^

Kesihatan

Coronavirus COVID 19

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 27.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pada akhir tahun 2019, dunia terkejut dengan jangkitan virus yang dikaji sedikit - virus virus Cina yang disebut ", atau coronavirus COVID-19. Ini adalah patologi virus akut, yang dicirikan oleh lesi utama sistem pernafasan dan, pada tahap yang lebih rendah, saluran pencernaan. Coronavirus merujuk kepada jangkitan zoonotik - iaitu, yang boleh dihantar kepada manusia dari haiwan yang sakit.

Coronavirus COVID-19 adalah berbahaya, pertama sekali, kerana sedikit diketahui mengenainya, dan tidak ada terapi dan vaksin tertentu yang dapat menyelamatkan dari jangkitan. Oleh itu, sangat penting bahawa orang tahu sebanyak mungkin tentang penyakit ini: ini adalah perlu bagi pencegahan dan pengesanan awal kes patologi. Ia tidak sia-sia kerana mereka mengatakan: cara yang diperpanjangkan bersenjata.

Struktur coronavirus COVID 19

Pakar dapat menentukan struktur protein koronavirus COVID-19, yang membolehkannya memasuki sel-sel. Penemuan ini sangat penting untuk sains, kerana dengan bantuannya lebih mudah untuk bekerja pada penciptaan vaksin antiviral tertentu.[1]

Sebelum ini, saintis mendapati bahawa coronavirus COVID-19 adalah "relatif" langsung daripada SARS patogen berjangkit (SARS) . Walau bagaimanapun, selepas eksperimen ternyata bahawa antibodi yang telah selesai kepada patogen SARS tidak dapat mengikat coronavirus "Cina". Apakah perkara itu?

Para saintis telah menggambarkan struktur protein S-yang merangkumi membran virus dan memainkan peranan alat utama untuk kerosakan sel. Protein "topeng" dan mengambil bentuk molekul yang diperlukan untuk sel-sel: ini memberi mereka peluang untuk mengikat reseptor menyelubungi tertentu dan masuk ke dalamnya. Khususnya, coronavirus S-protein COVID-19 berinteraksi dengan ACE2 (angiotensin-converting enzyme).

Menggunakan kaedah CEM mikroskopik, adalah mungkin untuk menentukan organisma tiga dimensi permukaan protein coronavirus "Cina" dengan resolusi kurang daripada 3.5 Angstroms. Pakar mula mempelajari asal, tidak diperkenalkan ke dalam protein S-sel.

Akibatnya, molekul itu hampir tidak berbeza daripada agen penyebab jangkitan SARS. Tetapi beberapa titik perbezaan masih ada: contohnya, segmen yang memasuki hubungan dengan reseptor ACE2 telah meningkatkan pertalian untuk sasaran, yang bertanggungjawab untuk jangkitan sel mudah dan penyebaran lanjut patogen. Antibodi untuk jangkitan SARS tidak dapat menguatkan dengan baik pada protein S-coronavirus COVID-19, jadi tindakan pengikat yang dijangka tidak berlaku. Walau bagaimanapun, penyelidikan ke dalam struktur virus sedang dijalankan.[2]

Kitaran hidup coronavirus COVID 19

Coronavirus telah lama diketahui sains. Ini adalah keluarga virus yang agak besar yang boleh mencetuskan perkembangan pelbagai patologi - variasi ringan seperti selesma biasa, dan yang paling parah (khususnya, jangkitan coronavirus kompleks seperti Sindrom pernafasan Timur Tengah MERS-CoV, sindrom pernafasan akut SARS-CoV). Ejen penyebab terakhir, coronavirus COVID-19, adalah budaya baru mikroorganisma yang belum dikenal pasti pada manusia.

Siklus hidup coronavirus COVID-19 tidak memerlukan DNA, dan ini adalah perbezaan yang signifikan dari jangkitan yang mengandungi RNA yang telah dikaji (contohnya, HIV). Ini, khususnya, menerangkan ketidaksempurnaan rawatan antiretroviral yang digunakan untuk menindas perkembangan HIV. Pengangkut data genetik dalam coronavirus bukan DNA, tetapi satu helai RNA tunggal yang tahan 20-30,000 nukleotida. Ini bermakna bahawa protein virus dihasilkan oleh sel yang terkena langsung di RNA, yang menyamarkan dirinya sebagai RNA matriks pembawa. Selepas penembusan ke dalam sel, virus menghasilkan bahan enzim tertentu, polimerase RNA, yang menghasilkan salinan genom virus. Selanjutnya, sel yang terjejas menghasilkan protein yang tersisa, dan virion baru mula berkembang di atasnya.

