^

Kesihatan

Teknik titisan mata yang menetes

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pengintipan diri sendiri

Turun boleh ditanamkan dalam pelbagai cara. Kaedah menggunakan dua tangan. Pesakit perlu memiringkan kepalanya supaya pandangannya diarahkan ke atas. Pesakit mesti memegang kelopak mata atas dan bawah mata dengan ibu jari dan jari-jari cincin tangan yang tidak dominan supaya mereka tidak menutup. Dengan tangan yang dominan, pesakit membawa botol titis ke mata dan membuat pemanasan.

Dengan gegaran atau kelemahan teruk, kaedah ini mungkin tidak tersedia, dalam kes seperti ini satu kaedah alternatif menggunakan satu tangan digunakan. Pesakit perlu memiringkan kepalanya supaya pandangannya diarahkan ke atas. Dengan tangan yang dominan, dia mesti memegang botol dengan titisan supaya ia terletak di bahagian belakang hidung. Hidung gelembung harus terletak di atas mata. Memerah botol, perlu menetes tetesan. Dengan teknik ini, hidung pesakit membantu menyimpan botol dalam pemanasan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Dot oklusi

Titik kelebihan sering diekskresikan melalui air mata dan kemudian masuk hidung. Penyerapan penyediaan mukosa hidung dapat meningkatkan tindakan sistemiknya dengan ketara. Penyerapan sistemik yang dipertingkatkan biasanya tidak menjejaskan tindakan ubat di mata, kerana kebanyakan ubat menembusi kornea dengan baik, mewujudkan kepekatan yang cukup untuk menyerap reseptor di dalam mata. Walau bagaimanapun, peningkatan penyerapan sistemik biasanya meningkatkan kemungkinan kesan sampingan sistemik yang tidak diingini.

Halangan titik dengan jari meminimumkan pengambilan ubat pada mukosa hidung. Untuk melakukan ini, pesakit hanya perlu menekan saluran air mata yang biasa dengan jari-jarinya (sudut hidung)

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.