Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Muzik mempengaruhi kualiti senaman anda

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021

Mungkin setiap orang yang mengunjungi gim ingin membuat senaman mereka seefektif mungkin. Walau bagaimanapun, sebilangan orang "dihasilkan" pada 90-100%, sementara yang lain hanya 20%. Bagaimana meningkatkan prestasi?

Sekumpulan pakar antarabangsa dari Itali dan Kroasia berkongsi maklumat bahawa muzik berirama meningkatkan kecekapan sukan, meningkatkan daya tahan dan meningkatkan prestasi.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan orang lebih suka mendengar muzik semasa bersenam. Beberapa penyelidik sebelum ini menyatakan bahawa kebiasaan ini dapat bertindak sebagai gangguan, menyekat isyarat keletihan tubuh, dan dengan itu meningkatkan kesan latihan. Tetapi seseorang tidak boleh mengabaikan kenyataan bahawa orang yang berbeza mendengar muzik yang berbeza dan merasakannya secara berbeza. Kedua-dua ciri budaya dan pilihan individu berperanan di sini. Terdapat banyak jenis muzik, dengan irama, melodi, susunan dan lirik yang berbeza. Oleh itu, tidak boleh dikatakan bahawa mana-mana trek muzik bertindak sama untuk semua orang.

Hingga kini, terdapat kekurangan pemahaman di kalangan penyelidik mengenai bagaimana muzik satu atau yang lain dapat mempengaruhi kualiti latihan. Sebagai contoh, tetap menjadi misteri mana irama optimum untuk prestasi latihan tertentu yang berkesan.

Dalam projek baru mereka, pakar yang mewakili universiti Split, Milan dan Verona harus menjelaskan masalah ini. Kajian itu melibatkan wanita yang melakukan latihan berjalan kaki dan latihan kekuatan seperti menekan kaki. Para peserta berlatih terlebih dahulu dalam diam, dan kemudian - dengan melodi yang berbunyi dengan kadar yang berbeza.

Dalam kajian ini, semua jenis petunjuk dicatatkan, maklum balas dari wanita itu sendiri mengenai sesi latihan diambil kira. Hasilnya, muzik yang terdengar dengan tempo tinggi meningkatkan denyut jantung dan mengurangkan persepsi subjektif mengenai kesukaran latihan - berbanding saat-saat ketika anda harus berlatih dalam diam. Kesan "muzikal" lebih ketara pada atlet yang berolahraga di treadmill - iaitu, dilatih untuk daya tahan.

Para pakar menyatakan harapan bahawa hasil kerja mereka akan berguna bagi orang yang ingin meningkatkan tahap kemampuan fizikal mereka sendiri - dan, kemungkinan besar, ia akan menjadi sebilangan besar orang. Walaupun projek ini melibatkan sekumpulan sukarelawan yang agak kecil, hasilnya cukup jelas. Namun, para saintis tidak mengecualikan eksperimen berskala lebih besar untuk terus mengkaji pengaruh muzik pada aspek lain dalam kehidupan kita.

Hasil penyelidikan boleh didapati di halaman penerbitan Frontiers in Psychology - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>