^
A
A
A

Adakah kanak-kanak benar-benar cuba menyalin orang dewasa?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

29 July 2019, 09:00

Bertentangan dengan pendapat ramai orang dewasa, kanak-kanak menyalin dan meniru orang lain dengan alasan: mereka membuat banyak akal dalam proses ini.

Mungkin, tidak ada kanak-kanak yang tidak suka meniru rakan sebaya mereka dan juga orang dewasa, sambil mengulangi tindakan-tindakan ini atau yang lain, yang tidak berasas. Secara amnya diterima bahawa ini adalah bagaimana kanak-kanak menyesuaikan diri dengan situasi yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda meminta bayi melakukan sesuatu, maka untuk permulaan dia akan melihat bagaimana orang lain melakukannya, dan hanya selepas itu akan menyalin tindakannya. Dengan cara ini, kebanyakan psikologi kanak-kanak berfikir demikian. Tetapi penyelidik melihat: jika seorang dewasa tiba-tiba memutuskan untuk membuat headstand yang tidak bermakna, dan hanya kemudian meneruskan tugas itu, maka anak itu akan melakukan perkara yang sama, cuba berdiri di atas kepalanya. Dan ini, walaupun terdapat keterangan yang tidak berasas tentang usaha itu. Kenapa ini berlaku?

Pakar yang mewakili universiti St Andrews dan Durham, percaya bahawa keinginan anak-anak untuk tiruan yang tidak masuk akal sangat dibesar-besarkan. Staf universiti menjalankan eksperimen yang diketuai oleh Cara Evans. Lebih dari 250 kanak-kanak lelaki yang berbeza mengambil bahagian dalam kerja penyelidikan, dalam lingkungan umur 4-6 tahun. Kanak-kanak ditunjukkan video di mana orang dewasa mengeluarkan bekas yang dinyatakan dari kotak plastik yang telus. Terdapat dua sel di dalam kotak, dan bekas berada dalam salah satu daripadanya. Untuk mengambilnya, perlu menekan kaki khas, dan kemudian buka sel. Oleh kerana kotak itu telus, ia jelas kelihatan di mana bekas itu. Tetapi orang dewasa atas sebab tertentu sebelum membuka sel kosong. Dalam erti kata lain, kanak-kanak telah ditunjukkan hanya tindakan yang tidak berasas, yang mereka sepatutnya perlu disalin.

Penangkapan itu bukan dalam semua kes, orang dewasa membuat pembukaan kosong tanpa sekatan - dalam beberapa kes, hanya sel yang dikehendaki dibuka. Ternyata anak-anak menyalin orang dewasa mengikut prinsip yang sama: kedua-dua pembukaan peti yang tidak bermakna dan pembukaan sel yang dikehendaki diulang. Selepas beberapa pengulangan, peserta kecil mula memahami keabadian tindakan, dan semakin banyak kanak-kanak membuka secara sengaja bahagian yang dikehendaki. Terdapat perasaan bahawa para peserta mula memahami mana yang orang dewasa melakukan perkara yang betul.

Oleh itu, saintis menyimpulkan: kanak-kanak benar-benar cenderung untuk mengulangi segala-galanya, tetapi mereka melakukannya dengan teliti. Jika mereka ditawarkan pelbagai variasi dari sebarang tindakan, maka mereka mungkin memilih yang lebih bermakna dari mereka. Adalah penting untuk tidak lupa bahawa kanak-kanak harus dilindungi daripada menghafal apa-apa maklumat yang sia-sia dan kosong - hanya ini adalah kebimbangan generasi dewasa.

Butiran kajian boleh didapati di halaman. Www.sciencenews.org/blog/growth-curve/kids-are-selective-imitators-not-extreme-copycats

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.