^
A
A
A

Adakah kita mengawal masa yang kita habiskan dengan alat?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, kebanyakan orang tidak mempunyai kawalan terhadap berapa banyak waktu harian yang mereka habiskan dengan alat dan berapa lama mereka melihat skrin monitor atau telefon pintar.

Dalam bidang perubatan, terdapat konsep seperti "waktu skrin" - ini adalah jangka masa di mana seseorang berada di hadapan layar tablet, telefon pintar, komputer atau TV. Bukan rahsia lagi bahawa jangka masa seperti itu cukup lama, yang memberi kesan yang sangat negatif pada banyak fungsi tubuh. Waktu skrin yang panjang sering dikaitkan bukan hanya dengan gangguan penglihatan, tetapi juga dengan perkembangan keadaan depresi dan neurosis, penampilan tindakan asosial dan pemikiran bunuh diri, dan pembentukan defisit perhatian pada masa kanak-kanak dan remaja. Di samping itu, pendedahan yang berpanjangan pada skrin gadget memberi kesan negatif terhadap kualiti tidur dan mengganggu aktiviti otak. Baru-baru ini, kedua-dua ahli terapi dan psikologi, serta doktor dari bidang lain, telah membincangkan perkara ini. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan hubungan yang kuat antara panjang masa skrin dan penampilan masalah psikologi yang ketara.

Walau bagaimanapun, tidak semua dan tidak selalu dapat menilai masa skrin dengan betul. Sudah tentu, anda dapat mengesannya mengikut tempoh aktiviti alat. Namun, seberapa nyata penilaian subjektif seperti itu? Para saintis dari Universiti Stellenbosch dan Universiti Oslo telah mengkaji lebih daripada dua belas ribu bahan ilmiah mengenai topik ini. Akibatnya, mereka memilih hampir lima puluh daripadanya, yang memungkinkan untuk memberikan anggaran yang tepat mengenai masa skrin sebenar.

Bahan yang dikaji mengandungi maklumat kira-kira lima puluh ribu orang: ternyata, hampir semua penilaian masa yang dihabiskan di depan layar tidak sesuai dengan kenyataan. Para saintis menjelaskan bahawa rata-rata pengguna salah menilai jangka masa dengan terlalu memperkirakan atau meremehkan tempohnya. Hanya kira-kira 5% peserta mengira masa skrin dengan tepat.

Para pakar menunjukkan perlunya mencatat dengan jelas saat alat dihidupkan dan dimatikan, yang sangat penting bagi kanak-kanak dan remaja. Dalam kebanyakan kes, durasi waktu skrin dipandang rendah, kerana hanya jangka masa terpanjang di depan layar yang dipertimbangkan, tidak mengambil kira "pendekatan" pendek berkala. Tanpa maklumat tersebut, tidak mustahil untuk menilai kemungkinan mengembangkan keadaan depresi, perasaan tidak berguna dan kesepian, dan tingkah laku antisosial.

Para saintis menyatakan bahawa perlu melakukan lebih banyak kajian seperti itu, untuk memberi tahu masyarakat lebih banyak mengenai masalah ini, walaupun ini memerlukan banyak usaha.

Perinciannya dijelaskan dalam bahan penerbitan berkala Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.