^
A
A
A

Mikroba "memerintah" dengan gen manusia

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

03 July 2018, 09:00

Bakteria di dalam usus menekan fungsi zat enzim yang bertanggungjawab untuk pengurusan storan DNA.
Orang ramai telah lama mengetahui bahawa mikrob pencernaan mempunyai kesan langsung ke atas proses metabolik, pertahanan imun, serta kesan tidak langsung terhadap aktiviti otak. Mereka mungkin juga membuat pembetulan mereka kepada struktur gen: untuk sebab tertentu, beberapa gen diaktifkan, manakala yang lain disekat. Bagaimanakah kerja ini untuk bakteria?
 
Pakar-pakar yang mewakili Universiti Babraham (UK) menyatakan bahawa mikroorganisma pencernaan mengubah aktiviti gen dengan menggunakan asid lemak pendek - contohnya, asid butir. Asid-asid ini menghalang tindakan enzim tertentu, seperti deacetylases histon, yang mengawal gen manusia.
 
Asid bekerjasama dengan struktur protein lain, yang dipanggil histon. Bertindak sebagai "penjaga" DNA. Interaksi histones dengan DNA adalah malar, tetapi dalam sesetengah kes mereka terlalu padat, atau sebaliknya, "pek" lemah DNA. Ini menjadikannya sukar untuk membaca maklumat genetik oleh alat molekul tertentu.
 
Dengan apa kuasa "pek" DNA histones - ia bergantung kepada pengubahsuaian kimia. Setiap struktur sel mempunyai sejumlah enzim yang menandakan histones dengan penanda tertentu, yang memaksa mereka untuk "pek" DNA dengan darjah ketumpatan yang berbeza.
 
Dalam satu siri enzim seperti itu, sudah ada deacetylases histon biasa. Tugas mereka adalah untuk menghapus penanda dari histones. Walau bagaimanapun, fungsi mereka juga bergantung kepada banyak faktor - contohnya, struktur molekul yang mencabut enzim ini. Kajian telah mendedahkan bahawa mikrob usus, dengan bantuan asid lemak, dapat mematikan salah satu jenis deacetylases histon. Akibatnya, histon terus "dilabelkan". Persatuan "dilabelkan" histones dengan DNA berbeza daripada hormon konvensional - mereka mempengaruhi aktiviti gen secara berbeza.
 
Apa yang boleh menyebabkan ini? Kajian terdahulu telah mendedahkan bahawa aktiviti tinggi enzim ini meningkatkan risiko membina tumor malignan pada usus besar : enzim ini memberi kesan kepada aktiviti gen dalam struktur epitel usus yang berubah menjadi dan menjadi malignan. Eksperimen baru pada tikus menunjukkan bahawa jika tikus "dibersihkan" bakteria usus, maka mereka mempunyai peningkatan yang ketara dalam aktiviti enzim tersebut. Daripada ini kita dapat membuat kesimpulan: mikrob usus melindungi seseorang dari proses ganas dalam usus besar. Walaupun kenyataan ini masih perlu disahkan oleh kajian lain.
 
Kesimpulannya, berikut harus dikatakan: mikroba mensintesis lebih banyak asid lemak pendek yang penting jika seseorang menggunakan lebih banyak makanan tumbuhan (terutama makanan buah-buahan dan sayur-sayuran). Bercakap dengan berbeza, untuk kerja kualitatif mikroorganisma dalam sistem pencernaan, mereka perlu untuk kerap membekalkan produk tanaman. Kenyataan ini boleh menjadi hujah tambahan yang kuat: anda perlu makan makanan yang sihat dengan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi.

Butiran mengenai kajian ini ditulis dalam Nature Communications.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.