Pemeriksaan mikroskopi zarah virus mempunyai bentuk bujur dengan massa duri kecil yang dibentuk oleh protein S-. Ini protein tertentu memainkan peranan sejenis magnet, mengikat ke sasaran pada permukaan sel di badan yang terjejas.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, tempoh inkubasi untuk penyakit koronavirus COVID-19 purata purata 2-14 hari. Walau bagaimanapun, doktor Cina telah menyatakan bahawa terdapat kes-kes apabila tempoh ini diperluaskan kepada 27 hari. Selain itu, orang yang dijangkiti dapat menyebarkan jangkitan dari hari pertama inkubasi.[3]

Fakta menarik lain mengenai coronavirus COVID-19:

 • Coronavirus menerima nama ini berkaitan dengan konfigurasi khusus kompaun protein yang menyerupai corona.
 • Coronavirus COVID-19 didapati kurang patogenik berbanding dengan virus SARS serupa sebelumnya, yang "merosakkan" pada tahun 2003 dan menyebabkan kematian 10% orang sakit (untuk perbandingan: kira-kira 3% orang sakit mati akibat COVID-19).
 • Menurut para pakar, insiden itu harus berkurang dengan kedatangan panas, kerana coronavirus berkembang dengan lebih baik dan berterusan dalam keadaan sejuk.
 • Bahaya utama COVID-19 coronavirus adalah kebarangkalian tinggi kerosakan paru-paru. Selalunya, kematian berlaku dari penyakit pneumonia yang teruk.
 • Maklumat mengenai imuniti selepas jangkitan koronavirus belum dilaporkan. Pada mulanya, para doktor bercakap mengenai pembentukan imuniti yang diperoleh, tetapi kemudian beberapa kes penyakit semula didaftarkan pada orang yang mempunyai coronavirus COVID-19. Oleh itu, setakat ini isu kekebalan masih terbuka.

Maklumat yang diumumkan oleh Kementerian Kesihatan menyatakan: jenis coronavirus ini disebarkan oleh titisan udara dari satu organisma yang dijangkiti ke yang lain. [4

Orang dianggap paling menular ketika mereka menunjukkan gejala. Pengedaran boleh dilakukan sebelum orang mengalami simptom.

Betapa mudahnya penyebaran virus itu? Sebarkan dari hubungan dengan permukaan atau objek yang dijangkiti. Ada kemungkinan seseorang boleh dijangkiti dengan COVID-19 dengan menyentuh permukaan atau objek di mana virus terletak, dan kemudian menyentuh mulut atau hidungnya sendiri. 

Jenis penghantaran fecal-oral juga dibenarkan: contohnya, di Hong Kong, orang telah dijangkiti melalui sistem kumbahan dan tangan yang tidak dibasuh.

Tidak ada sebab untuk mempercayai bahawa mana-mana haiwan, termasuk haiwan domestik, boleh menjadi sumber jangkitan dengan koronavirus baru ini. Sehingga kini, CDC belum menerima sebarang laporan mengenai penyakit haiwan domestik atau haiwan lain COVID-19. Pada masa ini tiada bukti bahawa haiwan peliharaan boleh mengedarkan COVID-19. Walau bagaimanapun, kerana haiwan boleh menghantar penyakit lain kepada manusia, ia sentiasa membantu untuk membasuh tangan mereka. [5]

Coronavirus merebak lebih cepat. Selesema normal mempunyai bilangan pembiakan kira-kira 1.3, yang bermaksud bahawa setiap orang yang dijangkiti boleh menjangkiti purata 1.3 orang. Nombor ini digunakan untuk mengukur potensi wabak ini. Apabila ia lebih besar daripada satu, penyakit ini cenderung menyebar. Pada tahun 2009, semasa pandemik flu H1N1, virus itu mempunyai bilangan pembiakan sebanyak 1.5. Kajian yang ada menunjukkan bahawa bilangan pembiakan coronavirus adalah dari 2 hingga 3. 

