^
A
A
A

Orang yang sejuk lebih sukar untuk menumpukan perhatian

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Penindasan keadaan mental dan emosi dalam ARVI dan sejuk boleh disebabkan oleh isyarat kimia yang dihantar oleh sistem kekebalan tubuh ke pusat otak.

Semua orang tahu keadaan yang tidak menyenangkan dengan apa-apa yang sejuk - setelah semua, banyak yang tidak peduli dengan batuk atau hidung berair, sebagai penurunan tajam dalam kegiatan dalam bentuk apatis, keletihan, ketidakmampuan untuk menumpukan perhatian. Cuba untuk menjelaskan keadaan ini dengan frasa "penyakit itu menghilangkan semua kuasa" tidak ada artinya. Lagipun, bukan sahaja kemungkinan fizikal hilang: aktiviti mental menjadi rumit, emosi disamakan, jiwa menjadi tertindas.

Mungkin, penyakit ini mempunyai kesan ke atas aktiviti otak? Atau sebab aktiviti sistem imun?

Dr. Thomas Blank dan pasukannya menjalankan satu siri kajian dengan tikus yang mengalami jangkitan virus bukan jangka panjang. Oleh kerana para saintis berusaha untuk menilai ciri kelakuan dan mental tikus, ujian khas telah dimulakan: haiwan berpenyakit dimasukkan ke dalam tangki air, yang mana sukar bagi mereka untuk keluar sendiri. Apa yang dilihat para penyelidik?

Tikus-tikus yang sihat terus berusaha untuk keluar dari tangki. Mouse yang sakit cepat menyelesaikan perjuangan dan menghabiskan tenaga mereka untuk terus bertahan dan tidak tenggelam.
 Menurut saintis, dengan permulaan proses menular, imuniti haiwan merangsang pengeluaran beta-interferon, agen antiviral tertentu. Bahan ini dapat bersentuhan dengan reseptor sel yang membentuk halangan otak darah. Dengan melumpuhkan data reseptor, tikus menjadi lebih tahan terhadap keadaan apati yang berkaitan dengan penyakit ini.

Jika kita mengambil kira keadaan di peringkat molekul-selular, kita boleh menggambarkan ia seperti berikut: pengenalan jangkitan perlindungan imun merangsang interferon beta, bertindak pada reseptor vaskular, dan mengaktifkan produk immunoproteins CXCL10. Protein ini tergolong dalam kumpulan cytokines dan melemahkan sifat sel saraf hippocampus. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa terdapat variasi lain dari tindak balas imun, di mana interferon dengan sifat antiviralnya tidak diperlukan - sebagai contoh, ia adalah proses keradangan yang disebabkan oleh mikrob. Rupa-rupanya, di sini bekerja sama ada mekanisme lain yang menyebabkan sikap apatis, mengantuk dan kehilangan kecekapan.

Dari sudut pandangan evolusi, keadaannya jelas: kelesuan psikologi membawa kepada penjimatan tenaga, kerana tenaga diperlukan untuk pesakit untuk melawan penyakit. Walau bagaimanapun, para saintis ingin belajar bagaimana menguruskan isyarat imun yang menimbulkan perkembangan "selsema" - kerana orang hari ini tidak perlu terlalu menghargai tenaga mereka, kerana seratus ribu tahun yang lalu.

Di samping itu, tanda-tanda kemurungan yang sama juga terdapat pada pesakit yang mempunyai penyakit onkologi dan autoimun, jadi menyelesaikan masalah ini akan membantu menjawab soalan-soalan lain yang serupa.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.