^

Kesihatan

A
A
A

Otak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Otak (encephalon) dengan cangkang sekitarnya terletak di rongga bahagian tengkorak tengkorak. Dalam hal ini, permukaan atas permukaan yang cembung dalam bentuknya sepadan dengan permukaan cekung dalam peti besi kranial. Permukaan yang lebih rendah - pangkal otak - mempunyai pelepasan kompleks yang sepadan dengan bentuk lubang tengkorak dasar batin tengkorak.

Jisim otak seorang dewasa bervariasi dari 1100 hingga 2000. Panjang otak mencapai 160-180 mm, dimensi melintang terbesar adalah 140 mm. Otak perempuan rata-rata sedikit lebih pendek daripada lelaki. Berat otak lelaki dewasa adalah 1400 g secara purata, dan seorang wanita adalah 1200 g. Berat otak terbesar adalah pada orang berusia 20 hingga 25 tahun. Otak brachycephalians secara purata lebih berat daripada otak dolichocephalans.

Tidak ada hubungan langsung antara berat otak dan keupayaan intelektual manusia. Sebagai contoh, berat otak penulis Turgenev AN itu - 2012, penyair Byron - 1807, ahli falsafah Immanuel Kant - 1600 g, penyair I. Schiller yang - 1580 g, doktor Brock - 1484 g, doktor G. Dupuytren -1437 g, penyair A. Dante - 1420 g, pelukis A. Tideman - 1254. Adalah diketahui bahawa orang lain dari fikiran yang luar biasa memiliki otak dengan berat yang agak kecil. Dalam idiot, otak mempunyai berat badan yang sangat rendah, kadang-kadang ia tidak mencapai 300 g. Pengalaman menunjukkan bahawa dalam orang yang lebih maju secara rohani, otak berat yang lebih penting sering berlaku. Bagaimanapun, berat otak yang tinggi tidak menunjukkan perkembangan rohani yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, berat otak mesti melebihi kadar minimum tertentu, supaya fungsi mental dapat dilakukan dengan betul. Bagi lelaki, otak dianggap sebagai norma minimum dalam 1000 g, dan untuk wanita - 900 g. Tulang saraf mempunyai kira-kira 2% berat otak dan 34-38 g.

Otak.  Hemisfera otak

Apabila memeriksa penyediaan otak, tiga komponen terbesarnya kelihatan jelas: hemisfera serebrum, cerebellum dan batang otak.

Hemisfera otak (cerebrales hemispheriae) di kalangan orang dewasa - adalah yang paling maju, yang terbesar dan fungsi Bahagian yang paling penting dalam sistem saraf pusat. Jabatan hemisfera serebrum meliputi semua bahagian otak yang lain.

Hemisfera kanan dan kiri dipisahkan oleh otak besar slot membujur dalam (Fissura longitudinalis cerebralis), yang mencapai kedalaman antara hemisfera otak pancang besar atau callosum korpus. Dalam bahagian posterior, slot membujur menghubungkan ke celah melintang otak besar (fissura transversa serebralis), yang memisahkan hemisfera serebrum dari cerebellum.

Pada permukaan atas, medial dan bawah (basal) permukaan hemisfera serebral adalah cetek yang mendalam dan cetek. Ferus teruk membahagi setiap hemisfera ke bahagian otak besar (cerebrales lobi). Alur-alur halus dipisahkan dari satu sama lain oleh convolutions otak besar (gyri cerebrales).

Permukaan yang lebih rendah (fasies rendah), atau asas otak membentuk permukaan ventral hemisfera serebrum, otak kecil dan yang paling mudah didapati untuk tontonan di sini bahagian berkenaan dgn perut batang otak.

Otak.  Permukaan bawah otak

Berdasarkan otak, di daerah anterior yang terbentuk oleh permukaan bawah lobus frontal dari hemisfera serebrum, adalah mungkin untuk mengesan mentol olfaktor (bulbi olfactorii). Mereka mempunyai penampilan bulges kecil, terletak di sisi celah membujur otak besar. Ke permukaan berkenaan dgn perut setiap mentol pencium rongga hidung melalui lubang pada plat daripada ethmoid tulang 15-20 sesuai saraf pencium nipis (nn olfactorii -. Saya nervov tengkorak). Apabila otak dikeluarkan dari tengkorak, saraf pencium bertukar dan oleh itu tidak dapat dilihat pada penyediaan terpencil.

Dari mentol pencium kembali menghulurkan buritan - saluran penciuman (tractus olfactorius). Bahagian pos di bahagian penciut menebal dan berkembang, membentuk olfactory olfactory (trigonum olfactorium). Bahagian belakang segitiga penciuman masuk ke kawasan kecil dengan banyak lubang kecil yang tersisa selepas penyingkiran choroid. Ini adalah bahan anterior berlubang (substantia perforata rostralis, s. Anterior). Di sini melalui lubang bahan berlubang jauh ke dalam otak menembusi arteri. Medial bahan perforatum, menutup di permukaan yang lebih rendah daripada kawasan posterior otak celah longitudinal serebrum adalah nipis, kelabu mudah pecah akhir, atau terminal, plat (lamina terminalis). Di belakang plat ini adalah crosshair visual (chiasma opticum). Ia dibentuk oleh gentian, komposisi berikut dalam saraf optik (nn opticum -. II sepasang saraf kranial), menembusi ke dalam rongga tengkorak mata. Dari salib visual di arah posterolateral, dua saluran visual (tractus opticus) berlepas.

