^
A
A
A

Pengembangan ubat yang diperuntukkan bersedia untuk membantu lebih dari 1 juta sukarelawan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

05 April 2016, 09:00

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat bersempena dengan Institut Kesihatan mengumumkan pelancaran program-program baru, matlamatnya adalah ubat ketepatan. Salah satu program akan melibatkan 1 juta sukarelawan (ia dirancang untuk mengumpul bilangan peserta yang diperlukan dalam 3 tahun).

Matlamat utama program ini adalah untuk memeriksa hubungan antara aktiviti fizikal, kesihatan, keturunan dan pengaruh luaran.

Presiden Amerika Syarikat membuat kenyataan mengenai menjalankan ujian klinikal lebih dari setahun lalu. Tujuan ubat semacam itu adalah untuk mencari dan mengembangkan pendekatan peribadi untuk rawatan, dengan mengambil kira semua ciri-ciri pesakit tunggal. Pakar-pakar mencadangkan untuk mengumpul dalam satu pangkalan data satu jumlah besar data - status kesihatan, gaya hidup, faktor keturunan perkembangan penyakit tertentu, serta status dalam masyarakat dan keadaan ekonomi.

Vanderbilt University akan melaksanakan program-program yang menerima geran untuk peringkat pertama - satu set peserta. Rundingan dalam program ini akan disediakan oleh Verily (dahulunya Google Life Sciences).

Pada tahun ini, kira-kira 80 ribu orang akan dibawa ke pertandingan, termasuk 50 ribu akan dipilih menerusi kenyataan yang datang terus kepada penganjur.

Mungkin, pada musim panas ia akan diketahui peringkat mana yang akan dimasukkan dalam kajian berskala besar ini. Sudah jelas bahawa beberapa organisasi perubatan akan dipilih untuk merekrut sukarelawan yang tinggal, dan pusat koordinasi tunggal dan bank biologi akan diwujudkan di mana maklumat semua peserta (DNA) akan disimpan.

Institut Kesihatan merancang untuk bekerja dengan pusat perubatan, yang pesakitnya juga boleh menjadi peserta kajian (mungkin pesakit yang mempunyai akses terhad ke perkhidmatan perubatan akan dipilih). Di samping itu, institut itu merancang untuk mewujudkan sebuah komisen khas yang akan melibatkan syarikat-syarikat untuk membangunkan peranti khas untuk secara automatik mengumpulkan maklumat mengenai peserta dan memantau sisi etika penyelidikan klinikal.

Kementerian Hal Ehwal Veteran telah memilih peserta dari kalangan tentera yang akan mengambil bahagian dalam program penyelidikan DNA yang diperlukan untuk membangunkan pendekatan peribadi untuk rawatan.

Juga, pentadbiran Presiden AS, bersama-sama dengan organisasi, termasuk institusi dan persatuan pesakit, berhasrat untuk menggalakkan perubatan peribadi di kalangan penduduk. Beberapa pusat perubatan akan menyediakan pesakit dengan rekod pakar dan sejarah perubatan, dan Stanford University merancang untuk menerbitkan maklumat genetik kira-kira 80 rakyat Amerika asal Iran yang telah bersetuju untuk mempelajari DNA mereka sendiri.

Menurut data awal, hanya tahun ini kos penyelidikan akan berjumlah lebih daripada $ 120 juta, dan seterusnya akan melebihi 200 juta. Secara umum, lebih daripada 1 bilion dolar akan dibelanjakan untuk pembangunan perubatan presisi. Musim bunga lepas, pelancaran projek untuk membangunkan ubat yang diperuntukkan telah dibelanjakan $ 3 juta, yang disediakan oleh Gabenor California.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.