Seperti virus influenza, coronaviruses menyelubungi virus, yang menjadikan mereka terdedah kepada keadaan persekitaran seperti suhu tinggi, pengeringan dan cahaya matahari. Virus ini bertahan dalam kejatuhan 28 hari jika suhu berada di bawah 10 darjah, dan hanya satu hari apabila suhu melebihi 30 darjah.[6]

Gejala

Menurut data yang dilaporkan oleh Pusat Eropah bagi Pencegahan dan Pengawalan Patologi, gejala asas berikut adalah ciri coronavirus COVID-19:

 • demam;
 • batuk yang berlainan intensiti;
 • kesukaran bernafas, sesak nafas;
 • sakit otot;
 • perasaan keletihan yang kuat.

Tanda-tanda lain dari coronavirus mungkin mual dan cirit-birit: mereka direkodkan dalam 10% kes, dan mungkin mendahului gejala lain. Dalam laporan awal dari Wuhan, 2-10% pesakit dengan COVID-19 mengalami gejala gastrointestinal seperti cirit-birit, sakit perut, dan muntah-muntah. [7], [8]Kesakitan abdomen direkrut lebih kerap pada pesakit yang dimasukkan ke unit rawatan rapi berbanding dengan orang yang tidak memerlukan rawatan di unit rawatan rapi, dan 10% pesakit mengalami cirit-birit dan loya 1-2 hari sebelum perkembangan demam dan gejala pernafasan

Sesetengah pesakit mempunyai konjunktivitis. Ia dapat diperhatikan bahawa gejala-gejala pada umumnya mempunyai banyak persamaan dengan jangkitan influenza. [9]Walau bagaimanapun, beberapa perbezaan dari selesema adalah:

 • jangkitan koronavirus bermula secara tiba-tiba - pesakit menjadi sakit, walaupun walaupun seminit yang lalu tiada masalah yang menggambarkan;
 • suhu meningkat dengan ketara dan kuat - selalunya melebihi 39 ° C;
 • batuk kering, tidak melegakan, melemahkan;
 • sesak nafas boleh disertai dengan kesakitan intrathoracic, yang menunjukkan perkembangan radang paru-paru virus;
 • Kelemahan pesakit begitu ketara bahawa orang sering tidak dapat menaikkan lengan atau kaki mereka secara sepele.

Coronavirus COVID-19, memasuki badan, terutamanya menjejaskan saluran pernafasan yang lebih rendah. Dengan selesema , sistem pernafasan atas terdedah terlebih dahulu.

Sekiranya ada gejala yang mencurigakan, anda perlu segera menghubungi doktor penyakit berjangkit, atau doktor keluarga anda.

Diagnostik

Jika anda mengesyaki jangkitan dengan coronavirus COVID-19, anda mesti berjumpa doktor. Jika syak wasangka dibenarkan, doktor akan mengambil bahan biologi dari pesakit dan menghantarnya ke makmal yang dilengkapi sistem ujian khas untuk menentukan virus. Sistem ini tersedia dalam jumlah yang mencukupi di institusi perubatan dan makmal utama: tidak ada kekurangannya.

Kesan ujian tersebut berdasarkan kepada kaedah PCR yang terkenal - tindak balas rantai polimerase. Teknik ini mempunyai banyak kelebihan: ia adalah perkara biasa, sangat sensitif, dan hasilnya dapat diperoleh dengan cepat. Untuk menentukan penyakit berjangkit, biomaterial paling sering diambil dari nasofaring pesakit, bagaimanapun, lendir, sputum, air kencing, darah, dan sebagainya [10], juga boleh menjadi bahan untuk penyelidikan, [11]

Sehingga kini, beberapa pilihan sistem ujian telah dibangunkan. Sesetengahnya bertujuan untuk mengesan secara eksklusif coronavirus COVID-19, sementara yang lain juga dapat mengesan agen penyebab SARS, sindrom pernafasan akut yang teruk. Adalah penting bahawa semua ujian membolehkan patologi ditentukan walaupun di peringkat awal pembangunan.[12]

Bagi kaedah lain untuk mendiagnosis coronavirus, mereka adalah tambahan dan boleh digunakan untuk menilai tahap kerosakan pada organ dalaman, sistem pernafasan. Sebagai contoh, untuk mengecualikan atau mengesahkan pembangunan radang paru-paru, radiografi dilakukan.