Pokok abu-abu (umbi cinereum) dilampirkan pada permukaan posterior chiasm optik. Bahagian bawah hillock kelabu dipanjangkan dalam bentuk tubulus penalaan, yang dipanggil corong (infundibulum). Di bahagian bawah corong adalah pembentukan bulat - hypophysis (hypophysis), kelenjar sekresi dalaman. Kelenjar pituitari terletak pada rongga tengkorak di lubang pelana Turki dan apabila ubat otak dikeluarkan dari tengkorak, ia kekal dalam kemurungan ini, memecah dari corong.

Untuk gundukan kelabu di bahagian belakang bersebelahan dua ketinggian bulat putih - mastoid bodies (corpora mamillaria). Posterior untuk risalah optik melihat dua membujur roller putih - batang otak (pedunculi cerebri), antara yang terdapat rehat yang - lekuk interpeduncular (lekuk interpeduncularis), disempadani oleh badan-badan mammillary depan. Bahagian bawah lubang-lubang terbentuk oleh bahan berlubang belakang (substantia perforata interpeduncularis posterior), melalui lubang yang menembusi ke dalam arteri otak membekalkannya. Pada medial, permukaan menghadap kaki daripada otak akar kelihatan hak dan saraf oculomotor kiri (nn oculomotorius -. III sepasang saraf kranial). Permukaan sisi kaki otak mengelilingi saraf blok (trochleares nn -. IV sepasang saraf kranial), akar yang terletak dari otak tidak berasaskan itu, seperti dalam semua 11 pasangan lain saraf kranial, dan pada permukaan dorsal di sebalik bukit yang lebih rendah bumbung otak tengah, oleh Bahagian-bahagian dari celah cerebral cerebral atas.

Kaki otak di belakang keluar dari bahagian atas kusyen melintang yang luas, yang ditetapkan sebagai jambatan (pon). Bahagian sisi jambatan terus ke dalam otak, membentuk peduncle cerebellar tengah berpasangan (pedunculus cerebellaris medius).

Pada sempadan antara jambatan dan kaki cerebellar tengah di setiap sisi, seseorang dapat melihat tulang belakang saraf trigeminal (n Trigeminus - V sepasang saraf skurvi).

Di bawah gandar dilupuskan medulla anterior, yang diwakili piramid medially terletak, dipisahkan oleh celah hadapan tengah. Ketinggian piramid sisi adalah zaitun. Di pons sempadan dan sumsum belakang oblongata pada rusuk hadapan pertengahan jurang bertempat otak rootlets saraf diverter (n abducens -. VI saraf kranial). Lebih sisi, antara kaki pertengahan dan zaitun cerebellar, dari setiap berurutan sebelah diuruskan rootlets muka saraf (n facialis -. VII saraf kranial) dan saraf vestibulocochlear (n vestibulocochlearis -. Ner tengkorak VIII). Olive tidak mengganggu di punggung alur melanjutkan dari depan ke belakang akar saraf kranial yang berikut: (. N glossopharyngeus - IX saraf) glossopharyngeal, Vagus (n vagus - X saraf.) Dan lanjutan (n accessorius - saraf XI.). Akar saraf aksesori dan juga melanjutkan dari saraf tunjang di bahagian atas itu - akar tunjang (radices spinales; bahagian tulang belakang, pars spinalis). Dalam alur, yang memisahkan dari piramid zaitun adalah rootlets saraf hypoglossal (n.hypoglossus - XII sepasang saraf kranial).

Pada median bahagian otak sagittal diambil bersama-sama membujur celah dilihat permukaan medial serebrum hemisfera serebrum, beberapa struktur batang otak (truncus encephalicus) dan otak kecil.

Otak

Permukaan medial yang luas dari hemisfera serebral tergantung pada cerebellum yang lebih kecil dan batang otak. Di permukaan ini, serta di permukaan lain, ada keruntuhan, yang dipisahkan dari satu sama lain oleh convolutions otak besar.

Frontal tanah, parietal, dan berhubung dgn hujung cuping dipisahkan dari satu sama hemisfera juga dilihat pada keratan pancang besar otak medial - corpus callosum (corpus callosum) alur callosum (sulcus corporis callosi). Bahagian tengah korpus callosum dipanggil batang (truncus). Bahagian anterior, membongkok ke bawah, membentuk lutut (genu). Lebih bawah lutut callosum corpus menjadi lebih nipis dan mendapat nama paruh (panggung), yang terus turun ke plat terminal (lamina terminalis). Yang terakhir, seperti yang dinyatakan, bersudut dengan permukaan anterior crossover visual. Bahagian posterior corpus callosum ditebang dengan ketara dan ditamatkan secara bebas dalam bentuk splenium.

