^

Kesihatan

Diagnosis penyakit autoimun

Sampel Coombs

Direct Coombs - ujian antiglobulin (agglutination dalam gel mendedahkan antibodi bivalent lengkap), dengan cara yang menentukan IgG kelas antibodi dan komponen C3-pelengkap di permukaan eritrosit itu.

Antibodi untuk Saccharomyces cerevisiae dalam darah

Saccharomyces cerevisiae adalah kulat uniselular, yang lazim dikenali sebagai "bakter's yeast." Antibodi untuk Saccharomyces cerevisiae kelas IgG dan IgA diarahkan terhadap epitope mani oligomannan (phosphopeptidomannan) daripada membran sel yis.

Antibodi kepada tisu transglutaminase dalam darah

Transglutaminase tisu tergolong dalam keluarga yang bergantung kepada kalsium asfaltansansase yang memangkinkan pembentukan hubungan silang antara protein. Ia kini telah ditubuhkan bahawa tisu transglutaminase adalah utama, jika bukan satu-satunya antigen endomisial pada pesakit dengan penyakit seliak.

Antibodi kepada gliadin dalam darah

Tahap peningkatan antibodi kepada gliadin dalam serum darah dapat dikesan pada 25% pesakit dengan dermatitis herpetiform dan penyakit autoimun.

Antibodi ke membran bawah tanah dalam darah

Nefritis tubulointerstitial adalah penyakit buah pinggang sifat berjangkit radang dengan penyetempatan proses patologi dalam celahan (celahan) tisu dan lesi nefron peralatan tiub.

Antibodi ke membran basal glomeruli dalam darah

Kehadiran antibodi ke membran basal glomeruli (anti-BMC) adalah paling biasa bagi pesakit dengan glomerulonephritis cepat progresif (anti-BMC glomerulonephritis). Semua pesakit dengan glomerulonephritis anti-BMC boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: hanya dengan patologi buah pinggang dan penyakit Goodpasture (50%), yang mana digabungkan dengan paru.

Diagnosis Makmal Penyakit Ginjal Autoimun

Glomerulonephritis adalah bentuk penyakit buah pinggang primer yang paling biasa dengan lesi utama glomeruli buah pinggang. Pada masa ini, konsep genetik immunoinflammatory penyakit ini umumnya diiktiraf.

Antibodi kepada endothelium serum

Antibodi kepada endothelium vaskular sering dijumpai dalam vasculitis, terutamanya dengan penyakit Kawasaki. Adalah dicadangkan bahawa antibodi ke endotelium boleh merosakkan sel-sel endothelial melalui sitolisis dependen pelengkap atau sitotoksis selular yang bergantung kepada antibodi.

Antibodi untuk myeloperoxidase neutrofil dalam darah

Myeloperoxidase adalah protein dengan berat molekul sebanyak 59,000, yang merupakan salah satu faktor utama yang menjamin perlindungan bakteria seseorang. Antibodi untuk myeloperoxidase neutrofil boleh muncul dalam vasculitis

Antibodi kepada protein yang meningkatkan kesan bakterisida neutrofil

Protein, yang meningkatkan tindakan bakterisida neutrofil, adalah protein membran neutrofil dan monosit. Fungsi utamanya ialah mengikat endogen bakteria. Antibodi terhadap protein ini paling sering dijumpai dalam penyakit Crohn dan kolitis ulseratif.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.