^
A
A
A

Penyebaran tuberkulosis di Afrika disalahkan oleh pelombong

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

09 January 2011, 20:17

Perkembangan industri perlombongan di negara-negara Afrika adalah kondusif terhadap penyebaran tuberkulosis. Untuk kesimpulan ini datang sekumpulan penyelidik dari Amerika Syarikat dan Great Britain di bawah pimpinan David Stuckler (David Stuckler) dari Oxford University (Oxford University). Laporan mengenai kerja mereka diterbitkan dalam American Journal of Public Health. Penyelidik mengkaji kadar pembangunan industri perlombongan di 44 negara di Afrika Tengah dan Selatan untuk tempoh 2001 hingga 2005. Selepas itu, mereka membandingkan penemuan dengan kejadian tuberkulosis di kalangan penduduk negara-negara ini. Apakah tuberkulosis? Para saintis menyatakan bahawa risiko pencemaran pelombong dengan tuberkulosis lebih tinggi daripada wakil-wakil profesion lain yang disebabkan oleh keadaan kerja yang berbahaya. Hampir separuh daripada pelombong Afrika datang bekerja di negara-negara dengan pengekstrakan batu dan logam berharga dari luar negara. Akibatnya, risiko tuberkulosis yang merebak di benua semakin meningkat. Menurut saintis, dengan peningkatan kadar pembangunan industri perlombongan di Tengah dan Afrika Selatan, sehingga 760,000 kes baru tuberkulosis setahun boleh dihubungkan. Kejadian tuberkulosis di negara-negara Afrika telah semakin meningkat dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Secara khususnya, dalam tempoh 1900 hingga 2007, penunjuk ini hampir dua kali ganda daripada 173 kepada 351 kes bagi setiap 100,000 penduduk setahun. Pada tahun 2008, sekitar 1.8 juta pesakit tuberkulosis meninggal dunia.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.