Diagnosis pembezaan

Diagnosis pembezaan jangkitan koronavirus dilakukan dengan jangkitan rhinovirus , gastroenteritis virus, jangkitan sinirisis pernafasan .

Rawatan

Sehingga kini, tiada rawatan khusus untuk penyakit yang disebabkan oleh coronavirus COVID-19. Terapi utama bertujuan untuk mengekalkan tubuh pesakit mengikut keadaan klinikalnya.

Doktor Cina menguji kombinasi beberapa ubat antivirus sekaligus. Dos yang tinggi Oseltamivir ubat anti selesema yang terkenal digunakan, serta ubat untuk merawat jangkitan HIV, seperti Lopinavir dan Ritonavir. [13]Ramai pesakit telah berjaya menjalani rawatan dengan ubat antiviral Abidol: [14]ubat ini dimasukkan dalam salah satu rejimen rawatan untuk coronavirus COVID-19, dalam kombinasi dengan Ribavirin dan Chloroquin fosfat, [15]interferon, atau Ritonavir (Lopinavir). [16]Satu percubaan klinikal Remdesivir, [17]Baricitinib [18]untuk rawatan COVID-19, telah bermula.

Ivermectin yang diluluskan oleh FDA untuk rawatan jangkitan parasit menghambat replikasi in vitro SARS-CoV-2 (COVID-19). Rawatan tunggal boleh menyebabkan pengurangan virus sebanyak 5,000 kali dalam 48 jam dalam budaya sel. Apabila merawat dengan ivermectin, pengurangan 99.8% dalam RNA virus yang dikaitkan dengan sel-sel diperhatikan (yang menunjukkan virions unreleased dan unpacked). [19]Ivermectin boleh didapati secara meluas kerana kemasukannya dalam Senarai Model WHO Essential Obat.

Sebagai tambahan kepada ubat antivirus, terapi gejala adalah wajib. Ubat-ubatan diresepkan untuk menormalkan suhu, mengurangkan batuk, melegakan edema, dan sebagainya. Ia juga mungkin menggunakan imunoglobulin dan kortikosteroid tertentu - dengan peningkatan kemerosotan keadaan pesakit, dengan lymphopenia yang berpanjangan, dengan ketepuan oksigen darah yang berkurang.

Sekiranya terdapat risiko untuk merumitkan komplikasi daripada koronavirus, terapi antibiotik dan pengudaraan mekanikal akan dilakukan.

Pencegahan coronavirus COVID 19

Tiada profilaksis khusus untuk jangkitan koronavirus COVID-19, walaupun kerja pada perkembangan vaksin agak aktif. Walau bagaimanapun, ada cara umum untuk mencegah penyakit virus, yang juga berlaku untuk jangkitan coronavirus. Jadi, bagaimana untuk melindungi diri anda dari kerosakan coronavirus?

Adalah penting untuk sentiasa mencuci tangan dan membasmi objek menggunakan sistematik (telefon, alat kawalan jauh, tikus komputer, kunci, pemegang pintu, dan lain-lain).

Jangan sentuh tangan yang tidak dibasuh di muka, mata, dsb.

Setiap orang harus sentiasa bersama mereka pembasmian kuman - pertama sekali, untuk pembasmian kuman tangan. Coronavirus mati apabila terdedah kepada alkohol.

Penjagaan harus diambil ketika mengunjungi kawasan perhimpunan besar orang (transportasi, pasar raya, dll.) - sebaiknya menyentuh permukaan dan benda-benda penggunaan umum sesedikit mungkin, atau pakai sarung tangan pelindung.

Anda tidak boleh mengambil makanan dari bekas atau pek biasa, menyapa tangan dan berkomunikasi rapat dengan orang yang tidak dikenali - sekurang-kurangnya sehingga gambaran epidemiologi pada coronavirus stabil.

Untuk pencegahan, anda boleh memakai perban pelindung (topeng), walaupun ia lebih ditunjukkan untuk orang yang sudah sakit. Topeng satu kali perlu ditukar setiap 2-3 jam. Larangan mereka lagi dilarang.

Di rumah dan di tempat kerja, semua bilik mesti mempunyai pengudaraan secara sistematik.

