^
A
A
A

Berries berfungsi sebagai pencegahan yang sangat baik terhadap onkologi

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

19 July 2018, 09:00

Berry kaya dengan anthocyanin - komponen yang boleh digunakan sebagai agen terapeutik dan pencegahan, untuk mencegah perkembangan tumor kanser dan melambatkan proses penuaan.

Kesimpulan sedemikian baru-baru ini tiba oleh ahli farmasi Amerika dan Finlandia. Bahan-bahan berpigmen - anthocyanin - terdapat dalam banyak buah beri, contohnya, dalam blueberries, cranberry, blackberry, raspberi. Bahan-bahan sedemikian tergolong dalam kategori flavonoid dan mempunyai kesan antioksidan yang kuat. Pakar mengatakan bahawa anthocyanin dapat melindungi orang ramai daripada pelbagai penyakit berbahaya, termasuk aterosklerosis, kegagalan jantung, serangan jantung, peredaran serebral, diabetes mellitus. Ternyata kita bercakap tentang ubat-ubatan yang agak menjanjikan, yang, malangnya, belum banyak dipelajari.
 
Selama beberapa tahun, ahli onkologi telah mengkaji dengan teliti kesan buah beri pada pencegahan penyakit onkologi. Sebagai peraturan, ujian ubat-ubatan baru pada tikus memberikan harapan, tetapi ujian lama pada seorang lelaki tidak memenuhi jangkaan. Dan baru-baru ini saintis mendekati kebenaran.
 
Pakar antosianin mengkaji kesan enzim yang memberi kesan penuaan sel-sel dan malingizatsiyu mereka - di kalangan enzim ini amat relevan Sirtuin 6 aktiviti mengawal gen dan mencegah transformasi sel malignan.
 
Dengan perubahan yang berkaitan dengan usia, Sirtuin 6 kehilangan fungsinya, yang memungkinkan penyakit itu berkembang.

Sejauh ini, enzim ini telah dikaji kurang daripada yang lain. Adalah dipercayai bahawa ia sangat penting dalam metabolisme karbohidrat dan pencegahan diabetes.
 
Kumpulan pakar, yang diketuai oleh Mina Ranasto-Rilla, dihadapkan dengan kebolehan cyanidine yang ingin tahu. Ia mengenai antosianin, yang terdapat dalam buah beri seperti raspberi, blueberries dan cranberry. Ia secara eksperimen mendapati bahawa cyanidine meningkatkan indeks pengeluaran sel Sirtuin 6 sebanyak 55 kali. Begitu juga, antosianin menghalang aktiviti onkogen, memotivasi gen antitumor. Sekiranya lebih mudah, komponen berry dapat menjadi pembunuh berhubung dengan struktur selular malignan.
 
Setakat ini, saintis tidak dapat mengatakan dengan pasti sama ada cyanidine dapat mengatasi persekitaran asid perut dan memenuhi fungsi penting yang diamanahkan kepadanya. Sudah tentu, ia akan menjadi sangat baik jika diet pada buah beri boleh menjadi pencegahan lengkap kanser. Jika ternyata anthocyanin rosak dalam persekitaran asid perut, ahli farmakologi akan mempunyai tugas baru: untuk memperbaiki dan meningkatkan asimilasi mereka oleh tubuh manusia.
 
Setakat ini, satu perkara yang pasti: kajian berhati-hati tentang keupayaan sel-sel kanser untuk bertahan lama atau lambat akan menyebabkan saintis menyelesaikan masalah dengan penyakit maut. Sirtuin 6 dan pengawal selia ubat-ubatan aktiviti onkogen akan menjadi peringkat baru dalam perjalanan ke kemenangan atas oncopathologies.

Butiran penyelidikan diterangkan di halaman Laporan Saintifik.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.