Di bawah korpus callosum adalah plat putih nipis - fornix. Secara beransur-ansur beralih daripada callosum corpus, dan membentuk sebuah badan gerbang berbentuk arka membongkok ke hadapan dan ke bawah terus ke dalam pos (columna) Kod bahagian bawah setiap set tiang pertama adalah sesuai untuk plat terminal, dan kemudian bergerak di sebelah sisi dan dihantar pulang, menyebabkan badan mastoid. Antara tiang-tiang set depan dan belakang akhir plat terletak melintang melanjutkan ikatan gentian saraf yang dipotong untuk membentuk putih bujur - (. Rostralis commissure, s anterior) depan (putih) untuk kenaikan . Spike, serta melintang berjalan serat callosum corpus, yang menghubungkan antara satu sama lain hemisfera otak, bahagian depan jabatan beliau.

Bahagian disempadani oleh callosum corpus atas dan depan, bahagian bawah - dari paruhnya, plat terminal dan commissure anterior dan belakang - lompat bergalah, sibuk sagittally berorientasikan sumsum belakang plat nipis - septum telus (septum pellucidum).

Semua entiti yang tersenarai tergolong dalam otak terakhir (telencephalon). Struktur yang terletak di bawah ini, kecuali cerebellum, tergolong dalam batang otak. Bahagian otak yang paling maju dibentuk oleh ujung-ujung visual kanan dan kiri - thalamus posterior (thalamus dorsalis). Talamus terletak ke bawah dari badan gerbang dan corpus callosum dan di belakang tiang gerbang. Pada bahagian median hanya permukaan medial thalamus posterior dibezakan. Ia menonjolkan gabungan interthalamic (adhesio interthalamica). Permukaan medial setiap thalamus posterior membataskan sisi, jarak rongga vertikal ventrikel ketiga ke sisi. Antara akhir hadapan Thalamus dan tiang ditetapkan lubang interventrikel (foramen interventriculare), di mana ventrikel lateral hemisfera serebrum berkomunikasi dengan ventrikel rongga III. Dalam arah posterior dari lubang interventricular, furrow hypothalamic (subthalamic) (sulcus hypothalamicus) terbentang, membongkok di sekitar thalamus dari bawah. Formasi yang terletak ke bawah dari furrow ini merujuk kepada hipotalamus (hypothalamus). Ini adalah crossover visual, bukit abu-abu, corong, kelenjar pituitari dan struktur badan mastoid yang mengambil bahagian dalam pembentukan bahagian bawah ventrikel ketiga.

Di atas dan di belakang hillock visual, di bawah plat kospus callosum, adalah badan pineal (corpus pineale), yang merupakan kelenjar rembesan dalaman. Segmen anterior dari badan pineal disatu dengan helai melintang nipis, dibulatkan pada bahagian sagittal. Ini adalah lekat epithalamic (commissura epithalamica). Talamus (hillock visual), hypothalamus, ventrikel ketiga, badan pineal tergolong dalam otak perantaraan (diencephlon).

Lebih tipis daripada thalamus adalah pembentukan yang berkaitan dengan otak tengah (mesencephalon). Di bawah badan pineal adalah bumbung orang tengah tengah (plat empat, tencium mesencephalicum), yang terdiri daripada dua bukit atas dan dua yang lebih rendah. Plat ventral bumbung tengah tengah terletak pedikel otak (pedunculus cerebri), dipisahkan dari pinggan dengan saluran air tambak tengah.

Aqueduct of the midbrain (aqueductus mesencephali) menghubungkan rongga ventrikel III dan IV. Malah lebih bahagian belakang adalah bahagian median jambatan dan cerebellum, yang berkaitan dengan otak posterior (metencephalon), dan medulla oblongata (medulla oblongata). Rongga bahagian otak ini adalah ventrikel IV (quartos ventrikulus). Bahagian bawah ventrikel IV terbentuk oleh permukaan dorsal jambatan dan medula oblongata, yang membentuk seluruh otak rhomboid fossa (fossa rhomboidea). Plat nipis bahan putih yang terbentang dari cerebellum ke bumbung payudara tengah dipanggil atas cerebral sail (velum medullare rostralis, s Superius). Dari permukaan bawah belakang cerebellum, ke medulla oblongata, memanjangkan belayar cerebral yang lebih rendah (velum medullare caudale, s. Inferius).

Terdapat 5 bahagian otak, yang berkembang dari lima buih serebrum:

  1. otak akhir;
  2. otak perantaraan;
  3. otak tengah;
  4. hindbrain;
  5. medula oblongata, yang pada tahap lubang paha besar melewati kord tunjang.

trusted-source[1], [2], [3]

Di mana ia terluka?

Apa yang mengganggumu?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.