^

Kesihatan

Penyakit berjangkit dan parasit

Meningitis pneumokokus: gejala, diagnosis, rawatan

Sebagai tambahan kepada keradangan paru-paru dan pleura, telinga tengah dan sinus paranasal, tisu lembut dan sendi, jangkitan pneumokokus boleh menyebabkan proses keradangan di meninges - meningitis pneumokokus.

Meningitis tanpa demam: gejala, rawatan

Dalam kes yang jarang berlaku, meningitis berkembang tanpa demam, yang sangat merumitkan diagnosis dan mungkin menunjukkan gangguan sistem imun. 

Meningitis enteroviral pada kanak-kanak dan orang dewasa

Enterovirus dianggap sebagai penyebab meningitis virus yang paling biasa di banyak negara di seluruh dunia, dengan beberapa negara berpendapatan tinggi dilaporkan setiap tahun antara 12 dan 19 kes setiap 100,000 penduduk.

Anaplasmosis granulosit manusia

Anaplasmosis mempunyai simptom-simptom polimorfik dan musiman ciri (terutamanya waktu musim bunga-musim panas), yang berkaitan dengan tempoh aktiviti bencana alam. 

Sindrom postmoid pada orang dewasa dan kanak-kanak

Sindrom Postcoid - diagnosis ini menimbulkan banyak persoalan. Sebagai peraturan, orang berfikir: telah mengalami jangkitan, sembuh, dan tidak perlu risau lagi. Tetapi coronavirus lebih berbahaya daripada yang diharapkan oleh doktor: ia dapat mengingatkan dirinya sendiri untuk waktu yang lama dengan pelbagai tanda patologi dalam bentuk sindrom yang terdengar.

Eritema berjangkit

Apabila pelbagai jangkitan terjejas, kemerahan fokus dapat muncul pada kulit - eritema berjangkit, yang merupakan tanda bahawa jangkitan tersebut menyebabkan reaksi dalam bentuk peningkatan aliran darah ke kawasan kulit.

Jenis streptoderma: gejala dan keunikan pelbagai bentuk penyakit

Streptoderma adalah konsep kolektif yang mana doktor menamakan pelbagai jenis dan bentuk patologi kulit yang disebabkan oleh jangkitan streptokokus. Jenis-jenis streptoderma yang berlainan mempunyai gejala, ciri, dan syarat pembangunan yang tersendiri. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.