^
A
A
A

Statistik otitis media purulen pada orang dewasa

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

15 June 2018, 09:00

Insiden global otitis media purulen adalah kira-kira 1-46% dari penduduk dunia. Penyakit ini didaftarkan dalam populasi kedua-dua negara maju dan membangun, purata 65 hingga 330 juta pesakit. Pada masa yang sama, dalam 60% pesakit, pendengaran kehilangan darjah yang berbeza diperhatikan.
Setiap tahun, doktor memperbaiki lebih daripada 30 juta kes otitis media purulen. Daripada jumlah ini, lebih daripada separuh berada dalam populasi dewasa, dan kira-kira 22% adalah kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Kira-kira dalam 30 pesakit dari 10 ribu otitis bernanah penduduk disertai oleh penurunan berterusan dalam fungsi auditori. Statistik otitis purulen kronik dengan cholesteatoma adalah 0.01%.
Insiden maksimum otitis media purulen diperhatikan pada musim luruh dan musim sejuk. Jumlah kematian global yang disebabkan oleh komplikasi - 28 ribu pesakit, dengan komplikasi berbahaya yang paling biasa adalah patologi intrakranial.

Penyebaran otitis media purulen di rantau kita ditakrifkan sebagai 8-39 kes per seribu penduduk. Di antara semua pesakit yang mencari bantuan daripada ahli otolaryngologi, pesakit dengan otitis media purulen membentuk 5-7%. Selain itu, otitis purulen kronik dianggap penyakit yang paling biasa - sehingga 48%. Kematian dari komplikasi di negara kita ialah dari 16 hingga 30% daripada jumlah otitis media yang merapikan rumit. Yang paling kerap didiagnosis adalah komplikasi seperti keradangan meninges, abses otak.

Insiden tinggi otitis media purulen dikaitkan dengan lesi kerap jangkitan virus, penyakit pernafasan. Tidak kurang pentingnya penggunaan antibiotik yang tidak rasional, penggunaan paracentesis yang jarang berlaku dalam rawatan otitis media akut, dan terutama kurangnya sikap yang tepat terhadap pesakit terhadap kesihatan mereka.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.