^
A
A
A

Di Eropah, orang telah berkurangan daripada penyakit jantung

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

23 August 2016, 10:45

Di Oxford University, satu kumpulan penyelidik mendapati bahawa di lebih daripada 10 negara Eropah, punca utama kematian ialah kanser, dan bukan penyakit kardiovaskular, seperti yang berlaku sebelum ini. Sehingga kini, kualiti penjagaan perubatan untuk penyakit kardiovaskular jauh lebih tinggi, oleh sebab itu, saintis percaya, kadar kematian akibat kanser telah mengambil kedudukan utama di negara-negara Eropah.

Menurut statistik , lebih daripada 4 juta orang mati akibat penyakit kardiovaskular setiap tahun di Eropah , tetapi di beberapa negara penunjuk ini telah menurun dalam beberapa tahun terakhir. Doktor mengatakan bahawa kini lebih ramai lelaki mati akibat tumor ganas daripada daripada penyakit kardiovaskular. Menurut pusat sosiologi pada tahun 2011, lebih daripada 90,000 orang mati akibat kanser di Perancis , dan sedikit kurang daripada 65,000 orang mengalami masalah jantung dan darah. Di UK, Sepanyol, Belanda, Itali, Slovenia dan negara-negara Eropah yang lain, kadar kematian kanser juga lebih tinggi daripada penyakit jantung dan sistem vaskular.

Tetapi di negara-negara Eropah Timur, serta di negara-negara yang bukan sebahagian daripada Kesatuan Eropah, kematian dari penyakit jantung dan vaskular masih di tempat pertama.

Kini satu kajian baru, penulis tidak boleh mengatakan apa yang mempengaruhi perubahan kadar kematian di Eropah, tetapi, seperti yang dinyatakan pada permulaan, pakar-pakar sifat ini kepada peningkatan kualiti penjagaan dalam patologi kardiovaskular, pembangunan jenis baru terapi, pemantauan, serta aktiviti-aktiviti , bertujuan untuk mengesan masalah jantung.

Kerja-kerja saintis Inggeris menunjukkan bahawa masalah onkologi menjadi lebih teruk, penyakit kanser boleh menjadi wabak sebenar abad ke-21, kecuali langkah-langkah segera diambil. Ahli-ahli sains dari pelbagai negara sedang menjalankan penyelidikan dan cuba untuk mencari ubat untuk rawatan kanser, sebagai contoh, dalam kajian UK dalam satu sekolah perubatan Dartmouth menunjukkan bahawa Toxoplasma (parasit intrasel mudah) membantu sistem imun untuk melawan sel-sel kanser.

Sekarang ramai penyelidik cuba memaksa sistem imun seseorang untuk melawan kanser secara bebas, tetapi kerana toleransi imun yang dipanggil, imuniti tidak bertindak balas terhadap sel-sel malignan, tumor berkembang dan secara beransur-ansur membunuh tubuh.

Di sekolah perubatan Dartmouth, semasa ujian tikus, saintis telah menetapkan beberapa parasit protozoan dapat mempengaruhi fungsi sistem kekebalan tubuh, khususnya mempercepatkan kerjanya. Oleh itu, eksperimen telah menunjukkan bahawa toxoplasma membantu badan untuk melawan pelbagai jenis kanser ovari - beberapa tikus telah hidup lebih lama, dan sesetengahnya telah menyingkirkan penyakit ini, termasuk tikus dengan tumor yang cukup besar.

Penemuan ini boleh menjejaskan rawatan kanser pada masa akan datang, kini saintis telah mula bereksperimen dengan parasit lain yang boleh membantu mengubati jenis kanser yang lain, sebagai contoh, bakteria Listeria, menurut saintis, boleh membantu menyembuhkan kanser pankreas.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.