^
A
A
A

Minum minuman panas adalah berbahaya

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

25 June 2018, 09:00

Apa jenis minuman yang kita biasanya minum dalam cuaca sejuk? Itu betul: teh panas. Ia bukan sahaja memanaskan badan, tetapi juga memberikan tenaga yang kuat, menghapuskan tanda-tanda awal yang sejuk, menyegarkan. Walau bagaimanapun, saintis memberi amaran: minuman panas boleh menjadi sangat berbahaya untuk kesihatan. Sekiranya anda sering minum teh dalam keadaan panas, risiko mendapatkan kanser kerongkong meningkat banyak kali.

Sebelum ini, penyelidik menunjuk terutamanya kepada sifat penyembuhan teh: infusi pada daun teh mengandungi polifenol, antioksidan dan komponen lain yang berguna. Minuman sangat popular di semua penjuru planet. Menurut perkhidmatan statistik, hanya pada tahun 2016 terdapat sekitar tiga juta tan daun teh di dunia.

Apa yang ditemui saintis sekarang? Mereka, seperti dahulu, mengekalkan minuman sederhana, tetapi hanya dengan keadaan berikut: ia tidak seharusnya panas.
Menurut hasil kerja penyelidikan yang dilakukan oleh pekerja dari University of Beijing, terdapat peningkatan risiko minum teh panas - terutama jika orang tersebut menggunakan orang yang menyalahgunakan merokok atau alkohol.
 
Menurut data yang diberikan oleh Yayasan Dunia untuk Kajian Onkologi, penyakit ganas esofagus terletak di tempat kedelapan di kalangan kejadian global proses kanser. Kadar insiden tertinggi direkodkan setiap tahun di kalangan penduduk China dan rantau Asia Tengah.
Salah satu penulis kertas itu, June Liu, wakil jabatan biostatistik dan epidemiologi di Universiti Beijing, menunjukkan kewujudan hubungan serius antara penggunaan minuman panas dan perkembangan kanser di esofagus.
 
Profesor Liu untuk sekian lama mengkaji kesan suhu tinggi pada penampilan proses kanser di esofagus. Beliau berjaya mengesahkan bahawa beberapa faktor yang menjengkelkan memainkan peranan dalam transformasi ganas struktur selular saluran pencernaan. Pertama sekali, kita bercakap mengenai alkohol, nikotin dan cecair suhu tinggi. Ternyata seseorang yang tidak minum atau merokok, boleh secara berkala membenarkan dirinya menggunakan teh panas yang baru diseduh - kemungkinan akibat negatif ketika meminimumkan. Walau bagaimanapun, orang yang merokok dan minum alkohol, yang suka memanjakan dirinya dengan minuman panas, meningkatkan risiko kanser esofagus berkali-kali.
 
Pakar pakar memantau status kesihatan sukarelawan dalam rangka projek China Kadoorie Biobank. Projek sedemikian bertujuan untuk menggabungkan dan menilai maklumat mengenai pelbagai penyakit kronik di kalangan penduduk China. Untuk memastikan ketepatan data yang diterima, pakar tidak termasuk dalam senarai pesakit yang didiagnosis penyakit onkologi, tanpa mengira lokasi mereka.
 
Dalam ujian akhir hampir 500 000 pesakit jenis seks dan umur mengambil bahagian. Sepanjang 10 tahun ke depan, lebih daripada 1,700 peserta mendapati proses kanser dalam esofagus.
Sebagai saintis dikira, kombinasi merokok, minum alkohol dan teh panas meningkatkan risiko kanser di esofagus 5 kali. Trend ini tidak dikesan pada orang yang minum teh, dan pada masa yang sama membawa gaya hidup yang sihat.

Butir-butir kajian ini dijelaskan dalam Annals of Internal Medicine, serta di laman web annals.org majalah

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.