^
A
A
A

Kanak-kanak yang merokok ibu boleh mendengar lebih teruk

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

05 September 2018, 09:00

Jika ibu masa depan merokok semasa hamil, dan juga semasa tempoh laktasi, bayi itu mungkin mengalami masalah pendengaran. Maklumat ini dikongsi oleh ketua salah satu kumpulan penyelidikan Jepun, Prof Koji Kawakami, yang mewakili Universiti Kyoto.

Semua orang tahu tentang kesan buruk merokok: fakta ini jelas dan tidak memerlukan bukti lanjut. Walau bagaimanapun, yang paling negatif adalah kesan intrauterin nikotin pada bayi yang belum lahir. Kedua-dua merokok dan minum alkohol oleh ibu masa depan adalah faktor dalam perkembangan masalah kesihatan yang serius di dalam bayi. Tabiat berbahaya seorang wanita mampu mengubah diri menjadi akibat yang berbeza dan jauh, dan mereka dapat mewujudkan diri mereka pada waktu yang berlainan. Kadang-kadang komplikasi seperti ini mempengaruhi satu atau beberapa sistem organ, kadangkala - fungsi visual atau auditori. Tetapi, walaupun banyak kerja pencegahan ke arah ini, banyak ibu di masa depan masih tidak tergesa-gesa untuk menyerah kebergantungan rokok.

Satu kajian saintis baru adalah untuk memantau ciri-ciri kesihatan dan perkembangan bayi, bermula pada usia tiga tahun. Semua kanak-kanak yang diperhatikan dilahirkan pada tempoh 2004-2010. Hampir 4% daripada kanak-kanak ini mempunyai ibu mereka merokok semasa hamil. Lebih daripada 15% wanita, setelah mengetahui mengenai kehamilan, meninggalkan ketagihan mereka, tetapi bayi mereka masih menjalani kesan tertentu nikotin dalam utero. Sekitar 4% kanak-kanak terdedah kepada nikotin dalam bentuk merokok pasif selama 4 bulan selepas kelahiran. Moms hampir 1% kanak-kanak tidak berhenti merokok sama ada semasa kehamilan, atau selepas kelahiran anak-anak.

Pemprosesan maklumat selanjutnya menunjukkan bahawa kekerapan gangguan fungsi pendengaran pada kanak-kanak sehingga 3 tahun adalah lebih daripada 4.5%.

Penyedutan asap rokok semasa mengandung meningkatkan risiko gangguan pendengaran pada kanak-kanak hampir 70%. Jika ibu merokok dan hamil, dan selepas anak itu dilahirkan, bahaya patologi tersebut meningkat hampir 2.5 kali.

Menurut Profesor Kavakami, hasil kajian menunjukkan langkah-langkah pencegahan dan tahap pendidikan di kalangan penduduk perlu ditingkatkan dan dioptimumkan. Sekiranya seorang wanita merancang untuk menjadi seorang ibu dalam masa terdekat, dia harus menjaga kesihatan bayi masa depan terlebih dahulu. Dan fikirkanlah ini adalah beberapa tahun sebelum konsep, kerana perkumisan tar dan nikotin dari badan boleh mengambil masa lebih dari satu tahun.

Adakah ia berbaloi untuk meletakkan kesihatan anda sendiri dan kesihatan bayi masa depan berisiko? Dan semua ini demi kebiasaan yang tidak suci dan tidak berguna? Para saintis beralih kepada doktor dan pakar dari kawasan lain untuk membantu melindungi kesihatan generasi akan datang.

Hasil kajian yang disiarkan Wiley (http://newsroom.wiley.com/press-release/paediatric-and-perinatal-epidemiology/exposure-smoking-and-after-birth-linked-hearing-) majalah dalam halaman-halamannya.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.