^
A
A
A

Perkembangan terbaru: produk dye untuk rambut dari currant

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

20 November 2018, 09:00

Para saintis di Universiti British Leeds baru-baru ini telah menyelesaikan perkembangan pewarna rambut bukan toksik yang baru. Cat unik mempunyai asas semulajadi, yang diperolehi daripada kulit buah beri hitam. Menurut pakar, alat terbaru agak stabil - tidak lebih buruk, dan lebih baik daripada pewarna rambut lain. Ia tidak terdedah kepada pembilasan, termasuk, dan dengan banyak episod mencuci kepala.

Statistik, yang dijalankan oleh Institut Kanser Kebangsaan, menunjuk kepada fakta berikut: dalam penghasilan pewarna rambut kebiasaan standard, lebih daripada lima ribu komponen kimia yang terlibat. Para saintis sebelum ini menegaskan bahawa beberapa komponen ini menyumbang kepada perkembangan proses kanser dalam tikus. Di samping itu, agen kimia sering menyebabkan reaksi alahan. Dan penembusan mereka melalui sistem pembetungan ke dalam sungai dan laut menyebabkan kerosakan yang ketara terhadap sistem ekologi.

Dalam projek baru mereka, pakar-pakar dari UK mencipta bahan mewarna yang semulajadi, yang boleh menjadi analog yang layak dari warna rambut yang biasa.

Para saintis digunakan untuk mengkaji kulit berry blackcurrant, yang diperolehi selepas mendesak jus. Ia mengandungi komponen pewarna yang dipanggil antosianin. Pigmen seperti ini boleh mempunyai warna yang berbeza - dari merah jambu hingga ungu gelap. Sebagai tambahan kepada currants, mereka hadir dalam sayur-sayuran, buah-buahan dan bunga lain - tetapi dalam kuantiti yang sedikit lebih kecil.

Setelah penapisan yang berhati-hati terhadap komponen pigmen, para pakar menggunakannya untuk mengembangkan cat. Campuran pewarna yang dihasilkan telah digunakan untuk rambut pirang yang berwarna indah - dalam warna biru terang yang luar biasa dan menarik. Kemudian saintis membuat perubahan formula produk dan akhirnya mendapat warna lain warna - merah jambu dan ungu. Perlu diperhatikan, tetapi selepas dua belas episod mencuci rambut berwarna, tidak ada perubahan warna - iaitu, cat baru terbukti cukup tahan.

Pakar menganalisis kualiti memasang cat dan membuat kesimpulan yang sesuai: alat baru ini boleh digunakan sebagai analog semula jadi yang selamat dari cat yang biasa kepada semua.

Industri kosmetik tidak berhenti. Memandangkan pada tahun-tahun kebelakangan ini, pencelupan rambut dalam warna-warna cerah telah menjadi sangat popular di kalangan generasi muda, permintaan untuk perkembangan baru akan menjadi besar. Lagipun, menjaga kesihatan diri sendiri tidak semestinya tidak perlu. Mengikut pakar, cat semulajadi baru akan menjadi lebih stabil daripada mana-mana pewarna kimia. Dan pengeluaran alat baru tidak memerlukan kos kewangan yang besar - yang juga penting.

Maklumat lanjut mengenai pembangunan boleh didapati di halaman Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan (https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.8b01044).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.