^
A
A
A

Eropah adalah 100% bebas daripada malaria

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

19 May 2016, 11:00

Pada 25 April, Hari Malaria Sedunia diraikan dan pada malam hari cuti WHO mengumumkan bahawa di malaria Eropah dihapuskan sepenuhnya. Kes penyakit baru di Eropah dalam 20 tahun telah berkurangan dengan ketara dan hari ini para doktor tidak mendaftarkan mana-mana kes baru malaria di Eropah.

Menurut ketua Kantor Wilayah WHO untuk Eropah, pencapaian ini merupakan tahap penting dalam sejarah kesehatan masyarakat, semua pemimpin Eropa telah melakukan banyak usaha untuk ini dan hari ini kita dapat dengan selamat merayakan kemenangan lengkap terhadap malaria di Eropa. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berehat, kerana di planet ini masih terdapat negara-negara di mana penyakit ini meluas, dan pelancong sekali lagi membawa malaria ke Eropah, yang akan menjadi permulaan wabak baru.

Dalam perjalanan panjang membasmi Eropah malaria, Deklarasi Tashkent yang diterima pada tahun 2005 memainkan peranan penting. Adalah perisytiharan ini yang menjadi asas bagi cara baru untuk menghapuskan malaria di Eropah (WHO menetapkan untuk menyingkirkan Eropah penyakit pada tahun 2015). Semua negara yang terjejas oleh masalah ini menggunakan pengisytiharan itu sebagai titik rujukan dan kini, kerana kerja yang diselaraskan dengan baik dan tindakan yang jelas dari semua kawasan Eropah, jangkitan tempatan telah berkurangan kepada sifar.

Semua negara menunjukkan komitmen politik yang kuat, berusaha untuk mengenal pasti dan pengawasan epidemiologi kes-kes malaria, memperkenalkan kaedah baru untuk memerangi nyamuk penyakit dan warga yang dimaklumkan dari zon risiko, sokongan aktif diberikan oleh masyarakat setempat.

Dapatkan status rasmi rantau yang bebas daripada malaria jika negara tidak mengesan satu kes baru malaria selama 3 tahun yang lalu.

Kini, selepas menganalisis keadaan, Wilayah Eropah diiktiraf sebagai bebas daripada malaria, tetapi ketua Jabatan Penyakit Berjangkit WHO menekankan bahawa tidak mungkin melemahkan perhatian. Selagi malaria kekal di dunia, risiko gelombang baru jangkitan di Eropah tetap tinggi dan jika negara-negara Eropah tidak waspada dan bertindak balas dengan cepat, bahkan satu orang, pesakit malaria, boleh mencetuskan gelombang baru jangkitan.

Di Ashgabat pada musim panas ini, WHO berhasrat untuk mengadakan pertemuan di mana isu-isu yang berkaitan dengan kemungkinan wabak malaria di Eropah akan dibincangkan. Mungkin mesyuarat itu akan dihadiri oleh wakil-wakil negara di mana terdapat risiko yang tinggi untuk mengembalikan penyakit ini.

WHO, untuk mengelakkan pulangan malaria ke Eropah, menyeru semua negara untuk mengekalkan tahap dedikasi yang sama kepada punca biasa, untuk terus menjalankan ujian dan rawatan yang tepat pada masa kes-kes yang terdedah penyakit itu. Ia juga penting untuk memahami cara penyakit itu dapat kembali ke Eropah, serta risiko yang berkaitan dengannya. Setiap rantau Eropah perlu disediakan untuk kes-kes pemulihan penyakit dan mengambil tindakan segera dalam hal ini.  

Perlu diingat bahawa hasil mesyuarat akan menjadi asas bagi strategi untuk mencegah pengagihan semula malaria di Eropah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.