^

Kesihatan

Penyakit sistem imun (imunologi)

Aklimatisasi: apa yang harus dilakukan dan bagaimana untuk mengelakkan?

Para saintis telah membuktikan bahawa bergerak dalam pelbagai sepuluh darjah di latitud atau longitud menyebabkan orang semua tanda-tanda penyesuaian diri.

Atribut aklimatisasi: apa yang patut diberi perhatian?

Sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak, dapat menyesuaikan diri dengan keadaan baru dengan sangat ketat. Salah satu gejala keadaan ini adalah suhu tubuh yang tinggi.

Gejala agranulositosis

Dengan agranulositosis, manifestasi ciri adalah pembentukan ulser, dan dengan kelajuan tinggi. Tisu necrotizing tidak hanya meliputi kawasan yang terjejas, tetapi juga kepada permukaan jiran.

Hiperplasia nodus limfa

Nod limfa hyperplasia (peningkatan dari segi saiz mereka) adalah tindak balas kepada jangkitan penyakit seperti disebabkan oleh staphylococci atau streptococci lymphadenitis, rubella, cacar, hepatitis berjangkit.

Bagaimana untuk meningkatkan imuniti?

Bagaimana untuk meningkatkan imuniti? Bagaimana untuk mencegah berlakunya penyakit berbahaya? Apa yang boleh membantu menguatkan badan? Artikel ini akan membantu memahami isu-isu ini dan lain-lain.

Keradangan kelenjar getah bening di bawah lengan

Keradangan kelenjar getah bening di bawah ketiak biasanya berlaku terhadap latar belakang jangkitan di dalam badan. Biasanya nodus limfa kembali normal selepas beberapa ketika, apabila sumber jangkitan dihapuskan.

Limfadenitis pada kanak-kanak

Limfadenitis pada kanak-kanak adalah penyakit yang dinyatakan dalam keradangan kelenjar getah bening. Nodus limfa adalah sebahagian daripada sistem imun, mereka adalah yang pertama untuk bertindak balas terhadap proses keradangan dalam badan, sambil meningkatkan saiznya.

Kelenjar getah bening di leher

Nod limfa yang diperbesar di leher adalah salah satu akibat daripada jangkitan virus yang sejuk atau akut yang memberi kesan kepada saluran pernafasan. Oleh kerana itu, nodus limfa di leher menjadi meradang dan bertambah besar. Mari kita lihat sebab-sebab pembesaran nodus limfa di leher dan kaedah untuk rawatan mereka.

Sistem antioksidan badan

Sistem antioksidan terdiri daripada antioksidan yang menghalang autoxidation pada peringkat awal pengoksidaan lipid (tokoferol, polifenol) atau spesies oksigen aktif (superoxide dismutase - SOD) dalam membran.

Ketidakhadiran utama

Immunodeficiency utama - gangguan kongenital sistem imun yang berkaitan dengan kecacatan genetik daripada satu atau lebih komponen sistem imun, iaitu imuniti selular dan humoral, fagositosis, sistem pelengkap.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.