^

Kesihatan

Sampel kaca

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sampel kaca adalah cara yang berkesan untuk mengenal pasti pathologi, kronik dan akut, dalam saluran kencing. Kaedah ini amat penting untuk menentukan lokasi sebenar fokus keradangan. Dalam amalan klinikal urologi, dua kaedah digunakan. Terdapat sampel kaca dua port, serta sampel kaca tiga-port. Mereka juga dipanggil sampel dua gelas dan, masing-masing, tiga kaca. Kedua-dua kaedah ini digunakan untuk satu bahagian bahan - air kencing.

Tujuan kaedah adalah sampel kaca adalah penting untuk aktiviti diagnostik. Dalam urologi, terutamanya mengenai lelaki, contoh kaca membantu mengenal urethritis, tumor, lokalisasi dan zon fokus di prostat. Sekiranya unsur-unsur yang terbentuk hanya terdapat di dalam bekas yang pertama, maka ini mungkin menunjukkan patologi atau jangkitan dalam saluran ureter atau urethral. Jika sejumlah besar kekotoran (leukocyte dan sel-sel darah merah) dikenal pasti dalam dua bekas, sampel kaca membantu menjelaskan "wilayah" dan laman semasa keradangan di dalam buah pinggang, selain daripada menentukan zon radang dalam saluran Kencing.

Sekiranya sampel kaca dijalankan berulang kali, dan hasilnya tetap membimbangkan, ini mungkin menunjukkan proses onkologi. Apabila nanah dan pembentukan mukus muncul dalam bekas yang terakhir, ini menunjukkan keradangan dalam pundi kencing, jangkitan mikrob atau bakteria, dan penyingkiran mukus yang sama menunjukkan keradangan kelenjar prostat.

trusted-source[1]

Bagaimanakah sampel kaca pergi?

Sebelum mengumpul bahan, pesakit tidak boleh buang air kecil selama lima jam. Mengumpul sampel dua botol, pesakit dalam satu kencing membuang dua bekas. Pertama, tidak lebih daripada 100 ml bahan dikumpulkan, selebihnya dikumpulkan di kedua. Sekiranya sampel tiga botol diterangkan, pesakit mengumpul air kencing untuk satu kencing dalam tiga bekas pada selang masa yang tetap. Contoh kaca tiga port sering disertai oleh rangsangan organ lelaki penting - kelenjar prostat. Di kawasan ini, urut dilakukan, dan vesikel mani juga dipijat. Dalam dua bekas pertama, air kencing mudah dikumpulkan, tetapi tidak terlalu intensif, untuk meninggalkan bahan untuk bekas ketiga. Selepas pengumpulan awal, urut ringan yang sesuai dilakukan, dan kemudian kaca ketiga dipenuhi. Sebenarnya, bahagian terakhir, ketiga adalah yang paling bermaklumat untuk penyelidikan.

Sampel kaca adalah kaedah mikrobiologi yang serius, walaupun kesederhanaannya. Prosedur mudah ini mendedahkan aktiviti leukosit, dan kadang-kadang punca munculnya gumpalan darah (hematuria) dalam air kencing.

Sampel kaca dua port dan tiga port - apakah perbezaannya?

Di samping itu, perbezaan jumlah kontena, tidak ada perbezaan istimewa dalam pilihan ini. Satu-satunya perkara yang memerlukan tiga sampel kaca untuk analisis bersama dengan urut prostat. Di samping itu, satu sampel kaca dalam tiga tangki membolehkan anda lebih tepat menentukan punca dan sumber sebenar pelepasan purulen dalam air kencing (pyuria). Sebagai peraturan, nanah dan lendir muncul selepas rangsangan - urut, dan menetap di kaca ketiga.

Sampel kaca tiga-port, lebih tepat dengan sampel tiga kaca, adalah salah satu unsur yang paling berkesan dalam diagnosis kompleks prostatitis kronik. Ujian semacam itu juga dipanggil "standard emas" diagnosis klinikal untuk penyakit tersebut. Sampel kaca adalah kaedah diagnosis yang benar-benar tidak menyakitkan dan berkesan.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.