Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Aphasia: Punca, Gejala, Diagnosis, Rawatan

Pakar perubatan artikel itu

Ahli neurologi, epileptologi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021

Afasia - gangguan, atau ucapan fungsi kerugian - pelanggaran aktif (ekspresif) dan pemahaman pertuturan daripadanya (atau setara bukan lisan yang) menyebabkan pusat ucapan kemusnahan dalam korteks serebrum, ganglia basal dan perkara yang terdiri daripada konduktor putih menghubungkan mereka. Diagnosis dibuat berdasarkan gejala klinikal, data neuropsikologi dan visualisasi (CT, MRI) kajian. Prognosis bergantung kepada sifat dan tahap lesi, serta pada usia pesakit. Rawatan spesifik aphasia tidak dikembangkan, tetapi pembetulan aktif gangguan ucapan menyumbang kepada pemulihan yang lebih pesat.

Ciri-ucapan yang berkaitan terutamanya dengan jabatan caudineural lobus temporal, bersebelahan bahagian yang lebih rendah daripada lobus parietal, jabatan-jabatan yang lebih rendah-sisi lobus frontal dan sambungan subcortical antara kawasan-kawasan ini biasanya di hemisfera kiri, walaupun untuk lefties. Kerosakan kepada mana-mana bahagian kawasan ini bersatu dengan otak (dalam keadaan infarct, tumor, trauma atau degenerasi) membawa kepada gangguan tertentu dalam fungsi pertuturan. Prosody (tegasan dan intonasi ucapan, yang memberikannya penting) adalah fungsi kedua-dua hemisfera, tetapi kadang-kadang pelanggaran diperhatikan dengan disfungsi terpencil hemisfera subdominan.

Aphasia harus dibezakan daripada pelanggaran perkembangan ucapan dan dari disfungsi laluan dan otot yang menjalankan motor yang memberikan artikulasi ucapan (dysarthria). Aphasia, sehingga tahap tertentu, terbahagi kepada deria dan motor.

Aphasia (receptive or aphasia Wernicke) aphasia adalah ketidakmampuan untuk memahami kata-kata atau mengenali simbol auditori, visual atau sentuhan. Ia disebabkan oleh kekalahan kawasan posterior lobus temporal otak hemisfera dominan dan sering digabungkan dengan alexia (pelanggaran pemahaman ucapan bertulis). Dengan aphasia ekspresif (motor atau Aphasia Broca) kekal pemahaman dan pemahaman yang utuh secara utuh, tetapi keupayaan untuk pembentukan ucapan adalah terjejas. Aphasia motor disebabkan oleh luka bahagian belakang bahagian bawah lobus frontal. Dalam kes ini, sering disebut agraphy (gangguan surat) dan pelanggaran membaca dengan lantang.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Gejala aphasia

Pesakit dengan aphasia Wernicke dengan lisan bercakap kata-kata biasa, sering termasuk fonem yang tidak bermakna, tetapi tidak menyedari makna atau hubungan mereka. Akibatnya, kekeliruan verbal atau "okroshka lisan" timbul. Pesakit dengan aphasia Wernicke, sebagai peraturan, tahu bahawa ucapan mereka tidak dapat difahami oleh orang lain. Aphasia Wernicke biasanya mengiringi penyempitan bidang visual yang tepat, sejak jalur visual melewati kawasan yang terkena.

Pesakit dengan aphasia Broca dapat memahami dan mentafsir kata-kata dengan baik, tetapi kemampuan mereka untuk mengucapkan kata-kata patah. Biasanya, penyakit ini mempengaruhi pembentukan dan penulisan ucapan (agraphy, disgraphy), menjadikannya sukar bagi pesakit untuk berkomunikasi. Aphasia Broca boleh digabungkan dengan anomie (ketidakmampuan untuk menamakan objek) dan terjejas prosodic (komponen intonasional).

Diagnosis Aphasia

Komunikasi lisan biasanya memungkinkan untuk mengenal pasti kehadiran aphasia kasar. Penyelidikan yang dijalankan untuk mengenal pasti gangguan tertentu harus termasuk kajian ucapan spontan, penamaan, pengulangan, pemahaman, pembentukan ucapan, membaca dan menulis. Pidato spontan ditaksir oleh penunjuk berikut: kefasihan, bilangan kata yang diucapkan, keupayaan untuk memulakan ucapan, kehadiran kesilapan spontan, jeda untuk pemilihan perkataan, keraguan, keleluasaan dan prosodi. Pada mulanya aphasia Wernicke boleh disalah anggap delirium. Walau bagaimanapun, aphasia Wernicke - gangguan verbal yang terasing tanpa ketiadaan tanda-tanda kecemasan yang lain (kesedaran yang berkilauan, halusinasi, tidak masuk akal).

Dirasmikan kajian kognitif dijalankan oleh neuropsychologist atau ahli terapi pertuturan boleh mendedahkan tahap yang lebih halus disfungsi dan bantuan dalam merancang rawatan dan menilai potensi yang ada untuk pemulihan. Pada pelupusan profesional dengan pelbagai ujian formal yang berlainan bagi diagnosis afasia (contohnya, "kajian diagnostik Boston pada afasia," "ujian blok Barat untuk mengenalpasti afasia," "Boston nama ujian", "nominatif Test", "Ujian Nama Tindakan" dan lain-lain. ).

CT atau MRI (dengan atau tanpa angiografi) dilakukan untuk menentukan sifat lesi (infarct, pendarahan, pendidikan volumetrik). Kajian lanjut dijalankan untuk menjelaskan etiologi penyakit tersebut mengikut algoritma yang telah diterangkan sebelumnya.

trusted-source[9], [10], [11]

Prognosis dan rawatan aphasia

Keberkesanan rawatan tidak dapat diandalkan, tetapi kebanyakan doktor percaya bahawa menarik ahli terapi pertuturan profesional di peringkat awal penyakit memberikan hasil yang terbaik: rawatan awal dimulakan, semakin banyak peluang untuk berjaya.

Tahap pemulihan juga bergantung pada saiz dan lokasi lesi, tahap gangguan pertuturan dan, pada tahap yang lebih rendah, pada peringkat umur, tahap pendidikan dan kesihatan umum pesakit. Hampir semua kanak-kanak di bawah umur 8 tahun fungsi ucapan dipulihkan sepenuhnya selepas kerosakan teruk kepada mana-mana hemisfera. Pada usia yang kemudian, pemulihan yang paling aktif berlaku dalam tempoh tiga bulan pertama, tetapi peringkat terakhir boleh bertahan sehingga 1 tahun.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>