^
A
A
A

Parfum akan menghasilkan kuman

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

23 July 2012, 12:56

Tahukah anda mengisi tangki apabila cecair aromatik adalah perlu untuk membuat kerja-kerja keras untuk pengekstrakan minyak sayuran dari tanaman, yang sebagai nasib akan berkembang di pinggir bumi? .. Pasaran moden perasa, yang merupakan sumber perisa dalam segala-galanya daripada makanan dan minuman untuk basuh serbuk dan minyak wangi, bergantung kepada kestabilan bekalan minyak pati. Dan sumber bahan mentah cetek ini boleh kering pada bila-bila masa: ia cukup semacam bencana alam atau revolusi "warna".

Sebagai contoh, pada tahun 2010, industri itu digoncang oleh defisit minyak nilam - rasa yang digunakan dalam pengeluaran pelbagai produk kebersihan dan kimia ekonomi. Hujan lebat di Indonesia tidak memberi minyak mentah berbunga untuk berkembang, dan letusan gunung berapi dan gempa bumi seterusnya memburukkan lagi keadaan ...

Itulah sebabnya ide untuk menyesuaikan mikroba untuk pengeluaran minyak aromatik semakin popular. Jeruk pahit, limau gedang, mawar, kayu cendana ... Senarai perisa biasa yang paling sukar diperoleh dari sumber semula jadi boleh diteruskan selama-lamanya. Sekarang terima kasih kepada bioteknologi beberapa bau ini boleh dihasilkan secara harfiah dalam hidangan Petri.

Menggunakan kejuruteraan genetik mikroorganisma, syarikat-syarikat bioteknologi seperti Allylix, Isobionics dan Evolva menghasilkan bakteria GM dan kultur ragi mampu menghasilkan minyak sayur-sayuran oleh degradasi enzimatik gula. Lebih-lebih lagi, mereka menyatakan bahawa benar-benar mana-mana molekul tumbuhan tertakluk kepada mereka, masalah mungkin hanya dengan peralihan kepada pengeluaran besar-besaran.

Berikut adalah beberapa produk aromatik dihasilkan oleh kilang-kilang mikrob: valentsin (bau sitrus, molekul asal yang terkandung dalam kulit oren Valencia) sering digunakan untuk membuat minuman buah-buahan dan minyak wangi nutkaton (limau gedang bau) dan, sudah tentu, vanila, yang mana hari ini, untuk Mujurlah, jangan tergesa-gesa ke Tahiti: penapaian mikrob yang cukup. Sedikit lagi, dan kita akan hidup dalam dunia aroma mikrob manis.

Tetapi dalam keseluruhan cerita ini, perkara utama adalah berbeza. Secara senyap-senyap untuk pengguna biasa membentuk industri bioteknologi yang baru, alat utama yang tidak akan mesin reaktor kimia, dan pengubahsuaian genetik organisma hidup, mengubah mereka ke dalam loji biogenetik. Seperti dan pada skala yang demikian tidak pernah. Sebagai satu-satunya contoh aplikasi benar-benar industri bakteria untuk rasa ia boleh dipanggil hanya dengan semua lupa biologi percubaan tahun 1930-an, yang bekerja di yang menang sosialisme negara dan hilang minyak digunakan bakteria asid laktik yang dipilih khusus untuk memberikan rasa marjerin dan rasa mentega (ini dalam marjerin menambah sedikit susu) ...

Nah, semuanya telah berubah sejak itu. Ia tidak lagi perlu untuk menambah susu kepada marjerin: cukup untuk menyusun semula kod genetik beberapa bakteria - dan mereka akan menghasilkan satu set perisa penting yang akan berubah menjadi mentega, walaupun sekeping lemak babi.

Berbanding dengan rasa sintetik (salinan analog semulajadi), produk yang diperolehi dengan bantuan mikrob lebih ekologi dan masih boleh dianggap semula jadi, tetapi hidung kita tidak akan merasakan sebarang perbezaan ...

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.