^
A
A
A

Pasta dan diet yang serasi?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

10 February 2019, 09:00

Indeks glisemik kecil kadang-kadang dapat memakan pasta, termasuk mereka yang mengikut angka tersebut.

Bagi mereka yang "duduk" pada diet, karbohidrat - ini adalah pantang larang utama, tetapi tidak semuanya boleh mencederakan.

Sebagai contoh, pertimbangkan semua pasta yang terkenal dan popular - pasta, mi, spaghetti, dan sebagainya. Produk yang dihasilkan daripada gandum, kaya dengan gluten (jenis pepejal yang dipanggil) mempunyai indeks glisemik yang rendah. Ini bermakna bahawa selepas mereka dimakan, tahap glukosa dalam darah akan bertambah secara beransur-ansur dan tidak akan mencapai angka yang tinggi.

Jika anda membuat pilihan antara pastri dan pasta, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada yang berikut: karbohidrat daripada mereka tidak diserap dengan segera, tetapi secara beransur-ansur memasuki aliran darah, oleh itu jangan buat beban untuk pankreas. Akibatnya, sistem imun tidak terancam, metabolisme tidak mengalami, kerana tidak perlu mengarahkan semua kuasa untuk menggunakan sejumlah besar gula. Ramai pakar pemakanan menganggap karbohidrat daripada pasta yang dibuat daripada gandum durum menjadi lebih selamat.

Mengapa perkataan "saudara" muncul? Sesungguhnya, mi dan mi tidak menimbulkan bahaya terhadap proses metabolik yang berlaku di dalam badan, jadi mereka tidak boleh memprovokasi penampilan berat berlebihan. Untuk mempercayai ini, doktor yang mewakili Hospital St. Michael dan University of Toronto, mengkaji tiga puluh kertas saintifik mengenai nutrisi pemakanan. Di dalam kertas ini, pemerhatian yang teliti terhadap pesakit yang mengikuti diet dengan menggunakan makanan dengan indeks glisemik rendah telah dijelaskan.

Kajian ini secara menyeluruh meliputi maklumat mengenai dua setengah ribu pesakit. Kesemuanya telah membuat penyelarasan terhadap diet mereka, menggantikan karbohidrat cepat yang dipanggil untuk pasta. Jumlah purata pasta yang digunakan setiap minggu untuk setiap orang adalah hampir tiga setengah hidangan. Bahagian purata kira-kira setengah cawan dengan kapasiti 250 ml. Apa yang ditemui oleh penyelidik pada akhirnya?

Mengikut hasil analisis kumulatif kerja ahli nutrisi, pakar mengesahkan: pasta dan jenis pasta lain tidak membawa kepada penambahan berat badan. Lebih-lebih lagi: pesakit yang mempunyai pasta dalam diet mereka telah menurun sekurang-kurangnya 500 g dalam tempoh tiga bulan. Sudah tentu, perlu mengambil kira bahawa orang makan tidak hanya mi, tetapi menu diet berbeza untuk semua orang. Dan mengenai beban fizikal subjek, para penyelidik diam.

Kini kembali ke mengapa pasta boleh dianggap "agak" selamat. Hakikatnya adalah bahawa produk-produk ini sendiri tidak akan membahayakan jika mereka dimasukkan ke dalam diet dalam jumlah yang munasabah. Nah, jika spaghetti akan dibumbui dengan sayur-sayuran rebus dalam sedikit air, sedikit keju keras. Walau bagaimanapun, sos berlemak yang disediakan berdasarkan krim dan minyak dapat meningkatkan kandungan kalori yang disajikan beberapa kali. Masa ini mesti diambil kira semasa menyediakan menu diet.

Butiran mengenai kajian ini boleh didapati di halaman Terbuka BMJ (https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e019438).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.