Anda tidak boleh mengambil apa-apa ubat "untuk pencegahan": tindakan sedemikian tidak akan melindungi daripada coronavirus, namun, mereka boleh "melumasi" gambar klinikal jika sakit, yang akan menjejaskan prognosis. [20]

Semasa wabak itu, ia tidak diingini untuk pergi dalam perjalanan panjang dan perjalanan. Bagaimanapun, jika anda tidak boleh melakukannya tanpa perlu, adalah penting untuk mematuhi peraturan ini:

 • walaupun pada peringkat perancangan perjalanan, anda perlu membuat pertanyaan mengenai keadaan epidemiologi untuk coronavirus;
 • perlu mengambil dan menggunakan peranti untuk melindungi sistem pernafasan;
 • semasa perjalanan, anda hanya boleh minum air yang dibeli di kedai-kedai di dalam bekas tertutup, hanya makan makanan yang sebelum ini telah dirawat haba;
 • cuci tangan anda dengan kerap, termasuk sebelum makan dan selepas melawat kawasan awam.

Adalah perlu untuk mengelakkan pasaran di mana haiwan dan makanan laut dijual, serta pelbagai peristiwa di mana haiwan yang boleh menjadi sumber jangkitan dengan jangkitan koronavirus secara besar-besaran. [21]

Cadangan pencegahan penting yang lain:

 • Cuba untuk menjauhkan diri dari orang lain - sekurang-kurangnya tidak lebih dekat daripada 1 m.
 • Makan dengan baik, menjalani gaya hidup sihat, sering berjalan di udara segar.
 • Sekiranya ada yang sakit di rumah, beritahu doktor keluarga anda. Jika boleh, sediakan pesakit dengan bilik yang berasingan, hadkan hubungan dengannya, memakai pembalut perubatan. Cuci tangan anda lebih kerap dengan detergen, membasmi objek dan mengalihkan bilik.

Jika anda mengesyaki anda mempunyai hubungan dengan pesakit yang dijangkiti dengan coronavirus COVID-19, atau baru-baru ini anda kembali dari negara lain, hubungi doktor keluarga anda dan terangkan keadaannya. Ia tidak perlu secara bebas pergi ke institusi perubatan supaya tidak meletakkan orang lain berisiko. Seterusnya, anda mesti mengikut arahan doktor anda dengan jelas.

Ramalan

Rata-rata, sepanjang tempoh perjalanan penyakit dengan coronavirus COVID-19 bersama-sama dengan tempoh pengeraman adalah lebih sedikit daripada satu bulan. Sekiranya tiada rawatan, dan juga dalam keadaan buruk yang lain, komplikasi mungkin timbul:

 • mabuk badan yang teruk;
 • meningkatkan kegagalan pernafasan akut;
 • edema pulmonari;
 • kegagalan organ pelbagai.

Dengan perkembangan komplikasi, prognosis patologi coronavirus tidak menguntungkan - pesakit mati dalam banyak kes.

Menurut WHO, di Wuhan, 2% pesakit yang dikenal pasti meninggal dan kira-kira 0.7% di luar Wuhan. Kadar kematian adalah 15 kali lebih tinggi daripada selesema konvensional (0.13%) dan selesema H1N1 (0.2%). 

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet Infecious Penyakit pada 30 Mac, 2020 menunjukkan bahawa kadar kematian dari coronavirus lebih rendah daripada yang dilaporkan sebelum ini, tetapi ia masih lebih berbahaya daripada selesema bermusim sekitar 0.66%. Kadar kematian coronavirus ini lebih rendah daripada anggaran sebelumnya, kerana ia mengambil kira kes-kes yang lebih ringan yang sering tidak didiagnosis, tetapi masih jauh lebih tinggi daripada 0.1% orang yang meninggal dunia akibat selesema. [22]

Bagi prognosis penyebaran jangkitan virus, di sini pakar menyuarakan dua pilihan. Yang pertama melibatkan penyebaran coronavirus ke paras pandemik. Dalam pilihan kedua, mereka bercakap mengenai wabak penyakit di bahagian-bahagian yang berlainan di planet ini dengan penubuhan kawalan selanjutnya terhadap patogen dan kepupusan secara berperingkat penyebarannya.

Untuk meningkatkan prognosis morbiditi, langkah-langkah kuarantin yang tepat pada masanya harus diperkenalkan, dan orang ramai harus dibatasi. Kebanyakan pakar yakin bahawa dengan kemunculan pemanasan, coronavirus COVID-19 akan kehilangan aktivitinya, dan peratusan kes akan menjadi lebih rendah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.