^
A
A
A

Lelaki British menimbang purata 8 kilogram lebih 14 tahun

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

09 January 2011, 20:13

Lelaki di Britain menelan purata lapan kilogram dalam tempoh 14 tahun, lapor Sky News. Data-data ini diperolehi dalam kajian yang dijalankan oleh pasukan pakar yang diketuai oleh Peter Scarborough dari Oxford University. Laporan mengenai kerja mereka diterbitkan dalam jurnal British Journal of Nutrition. Kumpulan Scarborough mengira peningkatan purata berat badan penduduk UK untuk tempoh dari 1986 hingga 2000. Menurut kajian itu, berat lelaki British meningkat sebanyak 7.7 kilogram. British, pada gilirannya, memperoleh purata 5.4 kilogram. Para saintis juga menganalisis pengambilan kalori makanan yang digunakan oleh British dalam tempoh masa tertentu. Berdasarkan data yang diperoleh, mereka mengira peningkatan yang dijangkakan dalam berat populasi lelaki dan wanita di negara ini. Para penyelidik mendapati bahawa, sejajar dengan peningkatan jumlah tenaga yang dimakan dari makanan, orang Inggeris sepatutnya berat rata-rata 4.7 kilogram. Pada masa yang sama, purata berat badan wanita Inggeris meningkat sebanyak 6.4 kilogram. Menurut Scarborough, penemuan menunjukkan bahawa penyebab obesiti lelaki di UK bukan hanya lebih banyak kalori yang mereka makan, tetapi juga kekurangan aktiviti fizikal. Menurut Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan Great Britain, 24 peratus lelaki British dan 25 peratus wanita adalah obes. Berat badan adalah 32 peratus warga Inggeris dan 42 peratus penduduk lelaki.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.