaskan untuk keserasian produk bergantung pada struktur kimia dan keasidan, menawarkan petua untuk pemakanan yang berasingan. Khususnya, tidak digalakkan mengambil satu kali makan:

  • karbohidrat dan berasid;
  • protein dengan karbohidrat;
  • lemak dengan protein;
  • kanji dan gula;
  • tembikai, tembikai dengan sisa produk;
  • susu.

Penyembuh mengesyorkan pembilasan lubang hidung dan sinus bukan sahaja untuk sinusitis dan selesema, tetapi juga untuk strok dan onkologi. Makanan semasa pembersihan adalah sayur-sayuran mentah. Pengarang buku itu mencadangkan menu harian untuk patologi kronik. Langkah demi langkah menerangkan prosedur membersihkan usus dengan enema soda-wormwood. Menurut penulis, ia menghilangkan parasit, menyuburkan dan memperbaharui usus, dan mengosongkan pundi hempedu.

Buku ini mengandungi kaedah menggunakan bawang putih, akar emas, celandine, lobak untuk rawatan penyakit serius, termasuk tuberkulosis, barah hati. Dia menganggap parasit adalah penyebab utama kesihatan yang tidak baik, dan bahkan penyakit yang disebabkan oleh faktor yang sama sekali berbeza.

Walau bagaimanapun, laman web V. Ostrovsky menerbitkan amaran bahawa semua maklumat disediakan untuk tujuan maklumat, dan amalan dan resipi yang ditunjukkan dalam video harus digunakan setelah berunding dengan doktor yang mengetahui masalah anda dan memantau kesihatan anda.

Ulasan

Tindak balas yang diberikan oleh penulis mengucapkan terima kasih kepada orang-orang yang mengikuti nasihatnya dan melakukan pembersihan badan menurut Ostrovsky. Saya ingin percaya bahawa mereka benar-benar dibantu oleh beberapa nasihat dan resipi pelik, bersama dengan puasa dan doa, yang, tentu saja, selalu memperkuat usaha doktor sejati.

Namun, tidak semua pengunjung Internet dipercayai oleh "anggota Akademi PBB" yang membuat rakaman video di dapur rumah. Harga tinggi untuk buku yang dijual di Internet juga mengejutkan. Ramai yang secara terbuka memanggilnya penipu, orang buta huruf dan tidak bertanggungjawab yang telah menjalankan perniagaannya sendiri dan tidak berhak memberikan nasihat seperti itu.

Perubatan alternatif berhak, dan dalam kata-kata V. Ostrovsky pasti ada sebutir kebenaran. Dan orang-orang dalam situasi kritikal bersedia untuk mengetuk semua pintu, terutama jika masalahnya menyangkut kesihatan. Setelah mendengar maklum balas dan nasihat orang lain, setiap orang secara peribadi harus membuat keputusan mengenai pilihan doktor dan kaedah rawatannya.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.